Μια κρίσιµη περίοδο για την εξέλιξη των τιµών κατά το τελευταίο µισό της εµπορικής περιόδου για το σκληρό σιτάρι, είναι πιθανό να επιφυλάσσει η επόµενη συνεδρίαση στη Φότζια, η οποία καλείται να αποτιµήσει τόσο τους διαγωνισµούς «χαµηλών πτήσεων» που προηγήθηκαν σε Τυνησία και Αλγερία, όσο και τα αποθέµατα, στα οποία επιστρέφει το ενδιαφέρον των αγοραστών.
Από τις πρώτες εκτιμήσεις για την παραγωγή σκληρού 2024 οι τιμές της Φότζια
Έπειτα από 10 εβδοµάδες χωρίς καµία µεταβολή, δεν αποκλείεται το πρόσηµο που θα έχουν οι επερχόµενες συνεδριάσεις στα βασικά εµπορικά κέντρα της Ιταλίας, µε σηµατορό τη συνεδρίαση στις 10 Ιανουαρίου στη Φότζια, να πλαισιώσουν και το πεδίο εκκίνησης της αγοράς στον επερχόµενο αλωνισµό.
Η διαπίστωση αυτή έχει σηµασία γιατί όπως φαίνεται, οι σπορές στην Ιταλία έδειξαν µειωµένο ενδιαφέρον των παραγωγών στην καλλιέργεια, αφού απογοητεύτηκαν από τις εµπορικές εξελίξεις του αλωνισµού του 2023. Επίσης, η αγορά εξακολουθεί να κινείται µε οριακά αποθέµατα, κάτι το οποίο διαπιστώνουν όλο και περισσότεροι αναλυτές. Ταυτόχρονα, οι καθυστερηµένες πωλήσεις στον Καναδά, δεν αποκλείεται να λειτουργήσουν και εκεί αποτρεπτικά για τους παραγωγούς, οι οποίοι καλούνται σε µερικές εβδοµάδες να διαµορφώσουν τον προγραµµατισµό σπορών. Όλα αυτά θα µπορούσαν να λειτουργήσουν ως στήριγµα για τις τιµές σκληρού σίτου σε διεθνές επίπεδο, σε µια συγκυρία που θέλει τις τιµές για τις µέτριες ποιότητες ελληνικού σκληρού να κυµαίνονται στα 340 µε 345 ευρώ ο τόνος FOB.
Υπενθυµίζεται ότι η τελευταία πράξη της Τυνησίας, αφορούσε 75.000 τόνους σκληρού, µε τιµή CIF στα 400 ευρώ, ενώ οι τελευταίες τιµές FOB Καναδά διαµορφώνονται στα 379,75 ευρώ ο τόνος, κάτι που σηµαίνει ότι τόσο η χώρα της Βόρειας Αµερικής, δύσκολα θα µπορούσε να συµµετέχει στις υφιστάµενες τιµές. Μια περαιτέρω υποχώρηση των τιµών Καναδά, θα πίεζε πλέον σοβαρά τις τιµές στην Ιταλία. Ωστόσο, µε δεδοµένο ότι οι διαθέσιµοι όγκοι δεν επιτρέπουν πολλούς ελιγµούς υποχώρησης των τιµών, ειδικά όσο υποχωρεί η επίδραση των εξαγωγών Τουρκίας, µια ραγδαία πτωτική κίνηση θα προκαλούσε εντύπωση. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για το αντίθετο, δηλαδή µια εκτόξευση των τιµών σε υψηλότερα επίπεδα. Πιο απλά, φαίνεται πως η αγορά βρήκε ένα σταθεροποιητικό εύρος, κάτι που µένει να επικυρώσουν και οι επερχόµενες συνεδριάσεις στην Ιταλία.
Πηγή: www.agronews.gr