Για τρακτέρ στην Αθήνα, αποκλεισμούς στον Προμαχώνα, το Αεροδρόμιο Μακεδονία και τη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου αναμένεται να αποφασίσουν οι αγρότες σε μια από τις πιο κομβικές συσκέψεις του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος των τελευταίων ετών, η οποία θα γίνει την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου στις 12 το μεσημέρι στη Νίκαια της Λάρισας.

Όλα ανοιχτά στην υπόθεση των αγροτικών μπλόκων, επόμενος σταθμός η Αθήνα

Τα τελευταία 24ωρα, οι ζυμώσεις έχουν πυκνώσει, ο εκνευρισμός είναι εμφανής και οι τόνοι έχουν ανέβει στις συντονιστικές επιτροπές, ενώ στο τραπέζι έχουν πέσει πολλές προτάσεις για την επόμενη φάση των κινητοποιήσεων.

Έντονα συζητείται το ενδεχόμενο να κατέβουν τρακτέρ στην Αθήνα ή έστω να οργανωθεί ένα συλλαλητήριο το οποίο μένει να φανεί αν θα περάσει από την πανελλαδική σύσκεψη της Τρίτης. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως αυτό είναι κάτι που ζητούν οι περισσότεροι αγρότες που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις έξω από την Agrotica, αλλά δεν αποκλείεται να το μπλοκάρουν δυνάμεις με επιρροή οι οποίες όμως μέχρι τώρα είχαν ήπια παρουσία στις διεργασίες, αν όχι καμία.

Από την άλλη, οι περισσότεροι θεωρούν πως θα πρέπει να γίνει ένας συντονισμός ώστε οι κινητοποιήσεις να λάβουν διαστάσεις αντίστοιχες με εκείνες των Γερμανών. Συγκεκριμένα, έχουν σημειωθεί στον χάρτη τέσσερα σημεία:

  • Ακρόπολη
  • Προμαχώνας
  • Αεροδρόμιο Μακεδονίας
  • Γέφυρα Ριο – Αντίρριο

Είτε με φορτηγά είτε απευθείας με οδήγηση από τα μπλόκα που βρίσκονται πιο κοντά στην Αθήνα, η μια εκ των προτάσεων θέλει τρακτέρ να προσεγγίσουν την Ακρόπολη, όσο ταυτόχρονα οι Μακεδόνες επιχειρήσουν κλείσιμο του Προμαχώνα, με την Χαλκιδική να κατευθύνεται προς το Αεροδρόμιο Μακεδονία. Στο ίδιο πλάνο, οι αγρότες από το Μεσολλόγι θα επιχειρήσουν αποκλεισμό της Γέφυρας Ρίο – Αντίρριο. Οι ίδιες φωνές δεν επιδιώκουν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αφού όπως λένε, τα προβλήματα είναι γνωστά και κάτι τέτοιο δεν έρχεται να διευκολύνει.

Μια άλλη πρόταση, εστιάζει στο να γίνει ένα συλλαλητήριο στην Αθήνα, κάτι το οποίο θα μπορούσε να οργανωθεί πιο εύκολα και πιο σύντομα, όσο στο μεταξύ ενισχύονται τα μπλόκα που έχουν στηθεί σε ολόκληρη την Επικράτεια.
Εκπρόσωποι των αγροτών εξηγούν την αρχικά περιορισμένη διάθεση για μπλόκα στο ότι οι πιο δυνατές φωνές προέρχονταν από την Θεσσαλία με πιο ειδικές λόγω περιστάσεων διεκδικήσεις, ενώ ξαφνιάστηκαν θετικά και από τις διαστάσεις που είδαν να παίρνουν οι κινητοποιήσεις πανευρωπαϊκά αλλά και από την διαπίστωση των κοινών προβλημάτων και διεκδικήσεων σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας.

Αυτήν τη στιγμή, η κύρια δύναμη των αγροτών βρίσκεται στην Καρδίτσα, όπου υπολογίζεται ότι βρίσκονται περίπου 1.500 τρακτέρ- ακολουθούμενη από τον Πλατύκαμπο (500), την Πτολεμαϊδα (200), το Κάστρο Βοιωτίας (170),την Κουλούρα Ημαθίας και το Δερβένι Θεσσαλονίκης (από 150 τρακτέρ). Επίσης, 100 τρακτέρ βρίσκονται στα Μουδανιά και τα Τρίκαλα, 70 στην Καλαμπάκα και 50 στην Επανομή.

