Αλλαγές σε ετήσια βάση ανάλογα με τις προοπτικές των αγορών φαίνεται ότι θα αφομοιώνουν οι εισφορές των παραγωγών στον ΕΛΓΑ μετά την υπό διαμόρφωση μεταρρύθμιση του Οργανισμού, ενώ επίσης εισάγεται ένα κατώφλι δυναμικότητας παραγωγής ανά χωράφι.

Με κυμαινόμενες εισφορές και κάλυψη ανά δυναμική αγροτεμαχίου ο νέος ΕΛΓΑ

Ο τρόπος με τον οποίο θα υπολογίζεται από την αρχή του έτους η τιμή αποζημίωσης του κάθε προϊόντος δεν διατυπώνεται με ευκρίνεια στις δημόσιες δηλώσεις του υφυπουργού Διονύση Σταμενίτη στο πλαίσιο εκδήλωσης για την καλλιέργεια της κερασιάς, που οργανώθηκε στα Βρυττά Πέλλας, το απόγευμα της Παρασκευής 19 Ιανουαρίου, διευκρινίζοντας πως η πρόταση της κυβέρνησης θα τεθεί σε διαβούλευση και θα συζητηθεί στο πρώτο τετράμηνο έως εξάμηνο του 2024. Φαίνεται ωστόσο, πως οι παραγωγοί θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν το τονάζ ανά αγροτεμάχιο που θα ασφαλίζουν.

Καθορισμός τιμής αποζημίωσης, για τα ασφαλιζόμενα προϊόντα, κάθε Ιανουάριο, δυνατότητα ορισμού κατωφλιού ως προς την αποδοτικότητα του κάθε χωραφιού, για την ασφάλισή του και απαλοιφή των μειωτικών συντελεστών, είναι ορισμένες από τις παρεμβάσεις που προωθεί το ΥπΑΑΤ, ενόψει των αλλαγών του ασφαλιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ.

Τις προθέσεις του υπουργείου αποκάλυψε ο υφυπουργός, Διονύσης Σταμενίτης, μιλώντας σε εκδήλωση για την καλλιέργεια της κερασιάς, που οργανώθηκε στα Βρυττά Πέλλας, το απόγευμα της Παρασκευής 19 Ιανουαρίου, διευκρινίζοντας πως η πρόταση της κυβέρνησης θα τεθεί σε διαβούλευση και θα συζητηθεί στο πρώτο τετράμηνο έως εξάμηνο του 2024.

Απευθυνόμενος σε κερασοπαραγωγούς από ορεινά χωριά της Πέλλας ο κ. Σταμενίτης τόνισε χαρακτηριστικά πως «σκοπός μας είναι να δώσουμε σταθερές βάσεις στους παραγωγούς, για να ξέρουν για τί ακριβώς πληρώνουν και για ποιο κομμάτι αποζημιώνονται».

Στο πλαίσιο αυτό ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έκανε γνωστό πως «θα εντάξουμε στον κανονισμό του ΕΛΓΑ, αφού το συμφωνήσουμε όλοι μαζί, να καθορίζεται η τιμή τον Ιανουάριο, μετά από διαβούλευση με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, τους φορείς και τις διεπαγγελματικές. Τί εννοούμε τιμή; Τιμή αποζημίωσης του κάθε προϊόντος. Αν θα είναι 1,20 ή 1,30 ευρώ για παράδειγμα στο κεράσι και αυτό φυσικά θα έχει επίπτωση ανάλογη και στις εισφορές, δεδομένου ότι οι εισφορές έχουν να κάνουν με την τιμή».

Σε σχέση με τη δεύτερη μεγάλη παρέμβαση που προωθεί το ΥπΑΑΤ, ο κ. Σταμενίτης ανέφερε πως για να μην προκύπτουν διάφορα ζητήματα με τους εκτιμητές, θα καθορίζεται η δύναμη του κάθε χωραφιού από τους ίδιους τους παραγωγούς. «Να υπάρχει, δηλαδή, ένα κατώφλι δύναμης σε κάθε χωράφι και να μπορεί κάποιος παραγωγός να πει ότι εμένα το χωράφι μου παράγει 2 ή 2,5 τόνους κεράσια στο στρέμμα ή αντίστοιχα 5 τόνους ροδάκινο και άρα αυτό θέλω να το ασφαλίσω», εξήγησε.

