Το προσεχές διάστηµα αναµένεται να ξεκινήσει η διαδικασία πληρωµής αποζηµιώσεων σε παραγωγούς αµυγδάλου από τη Θεσσαλία, των οποίων εκκρεµεί η πίστωση µιας προκαταβολής της τάξης των 150 ευρώ το στρέµµα για ζηµιές από τον παγετό της άνοιξης του 2023 ή για καταστροφές από την κακοκαιρία Daniel.

Έρχεται διορθωτική πληρωμή ΕΛΓΑ για την αποζημίωση των 150 ευρώ στα αμύγδαλα

Η εν λόγω αποζηµίωση, ήταν να πληρωθεί κανονικά στις 21 ∆εκεµβρίου, ωστόσο, «λάθη» τα οποία επικαλείται ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης σε τηλεοπτικές δηλώσεις, δεν επέτρεψαν την πληρωµή.

Σύµφωνα µε το ρεπορτάζ εκείνων των ηµερών, αν και ο ΕΛΓΑ µαζί µε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είχαν ανακοινώσει ότι η πληρωµή της 21ης ∆εκεµβρίου, θα περιλάµβανε και προκαταβολές ύψους 150 ευρώ το στρέµµα για τα αµύγδαλα που επλήγησαν από τον παγετό την περασµένη άνοιξη, στην πράξη πληρώθηκαν µόνο πολύ συγκεκριµένες περιπτώσεις παραγωγών.

Εκείνη την ηµέρα, αποζηµιώσεις για τα αµύγδαλα έλαβαν µόνο παραγωγοί που είχαν δηλώσει ζηµιές από τον παγετό αλλά και από τον Daniel.

Με άλλα λόγια, όσοι παραγωγοί αµυγδάλων είχαν µόνο ζηµιά από παγετό, δεν πληρώθηκαν. Εκείνοι που είχαν θέµα µε τον Daniel και δεν είχαν δηλώσει ζηµιά από παγετό, επίσης δεν πληρώθηκαν. Πληρώθηκαν δηλαδή µόνο αυτοί που είχαν δηλώσει ζηµιά από παγετό αλλά είχαν και θέµα µε τον Daniel.

Ο υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης, υποστήριξε ότι θα διορθωθεί σύντοµα αυτή η ασυνέπεια, και σύµφωνα µε δελτίο Τύπου του υπουργείου, τόνισε ότι «Θα καλύψουµε κάθε λάθος και κάθε κενό» που δηµιουργήθηκε από την ταχύτητα πληρωµής των προκαταβολών. Είπε δε ότι τα τελικά πορίσµατα θα προχωρήσουν πιο γρήγορα.

Πηγή: www.agronews.gr