Με σχέδιο για τη διευκόλυνση 60.000 αγροτών με ληξιπρόθεσμες οφειλές από τα αγροτικά τους τιμολόγια καταφθάνει στην Agrotica η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τις πληροφορίες να θέλουν τον αρμόδιο υπουργό, Θόδωρο Σκυλακάκη, να διερευνά τις πιθανές λύσεις με τους παρόχους ρεύματος για μια παρέμβαση που θα κινείται προς τη λογική της άτοκης ρύθμισης χρεών, η οποία θα εφαρμοστεί στη Θεσσαλία.

Το βέβαιο είναι ότι η εν λόγω ρύθμιση, δεν θα έχει τον χαρακτήρα της αναστολής πληρωμής των τιμολογίων ρεύματος για δυο χρόνια, της παρέμβασης δηλαδή που έφτασε με σχετική τροπολογία στη Βουλή για τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου.

Σε δημόσιες δηλώσεις του, ο υπουργός Σκυλακάκης, υποστήριξε πως από τα 200.000 αγροτικά τιμολόγια το 30% είναι σε καθυστέρηση, «δηλαδή περίπου 60.000 αγρότες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν ούτε το ηλεκτρικό ρεύμα που χρησιμοποιούσαν ή χρησιμοποιούν».

Το ρεπορτάζ θέλει τις επίσημες ανακοινώσεις για την επερχόμενη ρύθμιση να γίνονται από το βήμα της Agrotica την Παρασκευή, με πηγές κοντά στο υπουργείο να θεωρούν δεδομένη κάποια παρέμβαση και για τους υπόλοιπους αγρότες, δηλαδή εκτός των πληγεισών περιοχών.

Σχέδιο Απόλλων για μείωση 50% στην εξάρτηση ΓΟΕΒ/ΤΟΕΒ από ορυκτά

Από το ίδιο βήμα θα ανακοινωθούν και οι κρίσιμες πτυχές του λεγόμενου «σχεδίου Απόλλων». Το «Απόλλων» παρουσιάζεται από την κυβέρνηση ως το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού στη χώρα και εξασφαλίζεται σε αυτό πρόσβαση για τους ΤΟΕΒ, ωστόσο, όπως συμβαίνει με τις περισσότερες προσπάθειες συμψηφισμού, ισχύει και εν προκειμένω ο «αστερίσκος» του «όσο το επιτρέπει το διαθέσιμο δίκτυο του ΔΕΔΗΕ».

Με βάση τα όσα έχουν γίνει ως τώρα γνωστά, στόχος του Προγράμματος είναι μέσω της εγκατάστασης σταθμών ΑΠΕ με συστήματα αποθήκευσης, να καλυφθεί:

– το 90% της κατανάλωσης των ευάλωτων νοικοκυριών και

– το 50% της κατανάλωσης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ Α’ και Β’, π.χ. κτίρια, αντλιοστάσια, οδοφωτισμός), των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) και των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων/Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ/ΓΟΕΒ).

Αφορά σε 3.570 παροχές κατανάλωσης που εξυπηρετούν ανάγκες των ΓΟΕΒ/ΤΟΕΒ.

Στο Πρόγραμμα θα συμμετέχουν όλες οι Περιφέρειες της χώρας. Το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για τους ωφελούμενους μετά τον συμψηφισμό αναμένεται να μειωθεί ετησίως κατά 150 εκατ. ευρώ, «ενώ με την εφαρμογή επιπλέον μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας η μείωση μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερη» εκτιμούν από το υπουργείο. Για την υλοποίηση του Προγράμματος και την κάλυψη με εικονικό ταυτοχρονισμένο συμψηφισμό ετησίως καταναλώσεων ηλεκτρικής ενέργειας ~1620GWh, εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί η ανάπτυξη 1,1GW νέων σταθμών ΑΠΕ με μπαταρίες συνολικής χωρητικότητας 1,1GWh, χωρίς ωστόσο αυτό να φέρει κάποια επιπλέον επιβάρυνση στον Ειδικό Λογαριασμό των ΑΠΕ και τους υπόλοιπους καταναλωτές.

Ανοιχτό είναι ακόμα επιδοτούμενο πρόγραμμα για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και στα χωράφια, το οποίο όμως, σύμφωνα με δηλώσεις του Θόδωρου Σκυλακάκη, έχουν ενταχθεί λιγότερο από 1.000 ενδιαφερόμενοι.

Πηγή: www.agronews.gr