Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων στην Ελλάδα, με τους επικεφαλής των μπλόκων, εξερχόμενοι από τις τελευταίες συσκέψεις το πρωί της Δευτέρας 22 Ιανουαρίου, να ανακοινώνουν τέσσερα μπλόκα για τη Θεσσαλία, όσο παράλληλα συνεχίζονται οι ζυμώσεις για παράλληλες κινητοποιήσεις σε πόλεις ανά την Επικράτεια.

Τέσσερα μπλόκα στήνουν 24 Ιανουαρίου στην Θεσσαλία, πυκνώνουν τα συλλαλητήρια

Όλο και περισσότεροι αγρότες συσπειρώνονται εν τω μεταξύ, στις έντονες κινητοποιήσεις που λαμβάνουν χώρα στο Βερολίνο, οι οποίες έχουν επισκιάσει την Πράσινη Εβδομάδα, με τον αναβρασμό να επεκτείνεται όπως φαίνεται και εκτός των συνόρων της χώρας. Συγκεκριμένα, στη Γαλλία, η Le Figaro γράφει τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου: «Αγρότες: Ο θυμός τους μεγαλώνει στη Γαλλία και την Ευρώπη – Οικολογικά πρότυπα, τιμή βενζίνης, ανταγωνισμός από τα Ουκρανικά προϊόντα… Η οργή του αγροτικού κόσμου εξαπλώνεται και ανησυχεί τους Ευρωπαίους ηγέτες».

Στην Ελλάδα φαίνεται πάντως πως οι διαθέσεις για μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση είναι περιορισμένες, με τα τέσσερα μπλόκα που θα στηθούν από Αγροτικούς Συλλόγους της Θεσσαλίας την προσεχή Τετάρτη 24 Ιανουαρίου, να αποτελούν μια πρώτη και ουσιαστική καταμέτρηση δυνάμεων, έπειτα και από τις εμπρηστικές δηλώσεις Αυγενάκη περί «υποκινούμενων μπλόκων».

Στον Ε-65 η Καρδίτσα, επιστροφή στον Πλατύκαμπο

Μπλόκο θα στηθεί το πρωί της Τετάρτης στον Ε-65 από τους αγρότες της Καρδίτσας, ενώ με ενισχύσεις προσδοκούν ότι θα επιστρέψουν στο μπλόκο του Πλατυκάμπου οι αγρότες από τα χωριά της Κάρλας, οι οποίοι αποχώρησαν το περασμένο Σάββατο από το σημείο, σε μια προσπάθεια ανασύνταξης.

Εμπρηστικές οι δηλώσεις Αυγενάκη

Οι αγρότες από τα Τρίκαλα, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Πανθεσσαλικής, θα παραταχθούν στην Εθνική Οδό Λάρισας – Τρικάλων, ενώ στη θέση τους θα παραμείνουν οι αγρότες από το μπλόκο της Μαγνησίας, οι βρίσκονται στον Αλμυρό και οι οποίοι το απόγευμα της Κυριακής 21 Ιανουαρίου, προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό της αερογέφυρας που βρίσκεται κοντά στο σημείο, σε μια πρώτη αντίδραση στις δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη, που εν ολίγοις θέλουν τους Έλληνες αγρότες να μην έχουν ουσιαστικό λόγο για διαμαρτυρίες. Στο ίδιο θέμα επανήλθε και τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου, με τον υπουργό να αναφέρει:

«Μέσα από τον διάλογο λύνεις προβλήματα», επανέλαβε ο ΥπΑΑΤ, ενώ αναφερόμενος σε ενδεχόμενες κινητοποιήσεις, τόνισε ότι έχουν συγκεκριμένη κομματική προέλευση.

Πρόκειται για στελέχη που ζουν και θρέφονται από τις κινητοποιήσεις- κατά βάση του ΚΚΕ- με την συνεπικουρία των ελαχίστων δυνάμεων που διατηρούν στον χώρο αυτό το ΠΑΣΟΚ και κάποιοι ελάχιστοι του ΣΥΡΙΖΑ. Έκανε, επίσης, λόγο για «ασυνάρτητες κραυγές» καθώς από τη μια τίθενται αιτήματα, τη λύση των οποίων το ΥπΑΑΤ έχει δρομολογήσει, όπως είναι ο εκσυγχρονισμός του κανονισμού του ΕΛΓΑ και η διαφάνεια στη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ και από την άλλη αιτήματα για χρονοδιαγράμματα στην καταβολή αποζημιώσεων στη Θεσσαλία που ήδη έχουν ανακοινωθεί. Επίσης χρονοδιαγράμματα έχουν ανακοινωθεί και για τα ειδικά προγράμματα που αφορούν στις παρακάρλιες περιοχές και στο Μέτρο 5.2 για τους κτηνοτρόφους.