Αναφορικά με την τρίτη μεγάλη αλλαγή, διευκρίνισε πως σχετίζεται με το κόψιμο των μειωτικών συντελεστών. «Για παράδειγμά, αν υπήρχε μια ηρτημένη αξία από την οποία αφαιρούσε ο κανονισμός του ΕΛΓΑ ένα 20% και ένα 0,8%, αυτό τώρα σκοπεύουμε να το καταργήσουμε. Και θα αποζημιώνεστε με βάση το συμβόλαιο που κάνετε με τον ΕΛΓΑ», είπε και διευκρίνισε ότι «θα αφαιρούμε από την αποζημίωση ένα 15% σε περίπτωση ζημιάς από χαλάζι ή βροχή ή 30% στον παγετό, γιατί όπως γνωρίζουμε καλά, όταν δεν υπάρχει παραγωγή, δεν υπάρχουν διάφορα καλλιεργητικά έξοδα. Ταυτόχρονα βάζουμε και ζημιογόνα αίτια που θα είναι προαιρετικά, όπως για παράδειγμα η αποζημίωση για ακαρπία λόγω ήπιου χειμώνα ή για φυτοπαθολογικές προσβολές».

Πέραν αυτών, που θα συζητηθούν εκτενώς το επόμενο διάστημα, ο κ. Σταμενίτης ανέφερε πως προωθείται και η πιστοποίηση του εκτιμητικού έργου, μέσω της εκπαίδευσης του εκτιμητή σε σχολή, ώστε όλες οι εκτιμήσεις να είναι ίδιες για όλους και να μην υπάρχει το στοιχείο της υποκειμενικότητας. Ταυτόχρονα, δρομολογείται η πρόσληψη επιπλέον 200 ανθρώπων στον ΕΛΓΑ, για να υπάρχουν γρήγορες εκτιμήσεις και στο σωστό χρόνο, όπως επίσης και η ψηφιοποίηση του έργου του ΕΛΓΑ.

«Ελπίζω μέχρι το Μάιο να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία κατακύρωσης της αναδόχου εταιρείας, ώστε να έχουμε μέσα στο 2024 σύγχρονα μέσα εκτίμησης», δήλωσε, προσθέτοντας, παράλληλα ότι η αναθεώρηση του κανονισμού ήταν ανάγκη να γίνει για να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της κλιματικής αλλαγής και να εντάξει και καινούρια ζημιογόνα αίτια, αλλά και να διορθώσει και μια σειρά ζητήματα που υπήρχαν στον παλιό κανονισμό. Στο σημείο αυτό ο υφυπουργός θύμισε πως τα τελευταία 5 χρόνια οι ζημιές κινούνται γύρω στα 250 εκατ. ευρώ, όταν οι εισφορές των παραγωγών προς τον ΕΛΓΑ είναι στα 160 εκατ. ευρώ και τόνισε ότι «ο ΕΛΓΑ πλήρωσε πάνω από 1 δισ. ευρώ αποζημιώσεις τα τελευταία 4 χρόνια, εκ των οποίων 600 εκατ. ευρώ από εισφορές παραγωγών και 400 από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά αυτό πρέπει να διορθωθεί».

Εστιάζοντας στην καλλιέργεια του κερασιού, ο υφυπουργός επισήμανε πως είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί διεπαγγελματική κερασιού για να μπορέσουν να έχουν εκπροσώπηση οι παραγωγοί και οι έμποροι και οι τυποποιητές και ταυτόχρονα το προϊόν, αυτός ο «κόκκινος χρυσός» όπως είπε, να πιστοποιηθεί ως ΠΓΕ ή ΠΟΠ για να αποκτήσει υπεραξία, κάτι που θα είναι προς το συμφέρον των παραγωγών.

Εστίασε, ακόμη στην ανάγκη ενημέρωσης των παραγωγών αναφορικά με τα οικολογικά σχήματα για τις δενδροκαλλιέργειες, αλλά και τις δυνατότητες που προσφέρουν συνολικά οι δράσεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2023 -27, σημειώνοντας ότι τέτοιες πρωτοβουλίες θα αναληφθούν σε συνεργασία με τις Περιφερειακές Ενότητες. «Οι νέες πρακτικές που υιοθετούνται και στις οποίες οδηγούνται οι παραγωγοί μέσα από το νέο Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ, θα οδηγήσουν σε πιο παραγωγικές καλλιέργειες, ανθεκτικότερες στις νέες καιρικές συνθήκες αλλά και σε μείωση του κόστους παραγωγής», υποστήριξε.

Την ενημερωτική εκδήλωση διοργάνωσε η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί Άγρα, Βρύττων και Νησίου, σε συνεργασία με το Τμήμα Φυλλοβόλων και Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ. Τις εργασίες χαιρέτισαν ο Βουλευτής Πέλλας Λάκης Βασιλειάδης, ο Αντιπεριφεριαρχης Πέλλας Ιορδάνης Τζαμτζης και ο Αντιδήμαρχος Έδεσσας Γιάννης Τσακίρης, ενώ υπήρξε και διεξοδική ενημέρωση των αγροτών για τις εξελίξεις γύρω από τις ποικιλίες, τα συστήματα φύτευσης, το κλάδευμα και τη φυτοπροστασία της καλλιέργειας της κερασιάς.

Πηγή: www.agronews.gr