Αναφορές για ενδιάµεση διορθωτική πληρωµή όσον αφορά τα υπόλοιπα της ενιαίας ενίσχυσης έγιναν από τον κύκλο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κατά τη διάρκεια της τετραήµερης περιοδείας στη Θεσσαλία την περασµένη εβδοµάδα.

Μαζί με τις αιτήσεις στα eco-schemes ανοίγουν οι διορθώσεις στο τσεκ για ενδιάμεση πίστωση πριν τις συνδεδεμένες

Αν και δεν δόθηκαν λεπτοµέρειες ούτε κάποιο σαφές χρονοδιάγραµµα, το θετικό είναι ότι από τις 24 του µήνα, µαζί µε τις αιτήσεις για τα eco-schemes, ανοίγει η πλατφόρµα για διορθώσεις και διοικητικές πράξεις. Αυτό σηµαίνει ότι για δέκα µε δεκαπέντε µέρες οι παραγωγοί θα µπορούν να προχωρούν σε όποιες αλλαγές θεωρούν απαραίτητες, προκειµένου να γίνουν µετά οι σχετικές διασταυρώσεις και οι απαραίτητοι έλεγχοι ώστε να βγει αυτή η πολυαναµενόµενη συµπληρωµατική πληρωµή. Βέβαια, πρακτικά, αυτό σηµαίνει ότι µια πίστωση δεν µπορεί να γίνει νωρίτερα από το τέλος Φεβρουαρίου, καλώς εχόντων των πραγµάτων.

Η κατεύθυνση, πάντως, από τον υπουργό – µετά και τις διοικητικές αλλαγές στον Οργανισµό Πληρωµών- είναι µέσα στο επόµενο χρονικό διάστηµα να τακτοποιηθούν όσο δυνατόν περισσότερες εκκρεµότητες υπάρχουν από την περσινή ενιαία. Προτεραιότητα, σύµφωνα µε σχετική ανακοίνωση της πλατείας Βάθη, η τακτοποίηση όσων παραγωγών ήταν στον έλεγχο και δεν πληρώθηκαν είτε για µέρος των αγροτεµαχίων τους είτε συνολικά σαν ΑΦΜ και για τα περιβόητα βοσκοτόπια χωρίς ζώα σε όλη τη χώρα.

Μάλιστα, ο ίδιος ο υπουργός κ. Αυγενάκης πριν λίγες ηµέρες ζήτησε την προτεραιοποίηση των ελέγχων για τα 16.000 ΑΦΜ που είναι ακόµη δεσµευµένα και τόνισε ότι οι απατεώνες πρέπει να οδηγηθούν εκεί που πρέπει. «Αν όµως και ένας από αυτούς τους 16.000 είναι σωστός, είµαι άδικο να κρατείται όµηρος, επειδή δεν έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι», είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα ζήτησε να προχωρήσουν οι διαδικασίες και για όσους από το 2014 έχουν δικαιωθεί δικαστικά και χαρακτήρισε «ντροπή» αυτή την εκκρεµότητα ενώ ζήτησε άπαντες να µπουν στη θέση των ανθρώπων που έχουν δικαστικές αποφάσεις που τους δικαιώνουν και δεν έχουν λάβει χρήµατα. Ακόµα, διορθώσεις θα έχουν τη δυνατότητα οι παραγωγοί να κάνουν και όσον αφορά το monitoring (τηλεπισκόπιση µε χρήση δορυφορικών εικόνων), το οποίο φέτος για πρώτη χρονιά εφαρµόσθηκε καθολικά σε όλη τη χώρα.

Όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, από τις καταστάσεις πληρωµής εξαιρέθηκαν οι παρακάτω κατηγορίες παραγωγών µε συνολικό απορριπτόµενο ποσό 11.952.870,23 ευρώ. Ειδικότερα, από την πληρωµή έµειναν εκτός:

  • 634 ΑΦΜ που περιέχονται σε αναφορές προς την δικαιοσύνη για διερεύνηση δηµιουργίας παράτυπων διαδικασιών λήψης ενισχύσεων.
  • 898 ΑΦΜ που προέκυψε ότι είναι κοινοί αποδέκτες κληρονοµίας µόλις 53 θανούντων µε εκτάσεις σε περιοχές πολύ διαφορετικές µεταξύ τους και σε όλη την επικράτεια συνολικής έκτασης 234.000 στρεµµάτων. Ερευνάται η συµµετοχή ορισµένων ΚΥ∆.
  • 1.241 ΑΦΜ που βρίσκονται σε έλεγχο δηµιουργίας τεχνητών συνθηκών λήψης ενισχύσεων ένεκα καταγγελιών και έρευνας από άλλες αρχές εκτός του ΟΠΕΚΕΠΕ.
  • 102 ΑΦΜ για προσκόµιση σκαναρισµένων σελίδων διαφόρων βιβλίων ως δικαιολογητικών αντί παραστατικών νόµιµης χρήσης.

Τον Φεβρουάριο 15,8 εκατ. ευρώ σε πληγέντες Θεσσαλούς, που δεν ήταν ασφαλισµένοι στον ΕΛΓΑ

Εντός του Φεβρουαρίου θα καταβληθεί το ποσό των 15,8 εκατ. ευρώ από το Γεωργικό Αποθεµατικό του 2023 σε όσους χοιροτρόφους, πτηνοτρόφους, παραγωγούς αρωµατικών φυτών δεν ήταν ασφαλισµένοι στον ΕΛΓΑ και ζηµιώθηκαν από το Daniel στη Θεσσαλία. Αυτή είναι εντολή του πρωθυπουργού, την οποία µετέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης σε παραγωγούς που επλήγησαν αλλά δεν ήταν ασφαλισµένοι στον ΕΛΓΑ, καθώς δεν προβλεπόταν από τον Κανονισµό του Οργανισµού, µε τους οποίους συναντήθηκε την περασµένη εβδοµάδα στη Θεσσαλία. Στη σύσκεψη µετείχαν επίσης, ο υφυπουργός Σταύρος Κελέτσης, ο Γ.Γ. Γιώργος Στρατάκος, βουλευτές Καρδίτσας και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Πηγή: www.agronews.gr