«Δεν θα σταματήσουμε να συζητάμε και να απαντάμε σε ερωτήσεις αλλά φαίνεται ότι υπάρχει βραχυκύκλωμα αιτημάτων», διαπίστωσε ο υπουργός, εξηγώντας ότι υπάρχουν αιτήματα για κατάργηση της ΚΑΠ που ενισχύει το εισόδημα των αγροτών κατά 2,8 δις ετησίων, τα οποία προέρχονται από συγκεκριμένο πολιτικό χώρου, που δεν συζητούνται καν.

Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός δήλωσε το περασμένο Σάββατο, πως «οι Γερμανοί αγρότες βρίσκονται στους δρόμους και αγωνίζονται για προβλήματα που για τους Έλληνες αγρότες δεν υφίστανται, καθώς η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη τα έχει επιλύσει, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης στην ΕΡΤ1, στην εκπομπή του Δημήτρη Κοτταρίδη και της Νίνας Κασιμάτη, επισημαίνοντας ότι πίσω από την προσπάθεια κινητοποιήσεων στην Ελλάδα, βρίσκονται κομματικά πρόσωπα».

Από 26 Ιανουαρίου στη Φθιώτιδα

Στη Φθιώτιδα οι αγρότες αποφάσισαν να βγουν με τα τρακτέρ στους δρόμους την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου. Πρώτος στόχος είναι η ανάπτυξη μπλόκων στην περιοχή της Αταλάντης, της Λαμίας και του Δομοκού και στη συνέχεια προσανατολίζονται στη δημιουργία ενός μαζικού μπλόκου σε όλη τη Φθιώτιδα.

Μεταξύ άλλων οι αγρότες διεκδικούν αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω ακαρπίας στην ελαιοκαλλιέργεια, στα εσπεριδοειδή, στην αμπελοκαλλιέργεια και σε άλλες καλλιέργειες που αν και έχει πλήξει όλη την Ελλάδα, δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ, καθώς και την άμεση αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ στο 100% της ζημιάς στους καλλιεργητές σταφίδας, επιτραπέζιων σταφυλιών, αμπελοκαλλιέργειας για τις καταστροφές που υπέστησαν από τον περονόσπορο, άλλες ασθένειες και καιρικά φαινόμενα (χαλάζι, καύσωνα κλπ).

Στις 26 του μήνα οι Σερραίοι

Τρακτέρ και άλλα μηχανήματα στο κέντρο της πόλης των Σερρών, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα πολλά και συσσωρευμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, σχεδιάζουν να κατεβάσουν οι αγρότες του νομού σε συλλαλητήριο που προγραμματίζουν για τις 26 Ιανουαρίου.

Την πρωτοβουλία για την οργάνωση της κινητοποίησης έχει αναλάβει ο Πανσερραϊκός Αγροτικός Σύλλογος, ο οποίος απηύθυνε και σχετικό κάλεσμα στον αγροτικό κόσμο, ορίζοντας το ραντεβού στο διοικητήριο (σ. σ. πρώην Νομαρχία) Σερρών για τις 11:30 το πρωί της 26ης του μήνα.

Το πλαίσιο των αιτημάτων που προβάλουν φέτος οι δυνάμεις των μπλόκων αφορά συνοπτικά σε:

Χρονοδιάγραμμα και έργα για την αποκατάσταση των ζημιών και την αποστράγγιση των πλημμυρισμένων χωραφιών στην πρώην λίμνη Κάρλα.

Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh και κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.

– Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα για να καλύψουμε τις βιοποριστικές ανάγκες και τα έξοδα καλλιέργειας.

– Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%.

– Καμία αλλαγή χρήσης γης και να μην επιτρέψουμε να γεμίσουν τα χωράφια με φωτοβολταϊκά.

– Να συμπεριληφθούν οι συνάδελφοι καστανοπαραγωγοί που εξαιρέθηκαν από την τελευταία πληρωμή του ΕΛΓΑ στα κάστανα στη Δράκεια όπως επίσης και οι υπόλοιπες ποικιλίες μήλων που δεν αποζημιώθηκαν.

– Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους η πρόσβαση των κατοίκων στα χωριά μας. Άμεση αποκατάσταση για τα κατεστραμμένα γεφύρια και δρόμους.

– Να δοθεί μηνιαίο επίδομα τουλάχιστον 1.500 ευρώ με προσαύξηση 300 ευρώ για κάθε παιδί, σε κάθε νοικοκυριό, μέχρις ότου αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες, όπως είναι οι αγρότες με χωράφια που έχουν υποστεί ζημιές, οι κτηνοτρόφοι που έχασαν ζωικό κεφάλαιο κ.λπ.

