∆ιαδοχικά κλεισίµατα µε απώλειες γύρω στο 1% ανά ηµέρα συνεδριάσεως, έχουν πιέσει τη διεθνή τιµή βάµβακος σε νέο χαµηλό περιόδου, µε τον χρηµατιστηριακό δείκτη να προσεγγίζει πλέον τα 75 σεντς ανά λίµπρα, το τελευταίο επίπεδο αντίστασης πριν η αγορά να βρεθεί σε νέες περιπέτειες.
Επιμένει πτωτικά η τιμή στο βαμβάκι και 57 λεπτά προφέρουν οι εκκοκκιστές
Η πτώση αυτή έχει ρίξει την τιµή βάσης για το εγχώριο σύσπορο κάτω από τα 60 λεπτά το κιλό, µε τα υψηλά του εύρους να είναι τα 59 λεπτά που πληρώνει η Βιολάρ για παράδοση στο εκκοκκιστήριο, ενώ 57 λεπτά έχουν ανακοινώσει οι υπόλοιπες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα. Σηµειώνεται ότι η τιµή µαζί µε τα πριµ ποιότητας µπορεί να αγγίξει µέχρι τα 65 µε 67 λεπτά το κιλό, σε µια πτώση που αγγίζει το 13% σε σύγκριση µε τις τιµές που ίσχυαν πριν από περίπου έναν µήνα, όταν τα πολύ ποιοτικά βαµβάκια πληρώνονταν µε έως και 74-75 λεπτά.
Οι αναλυτές στην αγορά βάµβακος δείχνουν προβληµατισµένοι, κυρίως γιατί η αγορά έγραψε απώλειες κοντά στα 10 σεντς, σε µια χρονική περίοδο κατά την οποία η Wall Street και οι χρηµατιστηριακές αγορές βρίσκονταν σε ένα επταήµερο ανοδικό σερί µέχρι και την Τετάρτη 8 Νοεµβρίου. Η πτώση στην χρηµατιστηριακή τιµή βάµβακος λοιπόν, δείχνει να είναι συνδεδεµένη µε τα θεµελιώδη µεγέθη της αγοράς σε αντίθεση µε τα µοτίβα που είχαν αναπτυχθεί την προηγούµενη τριετία, κατά την οποία το θετικό µοµέντουµ στα χρηµατιστήρια ωθούσε διαρκώς και τις τιµές βάµβακος.
Η ζήτηση από τα κλωστήρια συνεχίζει να είναι µικρή, µε την αγορά να καλείται να διαχειριστεί και την πίεση της συγκοµιδής. Από την άλλη, οι εκτιµήσεις της ICAC, της διεθνούς οµοσπονδίας βάµβακος, αναφέρουν ότι η πτώση της κατανάλωσης είναι σε τέτοιο βαθµό, ώστε στο τέλος της τρέχουσας εµπορικής περιόδου, τα τελικά αποθέµατα θα µπορούσαν να αυξηθούν έως και 10%, σε ιστορικά υψηλά και πιο συγκεκριµένα, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 83 ετών. Για όσο καιρό η πραγµατική οικονοµία βρίσκεται αντιµέτωπη µε σοβαρές προκλήσεις ύφεσης, η αγορά βάµβακος φαίνεται πως δυσκολεύεται να βρει ουσιαστικά στηρίγµατα ώστε να κρατήσει το εύρος τιµών άνω των 80 σεντς γύρω από το οποίο περιστρεφόταν εδώ και 12 µήνες. Η ευκολία µε την οποία έσπασαν οι τεχνητές αντιστάσεις των 78 και 76 σεντς δείχνουν πως η φυσική αγορά αναζητά ένα νέο εύρος τιµών και µένει να φανεί αν αυτό θα είναι πάνω από τα 75 σεντς (75-80) ή κάτω από αυτά (70-75). Πάντως, οι Αµερικανοί παραγωγοί φαίνεται πως δεν είναι διατεθειµένοι να κρατήσουν στις αποθήκες τους φυσικό προϊόν, αφού το κόστος αποθήκευσης σε µια πτωτική αγορά, δύσκολα µπορεί να αποσβεστεί, κάτι που θα µπορούσε στην πράξη να εντείνει τις επόµενες εβδοµάδες το φαινόµενο της πίεσης της συγκοµιδής.
Μια ακόµα εξέλιξη µε αρνητικές επιπτώσεις στη διεθνή τιµή και ιδίως στην τιµή του αµερικάνικου βαµβακιού, έχει να κάνει µε τις συζητήσεις µεταξύ Ινδίας και Βραζιλίας για µια συµφωνία που προβλέπει τη δυνατότητα εξαγωγής στην Ινδία 100.000 τόνων εκκοκκισµένου βαµβακιού χωρίς δασµούς. Οι δασµοί σήµερα, διαµορφώνονται στο 11% της αξίας του βαµβακιού, κάτι που σηµαίνει πως αν οι δύο χώρες καταλήξουν σε συµφωνία, τότε θα αλλάξουν αισθητά τα δεδοµένα στο διεθνές εµπόριο βαµβακιού.
Οριακή ενίσχυση παραγωγής, υποχώρηση κατανάλωσης και αποθεµάτων
Οι µηνιαίες εκτιµήσεις του USDA για την αγορά βαµβακιού το 2023-2024 κάνουν λόγο για οριακή ενίσχυση της παραγωγής, οριακή υποχώρηση στην κατανάλωση και σηµαντική υποχώρηση των αποθεµάτων. Πιο συγκεκριµένα, η παραγωγή αναµένεται ελαφρά ενισχυµένη σε 112,60 εκατ. µπάλες (+0,21 εκατ. µπάλες σε σχέση µε την εκτίµηση Σεπτεµβρίου), προερχόµενη από ανοδική αναθεώρηση στην παραγωγή της Βραζιλίας, της Αργεντινής και της Τανζανίας. Παράλληλα, η κατανάλωση εκτιµάται οριακά χαµηλότερη σε 115,79 εκατ. µπάλες (-0,09 εκατ. µπάλες), ενώ για τα αποθέµατα αναµένεται µεγαλύτερη υποχώρηση σε 79,92 εκατ. µπάλες (-10,04 εκατ. µπάλες) µε τον δείκτη αποθέµατα/κατανάλωση να εκτιµάται σε 69,02% (από 77,63%). Το παγκόσµιο εµπόριο προβλέπεται σε 43,2 εκατ. µπάλες, υποστηριζόµενο από πιθανή αύξηση των κινεζικών εισαγωγών. Είναι πιθανό η σύσφιγξη των παγκόσµιων αποθεµάτων και οι προσδοκίες για αύξηση της κινεζικής ζήτησης να επιδράσουν θετικά στην τιµή του. Όµως, οι αρνητικοί παράγοντες παραµένουν στο επίκεντρο, όπως οι εκτιµήσεις για ενισχυµένη βραζιλιάνικη παραγωγή και εξαγωγές βαµβακιού, αποδυναµώνοντας, ταυτόχρονα, τη ζήτηση για αµερικανικές εξαγωγές και την πιθανή επιβράδυνση της παγκόσµιας οικονοµίας.
Πηγή: www.agronews.gr