Στις αλλαγές που θα πρέπει να υπάρξουν στην ελληνική βοοτροφία για να γίνει πιο βιώσιμη αναφέρεται σε συνέντευξη που έδωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Αθανάσιος Κουτίνας, πρόεδρος του Πανελλήνιου Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Εκτροφέων Βοοειδών «Βοῦς Ελλάς».

Ερ: 1) Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοίνωσε τα αποτελέσματα των ερευνών ζωικού κεφαλαίου. Σύμφωνα με αυτά, ο αριθμός των βοοειδών μειώθηκε κατά 5,3% το 2022 σε σχέση με το 2021 και κατά 2,8% το 2021 σε σχέση με το 2020. Ποια είναι τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι βοοτρόφοι κρεατοπαραγωγής και εγκαταλείπουν το επάγγελμα στην χώρα μας;
Απ: Όντως υπάρχει μεγάλη μείωση τόσο στον αριθμό των εκμεταλλεύσεων όσο και στον αριθμό των εκτρεφόμενων Βοοειδών.
Αυτό συμβαίνει γιατί οι μεγαλύτερες προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε ως κτηνοτρόφοι εκτός των συνθηκών εργασίας (365 μέρες τον χρόνο σε εξωτερικό χώρο)είναι το υψηλό κόστος παραγωγής, η συμπίεση στην τιμή του κρέατος, η μείωση του ζωικού κεφαλαίου, η έλλειψη εργατικών χεριών και η αβεβαιότητα στην αγορά ζωοτροφών τόσο ως προς την τιμή όσο και προς την ποσότητα και τέλος οι περιβαλλοντικές προκλήσεις που ανακύπτουν τον τελευταίο διάστημα. και αλλά και επειδή δεν υπάρχουν κίνητρα να συνεχίσουν το επάγγελμα.

Οι συζητήσεις μας καθημερινά περιστρέφονται γύρω από τα έντονα προβλήματα του επαγγέλματος μας και ένας από τους λόγους που αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε τον Συνεταιρισμό ήταν ότι θέλαμε να μοιραστούμε και τα προβλήματα μας αλλά και να προσπαθήσουμε ενωμένοι να δώσουμε λύσεις σε όσα εξ αυτών μπορούμε.

Ερ.: 2) Οι πρόσφατες πλημμύρες είχαν αποτέλεσμα πολλά ζώα να πνιγούν και οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις να καταστραφούν. Έχετε κάποιες προτάσεις για την αναπλήρωση του ζωικού κεφαλαίου και την ανακατασκευή των κτιριακών εγκαταστάσεων;
Απ: Στα υπάρχοντα προβλήματα της κτηνοτροφίας ήρθε να προστεθεί και αυτό με τις πλημμύρες. Ο συνεταιρισμός Βοῦς Ελλάς προτείνει άμεση αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου, με ζώα από το εξωτερικό και αγορά απευθείας από την Ελληνική Κυβέρνηση, προκειμένου να βγούν γρήγορα και άμεσα στην παραγωγή και δεύτερον επιδότηση 100 % για τις σταυλικές τους εγκαταστάσεις.

Ερ.: 3) Τι έχει να κερδίσει ένας κτηνοτρόφος αν ενταχθεί στον Συνεταιρισμό;
Απ: Ο Πανελλήνιος Συνεταιρισμός Βοῦς Ελλάς είναι ένας νεοσύστατος συνεταιρισμός. Ξεκίνησε μόλις τον Ιανουάριο του 2023 ως ιδέα και έχει μόλις 6 μήνες λειτουργίας. Απαριθμεί σχεδόν 50 μονάδες σε όλη την Ελλαδα.

Ο Βοῦς ΕΛΛΑΣ θέλει να ενώσει τους εκτροφείς βοοειδών σε όλη την Ελλάδα και να δώσει λύσεις, φωνή και στήριξη και στην πιο απόμερη εκτροφή και στον πιο απομακρυσμένο κτηνοτρόφο!