– Να απαλλαγούν οι πληγέντες από δημοτικά τέλη, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΓΑ, να υπάρξει πάγωμα των χρεών σε κράτος και τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Να παγώσουν όλα τα χρέη χωρίς προσαυξήσεις για όσο διάστημα αδυνατούν οι πληγέντες να τα πληρώσουν. Να γίνει διαγραφή τόκων και κούρεμα κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια.

Αναλυτικά οι δηλώσεις Αυγενάκη που έφεραν αντιδράσεις στον αγροτικό κόσμο:

Αυγενάκης: Αυτοί που υποκινούν τους Έλληνες αγρότες να βγουν στους δρόμους δεν μπορούν να κρύψουν την κομματική τους προέλευση

Οι Γερμανοί αγρότες διεκδικούν όσα η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη δώσει στους Έλληνες

Οι Γερμανοί αγρότες βρίσκονται στους δρόμους και αγωνίζονται για προβλήματα που για τους Έλληνες αγρότες δεν υφίστανται, καθώς η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη τα έχει επιλύσει, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης στην ΕΡΤ1, στην εκπομπή του Δημήτρη Κοτταρίδη και της Νίνας Κασιμάτη, επισημαίνοντας ότι πίσω από την προσπάθεια κινητοποιήσεων στην Ελλάδα, βρίσκονται κομματικά πρόσωπα.

Ο κ. Αυγενάκης, ο οποίος βρίσκεται στο Βερολίνο συμμετέχοντας στην Έκθεση της Πράσινης Εβδομάδας και στην Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Υπουργών Γεωργίας και Τροφίμων, εξήγησε ότι:

  1. Τα τελευταία δύο χρόνια η κυβέρνηση έχει επιστρέψει στους αγρότες τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο δίνοντας συνολικά περί τα 160 εκατ. ευρώ σε περίπου 290.000 αγρότες.
  2. Μείωσε από το 24% στο 13% τον ΦΠΑ για αγορά αγροτικών μηχανημάτων
  3. Μείωσε κατά 50% τη φορολογία στα κέρδη αγροτών που δραστηριοποιούνται μέσα από συνεργατικά σχήματα
  4. Κατήργησε τη φορολόγηση των ενισχύσεων από το πρώτο ευρώ που είχε επιβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως είπε ο ΥπΑΑΤ, η πολιτική αυτή της κυβέρνησης «είναι μια απάντηση σε όλους αυτούς που επικαλούμενοι τις εικόνες διαμαρτυρίας κατά της γερμανικής κυβέρνησης προσπαθούν να βρουν άλλοθι ώστε να ξεκινήσουν και στη χώρα μας ανάλογες κινητοποιήσεις».

Αναφερόμενος ιδιαίτερα στους αγρότες του θεσσαλικού κάμπου ο υπουργός τους χαρακτήρισε γενναίους, λόγω της δοκιμασίας που πέρασαν και περνούν, ωστόσο είπε, ότι και οι ίδιοι γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση ήταν παρούσα από την πρώτη στιγμή και ότι συνεχίζει να είναι δίπλα τους.

Για τις προσπάθειες που γίνονται να υπάρξουν κινητοποιήσεις αγροτών και στη χώρα μας ο ΥπΑΑΤ έκανε λόγο για «κάποιες κραυγές από κάποιους αγρότες που υποτίθεται αγωνιούν, αλλά την ίδια στιγμή δεν μπορούν να κρύψουν και την κομματική τους προέλευση. Δηλαδή όλες οι προσπάθειες για να ξεσηκωθεί ο αγροτικός κόσμος στη χώρα μας φαίνεται, πολύ απλά, ότι έχουν κομματικό πρόσημο. Φαίνεται ότι υπάρχουν κομματικές αποχρώσεις πίσω από όλα αυτά», τόνισε. Εξήγησε δε ότι στα αιτήματά τους όσα αναφέρουν ή έχουν ικανοποιηθεί από την κυβέρνηση ή δρομολογούνται, όπως η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ που σε λίγο διάστημα θα βγει σε δημόσια διαβούλευση.

