Στην αύξηση του προϋπολογισµού των προγραµµάτων ενίσχυσης για τα φωτοβολταϊκά συστήµατα, θα οδηγήσει η έγκριση του αναθεωρηµένου Ταµείου Ανάκαµψης, η οποί αναµένεται τις ερχόµενες ηµέρες.
Ανάµεσα στα προγράµµατα που ενδιαφέρουν τον αγροτικό κόσµο και αναµένεται να λάβει έξτρα κονδύλια, βρίσκεται η δράση «Φωτοβολταϊκά στη στέγη» η οποία δέχεται αιτήσεις από παραγωγούς για επιδότηση 40% σε πάνελ και 90% για µπαταρίες και µέχρι τα 10.000 ευρώ. Σηµειώνεται πως για τη συγκεκριµένη δράση πρόσφατα τροποποιήθηκαν οι προϋποθέσεις ένταξης και πλέον η εγκατεστηµένη ισχύς του φωτοβολταϊκού συστήµατος στο αίτηµα για την ενεργοποίηση σύνδεσης και αντίστοιχα στη βεβαίωση ολοκλήρωσης σύνδεσης που εκδίδεται από τον ∆Ε∆∆ΗΕ δύναται να αποκλίνει µειούµενη έως 500w. Για την απόκλιση αυτή δεν θα απαιτείται τροποποίηση της υφιστάµενης σύµβασης σύνδεσης και της αίτησης χρηµατοδότησης από τον χρήστη. Το ποσό επιχορήγησης που καταβάλλεται στον ωφελούµενο προκύπτει από την εγκατεστηµένη ισχύ του φωτοβολταϊκού σταθµού και τη χωρητικότητα του συστήµατος αποθήκευσης που αναγράφονται στη βεβαίωση ολοκλήρωσης σύνδεσης.
Το σύστηµα υποβολής αιτήσεων θα παραµείνει ανοιχτό µέχρις εξαντλήσεως των διαθέσιµων πόρων, µε απώτατο όριο το τέλος Ιουνίου 2024, ενώ για τον πρωτογενή τοµέα έχουν δεσµευθεί προς το παρόν 30 εκατ. ευρώ. Βασική προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης είναι ο αιτών να έχει συνάψει ήδη Σύµβαση Σύνδεσης µε τον ∆Ε∆∆ΗΕ αλλά να µην έχει συνδεθεί ο φωτοβολταϊκός σταθµός, υποχρέωση που αποτελεί µεγάλο «αγκάθι» καθώς ο αγροτικός κόσµος δυσκολεύεται εδώ και χρόνια να βρει χώρο στο δίκτυο.
Νέο πρόγραµµα Εξοικονοµώ-Επιχειρώ
Παράλληλα, θα ενεργοποιηθεί ένα νέο πρόγραµµα µε τίτλο «Εξοικονοµώ επιχειρώντας» ύψους 160 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή αποδοτικότητα των κτηρίων των επιχειρήσεων. Μέσω του προγράµµατος αυτού θα ενισχύονται έργα επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους κλάδους Εµπορίου και Υπηρεσιών συνολικού προϋπολογισµού επένδυσης έως 100.000 ευρώ και στον κλάδο του Τουρισµού µε ύψος επένδυσης από 50.000 ευρώ έως και 500.000 ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι η µονάδα δεν θα ξεπερνά σε δυναµικότητα τις 100 κλίνες.
Οι προσθήκες του REpowerEU που αφορούν τα παραπάνω ενεργειακά προγράµµατα αναµένεται να αυξήσουν τον συνολικό προϋπολογισµό του Ταµείου Ανάκαµψης για την Ελλάδα, από περίπου 30,1 δισ. ευρώ που είναι σήµερα, σε 35,9 δισ. ευρώ.
Ενδιαφέρει το Κομφούζιο και στα αροτραία
Ως µία εναλλακτική της απονιτροποίησης, έχει ξεκινήσει να λογίζεται η δράση Κοµφούζιο από τους βαµβακοπαραγωγούς που θα έχουν για πρώτη φορά δικαίωµα ένταξης για πριµ 35-40 ευρώ το στρέµµα. Το Μέτρο που θα προκηρυχθεί το 2024 µε βάση το ΟΣ∆Ε της ερχόµενης χρονιάς θα εφαρµόζεται στις ακόλουθες καλλιέργειες: ροδακινιά, νεκταρινιά, βερικοκιά, µηλιά, αχλαδιά, κυδωνιά, καρυδιά, δαµασκηνιά, αµπέλι (οινοποιήσιµο, επιτραπέζιο – σταφίδα), εσπεριδοειδή, βαµβάκι. Σε εκµεταλλεύσεις µε αρόσιµες καλλιέργειες, η µέθοδος εφαρµόζεται σε έκταση κατ’ ελάχιστον 40 στρέµµατα.
Για τα πυρηνόκαρπα (συµπεριλαµβανοµένης της δαµασκηνιάς), εσπεριδοειδή και βαµβάκι η εφαρµογή της µεθόδου «ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ» περιλαµβάνει µεικτή χρήση φεροµονών και χηµικών, τα δυο πρώτα έτη και αποκλειστική χρήση φεροµονών τα επόµενα τρία έτη.
Για το αµπέλι, την καρυδιά και τα µηλοειδή περιλαµβάνει µεικτή χρήση φεροµονών και χηµικών τα τρία πρώτα έτη και τα επόµενα δυο αποκλειστική χρήση φεροµονών.
Κατά τη δεύτερη φάση της πλήρους εφαρµογής της µεθόδου «ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ», η αποκλειστική εφαρµογή φεροµονών αφορά τα έντοµα-στόχους, όπως αυτά θα οριστούν στο εφαρµοστικό πλαίσιο της δράσης. Για τα δύο πρώτα έτη εφαρµογής και τα τρία επόµενα οι ενισχύσεις έχουν ως εξής:
- Εσπεριδοειδή: 57,9 και 62,7 ευρώ το στρέµµα.
- Ροδακινιά, Νεκταρινιά και Βερικοκιά: 41,4 και 48,2 ευρώ το στρέµµα.
- ∆αµασκηνιά: 53,9 και 70,2 ευρώ το στρέµµα.
- Βαµβάκι: 34,6 και 39,6 ευρώ το στρέµµα.
- Για τα 3 πρώτα έτη και τα δύο επόµενα έτη:
- Επιτραπέζιο αµπέλι, σταφίδα: 66,8 και 76 ευρώ το στρέµµα.
- Οινοποιήσιµο αµπέλι: 35,3 ευρώ και 43,9 ευρώ το στρέµµα.
- Μηλιά, Αχλαδιά, Κυδωνιά, Καρυδιά: 98,9 και 113,7 ευρώ το στρέµµα.
ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS αγρότες ∆Ε∆∆ΗΕ Φωτοβολταϊκά Συστήµατα
Γιώργος Κοντονής
Πηγή: www.agronews.gr