Στόχος μας είναι η ανταλλαγή γνώσεων, η αύξηση της ελληνικής παραγωγής μοσχαριών, η μεγιστοποίηση του κέρδους του παραγωγού, η μείωση του κόστους παραγωγής, η βελτίωση της συνολικής ευημερίας των μελών και όλα αυτά επιτυγχάνονται με την εκπαίδευση των μελών του, την άμεση, έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση, τη αγαστή συνεργασία όλων των μελών, την εθελοντική και ελεύθερη συμμετοχή αλλά και την Δημοκρατική Διοίκηση.

Ο Βοῦς ΕΛΛΑΣ στηρίζεται στις Συνεταιριστικές Αξίες και στα ανθρώπινα ιδεώδη και έχει ως σημαία του τις αξίες της αυτοβοήθειας, της αυτευθύνης, της δημοκρατίας, της ισότητας, της ισοτιμίας και της αλληλεγγύης. Τα μέλη μας πρέπει να στηρίζονται στις ηθικές αξίες της εντιμότητας, της διαφάνειας, της κοινωνικής υπευθυνότητας, της φροντίδας για τους άλλους αλλά κυρίως να έχουν αγάπη και το μεράκι για τα κοπάδια τους!
Στους πέντε πρώτους μήνες λειτουργίας του έχει τζίρο 1.300.000 ευρώ και έχει δυναμικό περί των 4.500 βοοειδών αναπαραγωγής. Πράγμα που τον κάνει υπολογίσιμο στον κλάδο από τους πρώτους κιόλας μήνες ζωής!
Πέραν όλων των παραπάνω και των τετριμμένων, εκπαίδευση, σεμινάρια, καλύτερες τιμές σε φάρμακα κ.τ.λ. (που ισχύουν βέβαια).

Θα ήθελα να αναφερθώ και να κάνω ειδική μνεία ότι ο Βοῦς Ελλάς είναι συνεταιρισμός Εκτροφέων Βοοειδών και ως τέτοιος παλεύει και διεκδικεί για τα μέλη του το καλύτερο δυνατό στη διάθεση της παραγωγής μας και ναι μεν συνεργάζεται με πολλούς εμπόρους αλλά δεν διστάζει να έρθει σε ρήξη μαζί τους όπου αισθάνεται ότι αδικούνται τα μέλη του.

Ερ.: 4) Η χώρα μας μπορεί να προχωρήσει σε τροποποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου της νέας ΚΑΠ. Τι θα ζητούσατε από το ΥπΑΑΤ να αλλάξει;
Απ: Η νέα ΚΑΠ έχει ξεκινήσει να τρέχει από 1/1/2023 θεωρητικά. Έχουμε κάποια δεδομένα για εμάς τους Εκτροφείς Βοοειδών, όπως το Μέτρο Α, Β, Γ (συνδεδεμένη αγελαδοτροφίας) αλλά με τα οικολογικά σχήματα το τοπίο είναι θολό, καθώς ως κτηνοτρόφοι έχουμε μόνο δύο να επιλέξουμε: βιολογική και μετακινούμενη κτηνοτροφία, με την πρώτη να είναι μονόδρομος για τους περισσότερους, καθώς η μετακινούμενη έχει πολλές προϋποθέσεις που την καθιστούν ανέφικτη.
Για παράδειγμα: Είμαστε μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι από τα 500 μέτρα στα 1.100 μέτρα και απόσταση περίπου 200 χιλιομέτρων. Δεν δικαιούμαστε όμως γιατί η χειμερινή τοποθεσία (600 μέτρα) θεωρείται μειονεκτική, ενώ θα έπρεπε να είναι πεδινή.

Επίσης, ως προς το Μέτρο Β και Γ υπάρχει ένα κενό, αυτό του 13ου μήνα σφαγής, πράγμα που δημιουργεί δυσκολίες τουλάχιστον ως προς την σφαγή των θηλυκών ή ακόμα και αυτών των ζωών που σε αυτήν την ηλικία πρέπει να οδηγηθούν στα σφαγεία.