«Υπάρχουν προβλήματα στον αγροτικό κόσμο. Αυτό είναι σαφές. Και γι’ αυτό θα συνεχίσουμε να δίνουμε σε καθημερινή βάση τη μάχη μας για έναν σύγχρονο και δίκαιο ΕΛΓΑ, για έναν σύγχρονο, διάφανο και λειτουργικό ΟΠΕΚΕΠΕ, για δομές που θα λειτουργούν προς όφελος του ΟΠΕΚΕΠΕ, για ένα υπουργείο θα είναι ένα υπουργείο πραγματικά αγροτικής ανάπτυξης και όχι μόνο ένα υπουργείο επιδοτήσεων. Αυτά αποτελούν προσωπικό μας στοίχημα και φυσικά στοίχημα του ιδίου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Κι επειδή βλέπω τα πρόσωπα που προσπαθούν να βγάλουν τους αγρότες στο δρόμο, επιτρέψτε μου να σας πω ότι η προέλευση η κομματική είναι πασιφανής. Είναι ξεκάθαρη», τόνισε ο ΥπΑΑΤ, επαναλαμβάνοντας ότι είναι ανοικτός στο διάλογο.

Σε ερώτηση αν θα υπάρξει κάποια συνάντηση με όσους διαμαρτύρονται ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θύμισε ότι ιδιαίτερα με τους αγρότες της Θεσσαλίας την προηγούμενη εβδομάδα επί ένα τετραήμερο έγιναν δεκάδες πολύωρες συσκέψεις με όλους τους φορείς και τους εκπροσώπους του συνόλου του αγροτικού κόσμου της Θεσσαλίας, αλλά και με πανελλαδικές οργανώσεις, όπως την Πανελλαδική Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων. Στις περισσότερες συναντήσεις, εκτός από τον ίδιο, ήταν παρόντες και οι Θεόδωρος Σκυλακάκης, Θεόδωρος Λιβάνιος, Νίκος Ταχιάος, Χρήστος Τριαντόπουλος και Γενικοί Γραμματείς των αντίστοιχων υπουργείων, ενώ με τους υφυπουργούς Διονύση Σταμενίτη και Σταύρο Κελέτση και τους Γενικούς Γραμματείς του ΥΠΑΑΤ, «γυρίσαμε απ’ άκρη σε άκρη, κάθε γωνιά της Θεσσαλίας και μιλήσαμε για τα πάντα και δώσαμε χρονοδιαγράμματα. Ένα πράγμα δεν μπορεί να μας πει κάποιος: Ότι αυτό που είπαμε δεν το κάναμε. Είμαστε συνεπείς! Γι’ αυτό το λόγο έχει χτιστεί μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των Θεσσαλών κτηνοτρόφων, γεωργών, αλιέων και μελισσοκόμων μαζί μας».

Σε ό,τι αφορά στους ελέγχους στην αγορά ο ΥπΑΑΤ είπε ότι ήδη έχουν βγει στα supermarket και στους δρόμους, μικτά κλιμάκια του ΕΦΕΤ, του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, της Γενικής Διεύθυνσης Τροφίμων, με τη συνδρομή της ΕΛΑΣ και εισαγγελέων, για να ελεγχθούν καταγγελίες για μεταφορές και εισαγωγές γάλακτος αγνώστου προελεύσεως ή ανάμιξη γάλακτος σκόνης με κανονικό.

Ο υπουργός είπε, επίσης, ότι μετά από το Βερολίνο, θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ και υπενθύμισε ότι στις 24 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη σύνοδο- με ελληνική πρωτοβουλία- για θέματα γεωργίας της ομάδας EUMED-9, την οποία αποτελούν οι χώρες του νότου της ΕΕ, προκειμένου να συζητήσουν και να ακολουθήσουν κοινή στάση σε κοινά προβλήματα. Όπως είπε, στη συνεδρίαση των EUMED- 9 θα συζητηθεί:

  • Η κλιματική κρίση και τι πρέπει να βελτιώσει η ΕΕ για να είναι αποτελεσματική σε περιπτώσεις όπως η Θεσσαλία.
  • Το πρόβλημα της ακαρπίας και του περονόσπορου.
  • Το πρόβλημα των ψαριών εισβολέων, που αφορά όλες τις μεσογειακές χώρες.

«Δεν θα σταματήσουμε την προσπάθειά μας σε όλα τα επίπεδα», είπε ο ΥπΑΑΤ, επαναλαμβάνοντας ότι οι αγρότες της Θεσσαλίας είναι γενναίοι γιατί μάχονται σε δύσκολες συνθήκες. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους αγρότες των παρακάρλιων , όπου 180.000 στρέμματα βρίσκονται ακόμα κάτω από το νερό και τόνισε ότι για τους συγκεκριμένους παραγωγούς θα υλοποιηθεί ξεχωριστό πρόγραμμα στήριξης. «Για όλους αυτούς έχουμε μεριμνήσει. Γνωρίζουν πολύ καλά πως για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη η ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας είναι ένα μεγάλο στοίχημα, το οποίο θα κερδίσουμε».

Πηγή: www.agronews.gr