«Μπαράζ» νέων προκηρύξεων, εκατοντάδων εκατομμυρίων, μέσω του πυλώνα 2 του νέας ΚΑΠ, για προγράμματα που σχετίζονται με τα βιολογικά, τη νιτρορύπανση, τη σύσταση συνεργατικών σχημάτων και την υλοποίηση επενδύσεων, μέσω των leader, ετοιμάζει το ΥπΑΑΤ για τους επόμενους 4-5 μήνες.
Στα 300 εκατ. ευρώ κλείδωσε η πρόσκληση μετατροπής Βιολογικών που ανοίγει ταυτόχρονα με την Απονιτροποίηση
Η αρχή θα γίνει με την προκήρυξη, προς το τέλος Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου, μιας νέας πρόσκλησης του μέτρου που αφορά στην ενθάρρυνση της σύστασης και λειτουργίας συλλογικών σχημάτων στον πρωτογενή τομέα, με συνολικό προϋπολογισμό 32 εκατ. ευρώ.
Τη σκυτάλη θα πάρει αμέσως μετά ο σχεδιασμός για την νέα προκήρυξη στα βιολογικά, καθώς αναμένεται να ενεργοποιηθεί πρόσκληση, από τη διεύθυνση βιολογικής γεωργίας του ΥπΑΑΤ, πιθανότατα τον προσεχή Απρίλιο, συνολικού ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ, από τον πυλώνα 2, για νεοεισερχόμενους βιοκαλλιεργητές.
Την ίδια χρονική περίοδο, επίσης, εντός δηλαδή Απριλίου, υπολογίζεται να γίνει και η πρόσκληση για τη μείωση των νιτρικών στη γεωργία, που έχει προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ, με στόχο την προστασία του οικοσυστήματος και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και έχει ήδη προδημοσιευτεί.
Από τα κονδύλια αυτά τα 100 εκατ. ευρώ θα δοθούν στη Θεσσαλία, στον Έβρο, το Δομοκό και τη Ροδόπη, περιοχές που δοκιμάστηκαν σφοδρά από τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές την προηγούμενη χρονιά και τα υπόλοιπα 50 εκατ. ευρώ, θα κατευθυνθούν στην παράταση του υφιστάμενου προγράμματος για όλη τη χώρα.
Το συγκεκριμένο πλάνο προσκλήσεων, θα κλείσει τον προσεχή Ιούνιο του 2024, όταν και αναμένονται οι πρώτες προκηρύξεις από τις τοπικές Αναπτυξιακές Εταιρείες των κατά τόπους προγραμμάτων Leader, ώστε να προσελκυστεί το ενδιαφέρον των υποψήφιων επενδυτών. Άλλωστε ήδη έχουν εγκριθεί 50 τοπικά προγράμματα στη χώρα, συνολικού προϋπολογισμού 236 εκατ. ευρώ, για επενδύσεις στη μεταποίηση, τη βιοτεχνία και την οικοτεχνία.
Τις σχετικές ανακοινώσεις έκανε ο Νίκος Μανέτας, προϊστάμενος της ειδικής υπηρεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μιλώντας σε εκδηλώσεις που οργάνωσαν ο ΕΛΓΟ Δήμητρα και η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Βαμβακιού, στο πλαίσιο της 30ης Agrotica για την παρουσίαση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων που προσφέρονται μέσα από τη νέα ΚΑΠ.
Περαιτέρω το στέλεχος του ΥπΑΑΤ, απευθυνόμενος σε μέλη της ΕΔΟΒ, τόνισε ότι ετοιμάζεται προδημοσίευση για το μέτρο της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, ενώ εστίασε στην ειδική συνδεδεμένη ενίσχυση για το βαμβάκι, μέσω του πυλώνα 1, που ανέρχεται σε 920 εκατ. ευρώ για την 5ετία 2023-27 και αντιστοιχεί στο 7% της κοινοτικής συνδρομής του εθνικού στρατηγικού σχεδίου της νέας ΚΑΠ, ή 736 ευρώ το εκτάριο για επιλέξιμη έκταση 250.000 εκτάρια.
Υπενθύμισε, επίσης, ότι τρέχει ήδη το μεγαλύτερο πρόγραμμα στήριξης βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας που έχει χρηματοδοτηθεί ποτέ από ενωσιακούς πόρους, ύψους της τάξης των 700 εκατ. ευρώ, το οποίο θα συνεχιστεί με την ίδια ένταση και σε εναρμόνιση με τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις και την Πράσινη Συμφωνία, με αύξηση των εκτάσεων που δεσμεύονται σε μεθόδους βιολογικής παραγωγής.
Παράλληλα έγινε αναφορά σε μέτρα όπως τα σχέδια βελτίωσης, η μεταποίηση αγροτικών προϊόντων με έμφαση στην καινοτομία και τις νέες ψηφιακές τεχνολογίες, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η παροχή συμβουλών και την κατάρτιση των αγροτών, αλλά και στο μέτρο 3.1 για τη στήριξη των αγροτών στη συμμετοχή σε νέα συστήματα ποιότητας με πόρους ύψους 41 εκατ. ευρώ για την αύξηση της προστιθέμενης αξίας του προϊόντος και τη βελτίωση της εξωστρέφειάς του.
«Είναι το μεγαλύτερο ποσό που έχει διατεθεί ποτέ για ενίσχυση συστήματος ποιότητας. Οι δικαιούχοι είναι συνεταιρισμοί, ομάδες και οργανώσεις παραγωγών που υπέβαλαν αίτημα για πιστοποίηση κατά Agro 2 σε βαμβάκι, με το ύψος της ενίσχυσης να κυμαίνεται ανάλογα με το μέγεθος της ομάδας, από 856 ευρώ ανά μέλος για ομάδες με 5 έως 25 μέλη και καταλήγει στα 540 ευρώ ανά μέλος, λόγω οικονομίας κλίμακας, για ομάδες με πάνω από 300 μέλη», είπε και επισήμανε πως έχουν υποβληθεί 59 αιτήσεις συνεταιρισμών, ομάδων και οργανώσεων παραγωγών σε όλη τη χώρα, με 5.400 ωφελούμενα μέλη, ενώ η δέσμευση του προϋπολογισμού αφορά στο ποσό των 14,2 εκατ. ευρώ, με την κατανομή του αριθμού αιτήσεων να εντοπίζεται κυρίως στις περιφέρειες Θεσσαλίας και Κεντρικής Μακεδονίας, από 17 σε κάθε μια, με την Κ. Μακεδονία να έχει την πλειοψηφία των μελών (σ. σ. 2.885 μέλη) ή 53% του συνόλου των μελών στην επικράτεια.
Πηγή: www.agronews.gr