Σε κάθε περίπτωση, μετά τις ζυμώσεις που έγιναν στη νότια πύλη της Agrotica κατά το τετραήμερο συλλαλητήριο και ειδικά μετά το Σάββατο, οι εκπρόσωποι των αγροτών προβάλλουν μια γραμμή ενότητας που υπερβαίνει κομματικές ταυτότητες, με γνώμονα τη διεκδίκηση μηδενισμού του ΕΦΚ στο πετρέλαιο, έναντι των 82 εκατ. που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, μείωση στο αγροτικό τιμολόγιο ρεύματος στα 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα έναντι των περίπου 16 λεπτών που πληρώνουν σήμερα και των 14 περίπου λεπτών που θα χρεωθούν από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο τα αγροτικά τιμολόγια της ΔΕΗ, μετά την έκπτωση 10% που ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή η κυβέρνηση.

Με την κυβέρνηση να θεωρεί απαντημένα τα περισσότερα από τα αιτήματα των αγροτών και τις εργασίες της Agrotica να έχουν ολοκληρωθεί υπό τις κόρνες των τρακτέρ που βρίσκονταν στη νότια πύλη, οι αγροτικές κινητοποιήσεις εισέρχονται σε μια επόμενη φάση, κρίσιμη για τη συνέχισή τους. Φαίνεται πάντως, ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν τα προηγούμενα 24ωρα και τα ζητήματα που προβάλουν οι παραγωγοί, δικαιολογούν την παρουσία τους στους δρόμους.

Δεν είναι ανεξάντλητοι οι πόροι προς τις αγρότες λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Η κυβέρνηση στηρίζει ενεργά τον αγροτικό κόσμο, μια από τις μεγαλύτερες «βιομηχανίες» της χώρας. Η οικονομία βελτιώνεται αλλά οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι, τόνισε ο Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Το ποσό αρωγής για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και τις μονάδες που επλήγησαν στη Θεσσαλία είναι από 5 -10.000 ευρώ, ενώ έχουν αποδεσμευτεί 795.000 ευρώ αθροιστικά κι έχουν καταβληθεί 147,7 εκατ.

Συνοπτικά τα μέτρα και οι κυβερνητικές παρεμβάσεις στις οποίες αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι:

Η Επιστροφή φόρου κατνάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο και τα 5 νέα μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους για τους αγρότες θα συνοδευτεί με έκπτωση 10% από τη ΔΕΗ στο διάστημα Μάιος – Σεπτέμβριος 2024.

Η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει στους αγρότες μεσοπρόθεσμη μείωση 30% σε σχέση με τις σημερινές τιμές για συνεταιρισμούς και για μεμονωμένους αγρότες προορίζεται το πρόγραμμα “φωτοβολταϊκά στο χωράφι.”

Επίσης, στα μέτρα στήριξης εντάσσεται και το πρόγραμμα πράσινης ενέργειας Απόλλων

Εχουν δαπανηθεί 150 εκατομμύρια για τη μείωση του ενεργειακού κόστους και 82 εκατ. για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης

Παραπάνω από 1 εκατομμύρια στρέμματα απελευθερώνονται για τους Έλληνες αγρότες. Η χώρα ζητά επανεξέταση στοιχείων αγροτικής παραγωγής σην ΕΕ για να παρεμβάσεις πράσινης γεωργίας

Σε ερώτηση σχετικά με την πολιτική αντιπαράθεση με αφορμή τις αγροτικές κινητοποιήσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «Ο κύριος Κασσελάκης ανέβηκε στο τρακτέρ αλλά δε συνομίλησε με άλλους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Αριστεράς σχετικά με την κοινή αγροτική πολιτική και τις επιπτώσεις. Ανήκει σε συγκεκριμένη πολιτική οικογένεια ο ΣΥΡΙΖΑ και οι προτάσεις του είχαν κόστος. Ας έρθει λοιπόν να μας πει για τη στάση του, κι ας αφήσει τα τρακτέρ. Ο προηγούμενος που ανέβηκε σε τρακτέρ από την Αξιωματική Αντιπολίτευση μόνο φόρους έβαλε. Τα προβλήματα λύνονται με πράξεις και σε αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση συνεχίζει να εργάζεται.», σημείωσε.

Πηγή: www.agronews.gr