Στην τελική ευθεία βρίσκεται η προετοιµασία της πρόσκλησης της Βιολογικής Γεωργίας ύψους 290 εκατ. ευρώ, µε το θεσµικό πλαίσιο να ολοκληρώνεται εντός του Φεβρουαρίου και να ακολουθεί η πρόσκληση πριν το άνοιγµα του φετινού ΟΣ∆Ε.
Τον Μάρτιο έρχεται η πρόσκληση για τα νέα Βιολογικά με αυξήσεις μέχρι 200% στα πριμ μετατροπής της 3ετίας
Αναφορικά µε τη φύση του προγράµµατος, η ουσιαστική διαφορά έχει να κάνει µε το ύψος των ενισχύσεων ανά στρέµµα όπου πλέον δεν υπάρχουν όρια (µέγιστο 60 ευρώ για αροτραίες και 90 ευρώ για δέντρα) από τον κανονισµό της ΚΑΠ. Ως εκ τούτου φαίνονται αυξήσεις που ξεκινάνε από 2% (επιτραπέζια σταφύλια) στην ενίσχυση ανά στρέµµα σε σχέση µε την περασµένη περίοδο και φτάνουν το 226% (τοµάτα, µελιτζάνα, πιπεριά). «Ατού» της πρόσκλησης είναι επίσης µε βάση τα µέχρι στιγµής δεδοµένα δεν αποκλείει τους αγρότες από τη διεκδίκηση και κρίσιµων δράσεων eco-schemes όπως για παράδειγµα τα 32 ευρώ για πιστοποιηµένο σπόρο χειµερινών σιτηρών και 60 ευρώ για πρωτεϊνούχα ψυχανθή/όσπρια.
Σύµφωνα µε το ρεπορτάζ, οι αρµόδιες αρχές βρίσκονται πλέον στη διαδικασία διαµόρφωσης των κριτηρίων µοριοδότησης, τα οποία θα παίξουν σηµαντικό ρόλο στην ένταξη, αρκεί να αναφερθεί πως στην περασµένη προκήρυξη ο διαθέσιµος προϋπολογισµός αρκούσε για να καλύψει µόλις το 30% των αιτήσεων για νεοεισερχόµενους στον κλάδο (859.200.148 αιτούµενη δαπάνη, 250.000.000 διαθέσιµα κονδύλια). Αναφορικά µε το είδος των κριτηρίων µοριοδότησης εκτιµάται πως θα αφορούν µεταξύ άλλων την ηλικία του παραγωγού (προτεραιότητα στους νεότερους) και στα χαρακτηριστικά του αγροτεµαχίου (εντός ορεινών/µειονεκτικών περιοχών, περιοχών Natura κ.λπ).
Ζυµώσεις σε πολιτικό επίπεδο γίνονται και για το ποιος θα είναι δικαιούχος του προγράµµατος. Το αρχικό σκεπτικό των αρµοδίων αρχών ήταν να µην µπορούν να κάνουν αίτηση όσοι έχουν ήδη πιστοποιηµένα ως βιολογικά αγροτεµάχια και ιδιαίτερα εκείνοι που θα λάβουν ενίσχυση από τη διατήρηση των βιολογικών στα οικολογικά σχήµατα των άµεσων ενισχύσεων. Οι πληροφορίες αναφέρουν και µε βάση τα όσα διηµείφθησαν σε συνάντηση των διαχειριστικών αρχών µε την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ προ ολίγων ηµερών για το µέλλον του µέτρου, πως πλέον εξετάζεται το ενδεχόµενο να µην γίνεται ο αποκλεισµός σε επίπεδο ΑΦΜ δικαιούχου, αλλά σε επίπεδο αγροτεµαχίου. Όπως δηλαδή έτρεξαν και οι περασµένες προκηρύξεις του Μέτρου την προγραµµατική περίοδο 2015-2022. Σε αυτήν την περίπτωση βέβαια, ο κίνδυνος να ξεχειλώσει το πρόγραµµα από τις αιτήσεις και να τεθούν εκτός µέτρου δεκάδες χιλιάδες επιλαχόντες είναι κάτι παραπάνω από βέβαιος. Αντίθετα, ο αποκλεισµός σε επίπεδο ΑΦΜ µπορεί να βοηθήσει µεν τις αιτήσεις να κινηθούν σε πιο λογικά πλαίσια, ωστόσο είναι άγνωστο αν κάτι τέτοιο θα γίνει δεκτό από την ΕΕ, ενώ οι πιέσεις για να µην µπει σε αυτή τη λογική το ΥΠΑΑΤ είναι πολλές.
Οι κύριες πτυχές του προγράµµατος ύψους 290 εκατ. ευρώ συνοψίζονται ως εξής:
- Πρώτον: Στο πρόγραµµα θα προβλεφθεί µοριοδότηση και θα υπάρξουν επιλαχόντες σε αντίθεση µε την αντίστοιχη δράση της διατήρησης βιολογικής των οικολογικών σχηµάτων.
- ∆εύτερον: Η τριετής παραµονή στο πρόγραµµα είναι υποχρεωτική, σε αντίθεση µε τη διατήρηση των βιολογικών στα οικολογικά σχήµατα που οι δεσµεύσεις είναι ετήσιες.
- Τρίτον: Η επιδότηση µπορεί να συνδυαστεί σε επίπεδο αγροτεµαχίου µε άλλες δράσεις οικολογικών σχηµάτων (βλ. σελ. 17).
- Τέταρτον: Η πρόσκληση αναµένεται να χωριστεί σε ήδη καλλιέργειας µε ξεχωριστό µπάτζετ. ∆ηλαδή, θα προβλεφθεί διαφορετικός προϋπολογισµός για τις αροτραίες και διαφορετικός για δέντρα-κηπευτικά, όπως έγινε στην 5η πρόσκληση της περασµένης περιόδου. Ως εκ τούτου και η µοριοδότηση θα µετρήσει ξεχωριστά.
Γιώργος Κοντονής
Πηγή: www.agronews.gr