Συνοπτικά οι προτάσεις μας είναι:
Α) Απαλοιφή του κενού 13ου μήνα σφαγής ανάμεσα στα μέτρα Β και Γ
Β) Επιδότηση μοσχίδων αντικατάστασης
Γ) Εξέλιξη – τροποποίηση των οικολογικών σχημάτων, ώστε να μπορούν οι κτηνοτρόφοι να καλύπτουν τις ανάγκες τους.
Επίσης, όλοι οι φορείς, μαζί με την ΕΘΕΑΣ, τονίζουμε ότι τα οικολογικά σχήματα έτσι όπως είναι δημιουργούν ανισότητες μεταξύ των κτηνοτρόφων! Το ίδιο και για την αδικία της αναδιανεμητικής!
Όλα αυτά μπορούν να αλλάξουν αν εντάξουμε και άλλα οικολογικά σχήματα για κτηνοτρόφους, όπως για παράδειγμα αυτό που πρότεινε η ΕΘΕΑΣ για περι-δασική βόσκηση ή αλλά τα οποία θα μπορούσαν με μεγαλύτερη ευκολία να απορροφηθούν από εμάς τους κτηνοτρόφους και θα έχουν και θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον.

Ερ.: 5) Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει αλλαγή στον Κανονισμό του ΕΛΓΑ, τι προτείνετε;
Απ: Θα πρέπει να συζητηθεί η αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ από τη βάση, καθώς και η επιδότηση από τον ΕΛΓΑ για τα νεκρά μοσχάρια / απώλεια παραγωγής ή και της μη παραγωγή, όπως επιδοτούνται οι αγρότες για την απώλεια της δικής τους παραγωγής (ακαρπία και απώλεια εισοδήματος).
Πιστεύουμε ότι με συζήτηση και υπογραμμίζοντας τα κακώς κείμενα στους Υπευθύνους Φορείς θα διορθωθούν.
Είμαστε πάντως θετικοί στο ότι οι ενισχύσεις προσανατολίζονται στην παραγωγή και στους παραγωγικούς κτηνοτρόφους. Όμως αν όλα αυτά δεν εφαρμοστούν σωστά και απωλέσουμε ακόμα μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματος μας η μείωση στις εκτροφές θα είναι ακόμα μεγαλύτερη!

Ερ.: 6) Η βοοτροφία στην χώρα μας, επειδή είναι σε μεγάλο βαθμό ελευθέρας βοσκής, θεωρούν πολλοί ότι δεν επηρεάστηκε από την αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών. Ισχύει κάτι τέτοιο;
Απ: H αλήθεια είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος της κρεοπαραγωγού βοοτροφίας της Ελλάδας είναι εκτατικής μορφής, δηλαδή ελευθέρας βοσκής. Αυτό συμβαίνει με τις αγελάδες – μάνες για περίπου 6 μήνες το χρόνο που τρώνε στα βοσκοτόπια ελεύθερες. Τους υπόλοιπους 6 μήνες το χρόνο ταΐζονται κανονικά. Πέραν αυτού όμως, τα αρσενικά της εκτροφής, δηλαδή οι ταύροι, καθώς και οι μοσχίδες αναπαραγωγής – αντικατάστασης ταΐζονται όλον το χρόνο προκειμένου να μπορούν να είναι παραγωγικά.

Τέλος το μεγαλύτερο μέρος των ζωοτροφών δαπανούνται για τα παράγωγα – μοσχάρια, τα οποία ταΐζονται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και για περίπου 12-17 μήνες ανελλιπώς.

Επιπλέον, ο κυριότερος λόγος αύξησης των τιμών των ζωοτροφών ήταν η αύξηση του κόστους ενέργειας. Στην βοοτροφία ελευθέρας βοσκής επηρεαστήκαμε επίσης από την αύξηση στις τιμές των καυσίμων, καθώς αυξήθηκαν οι τιμές για την μετακίνηση των ζώων μας από θερινό σε χειμερινό βοσκότοπο και αντίστροφα.

Οπότε, το συμπέρασμα ότι η κρεοπαραγωγός βοοτροφία στην Ελλάδα δεν κλονίστηκε από την αύξηση των ζωοτροφών λόγω της εκτατικής της φύσης είναι αβάσιμο και είναι ένα συμπέρασμα που μόνο όσοι δεν γνωρίζουν από το επάγγελμα μπορούν να εξάγουν.

Ερ.: 7) Όλο το έτος δεν υπάρχει η ίδια ζήτηση για βοδινό κρέας. Ποια περίοδο εμφανίζεται αύξηση της ζήτησης και συμφέρει τον κτηνοτρόφο να προχωρήσει σε σφαγή;
Απ: Οι Έλληνες, ως λαός, έχουμε συνδέσει τις Κυριακές μας και τις περιόδους των εορτών με οικογενειακά τραπέζια και στο μενού μας κύριο ρόλο έχει το κρέας. Το βόειο κρέας που διαθέτουμε οι περισσότεροι εξ ημών απευθύνεται στην αγορά των μεγάλων αστικών κέντρων με κυριότερο αυτό της Αθήνας.
Όπως είναι λογικό λοιπόν η περίοδος γύρω από τα Χριστούγεννα αυξάνεται η ζήτηση και το καλοκαίρι που αδειάζουν τα μεγάλα αστικά κέντρα η ζήτηση μειώνεται ελάχιστα και επανέρχεται αμέσως μετά από μέσα Σεπτεμβρίου, με κορύφωση την εποχή των Γιορτών.

Για τον Έλληνα κτηνοτρόφο όμως, το καλύτερο είναι να υπάρχει σταθερή ροή και άμεση απορροφησιμότητα της παραγωγής του για όλη τη διάρκεια του έτους.
Αυτό μπορεί να γίνει… Η Ελληνική παραγωγή βόειο κρέατος καλύπτει ένα μικρό ποσοστό της εγχώριας ζήτησης, της τάξεως του 15% – 20%.

Συμπερασματικά, λοιπόν, είναι αστείο να μιλάμε για περιόδους με μειωμένη ζήτηση και περιόδους με αυξημένη ζήτηση, όταν καλύπτουμε ένα τόσο μικρό ποσοστό της εγχώριας ζήτησης.

Ερ.: 8) Υπάρχει διαχωρισμός στα μοσχάρια θηλυκά – αρσενικά όσον αφορά την τιμή και αν ναι γιατί;
Απ: Ο Πανελλήνιος Αγροτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Εκτροφέων Βοοειδών «Βοῦς Ελλάς» είναι κάθετα αρνητικός σχετικά με την διαφοροποίηση τιμής σε αρσενικά και θηλυκά μοσχάρια. Η τιμή των ζωοτροφών που ταΐζουμε είναι ίδια και στα αρσενικά και στα θηλυκά και τρώνε το ίδιο κατά την διάρκεια της πάχυνσης μέχρι το τελικό στάδιο και ταυτόχρονα οι αγελάδες μας είχαν την ίδια προετοιμασία μέχρι να γεννήσουν σε σιτηρέσιο , ποσότητα τροφής, βιταμίνες και ό,τι άλλο χρειάζεται είτε κυοφορούσαν αρσενικό μοσχάρι είτε θηλυκό.

Ως Συνεταιρισμός Βοῦς Ελλάς αρνούμαστε να αποδεχτούμε τη διαφορά τιμής συναρτήσει φύλου μοσχαριού καθώς:

α) ΠΟΤΕ τουλάχιστον στην περιοχή της Θεσσαλίας, δεν υπήρχε μέχρι τώρα!

β) δεν γίνεται σε κανένα άλλο ζώο (π.χ. αρσενικά αρνιά – θηλυκά αρνιά, γουρούνια, κ.α.)

γ) δεν υπάρχει διαφορά ως προς την τιμή πώλησης του προϊόντος (ερώτηση: στο κρεοπωλείο αν αγοράσει θηλυκό μοσχάρι ο καταναλωτής θα πληρώσει λιγότερο;).

Έχουμε υποχρέωση, ως Συνεταιρισμός να προασπιζόμαστε τις τιμές διάθεσης των προϊόντων και των παραγωγών των μελών μας και θα το κάνουμε με οποιοδήποτε κόστος.
Οι λόγοι της αύξησης και της μείωσης της ζήτησης κρέατος, η επιρροή της ζήτησης στην τιμή του κρέατος αλλά και η διαμόρφωση της τιμής συναρτήσει φύλου ή οτιδήποτε άλλο είναι για να «ζυμωνόμαστε» ως κλάδος ανώφελα και ένας μοχλός αρνητικής πίεσης της τιμής του προϊόντος μας.

Η συζήτηση αυτή είναι μεγάλη και στο τραπέζι ΠΡΕΠΕΙ να καθίσουμε όλοι οι άμεσα εμπλεκόμενοι με ειλικρίνεια και σεβασμό και να συζητήσουμε. Για να κλείσω όμως θα ήθελα να θέσω δύο ερωτήσεις προς όλους εκείνους που ενστερνίζονται τα παραπάνω:

Α) Για ποια ζήτηση αυξημένη ή μειωμένη μπορούμε να συζητάμε και να διαπραγματευόμαστε τιμή όταν καλύπτουμε ένα μικρό ποσοστό της εγχώριας ζήτησης; Μήπως θα ήταν ειλικρινέστερο, αν θέτανε το θέμα της ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΤΙΜΗΣ συναρτήσει της διαθεσιμότητας και της τιμής που έχουν τα εισαγόμενα βόεια κρέατα από περίοδο σε περίοδο;

Β) Στα πρότυπα του εξωτερικού λοιπόν, η τιμή στα αρσενικά και στα θηλυκά διαφοροποιείται ή διαφοροποιείται βάση ποιοτικής κατάταξης;

Ερ.: 9) Μπορεί με τη νέα τεχνολογία να γίνουν πιο βιώσιμες οι μονάδες εκτροφής στην χώρα μας;
Απ: Οι εκτροφείς βοοειδών Αγελαίας Μορφής, όπως εμείς, τα τελευταία χρόνια ενσωματώνουν όλο και περισσότερο την καινοτομίας στις μονάδες τους.
Για παράδειγμα έχουμε κολάρα GPS, συσκευή ενημέρωσης τοκετού, συστήματα καταχώρισης στατιστικών κοπαδιού, ζωοτροφές bypass κ.α.
Οι τεχνικές μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, που προσπαθούμε να ενσωματώσουμε, περιλαμβάνουν μια ολοκληρωμένη διαχείριση που να αφορά τη συνεχή παρακολούθηση των παραμέτρων που καθορίζουν την ποιότητα του εσωτερικού περιβάλλοντος, το σιτηρέσιο των ζώων, τη χρήση σύγχρονου και χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας εξοπλισμού σε κτήρια κατάλληλα κατασκευασμένα (σε ό,τι αφορά υλικά αλλά και γεωμετρικά χαρακτηριστικά) που θα λειτουργεί με σύστημα αυτοματισμών, παράλληλα με την καταγραφή των βασικών στοιχείων της μονάδας, ολοκληρωμένη διαχείριση της κοπριάς κ.α.
Η νέα τεχνολογία σίγουρα μας βοηθάει ως εκτροφές να μειώσουμε το κόστος και τις απώλειες οπότε και να γίνουμε πιο παραγωγικοί.

Πηγή: www.agrotypos.gr