Σε νέα συνάντηση της συντονιστικής των μπλόκων στον Πλατύκαμπο, το απόγευμα της Τετάρτης 7 Φεβρουαρίου, αναμένεται να κριθεί η πρόταση Αυγενάκη για συνάντηση με 20μελή αντιπροσωπεία αγροτών, προκειμένου να συζητηθούν θέματα που τους απασχολούν και να υπάρξει εκτόνωση των αντιδράσεων.

Υπόμνημα στον πρωθυπουργό με εννέα αιτήματα κατέθεσαν οι αγρότες

Εν τω μεταξύ υπόμνημαστο γραφείο του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη απέστειλαν οι αγρότες το βράδυ της Τετάρτης (7/2). Στο υπόμνημά τους διατυπώνουν εννέα βασικά αιτήματα που αφορούν τη μείωση του κόστους παραγωγής, την επαναδιαπραγμάτευση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, αλλά και έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας.

Η επιστολή περιλαμβάνει και ξεχωριστό παράρτημα για τις καταστροφές στη Θεσσαλία με το οποίο οι αγρότες ζητούν να τους κοινοποιηθεί ένα σαφές χρονοδιάγραμμα της αποστράγγισης των παρακαρλίων πλημμυρισμένων χωριών και χωραφιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα συγκεκριμένα αιτήματα καθορίστηκαν στην Πανελλαδική σύσκεψη όλων των μπλόκων της χώρας.

Αναλυτικά στην επιστολή τους αναφέρουν:

«Κύριε Πρωθυπουργέ την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε στην Νίκαια-Λάρισας Πανελλαδική σύσκεψη όλων των μπλόκων της χώρας στην οποία συζητήθηκαν και συναποφασίστηκαν τα αιτήματα που έχουμε προς την Κυβέρνηση.

ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Μείωση του κόστους παραγωγής με μέτρα όπως:

Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου

Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα

Επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.

Να μην εφαρμοστεί και να επαναδιαπραγματευτεί η Νέα ΚΑΠ.

Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.

Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την Κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «Ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής & μελισσοκομικής παραγωγής.

Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουμε εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες μας.

Έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Χώρας.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Θεωρούμε ως ξεχωριστό και επιτακτικής σημασίας ζήτημα να μας κοινοποιηθεί χρονοδιάγραμμα της αποστράγγισης των παρακαρλίων πλημμυρισμένων χωριών και χωραφιών. Χρονοδιάγραμμα της κατασκευής σήραγγας, απαραίτητη για την αντιπλημμυρική θωράκιση της ευρύτερης περιοχής, πρώτον για ενδεχόμενες θεομηνίες τύπου Daniel και δεύτερον για υγειονομικούς λόγους.

Ζητούμε να αποζημιώνονται οι πλημμυρισμένες εκτάσεις καθώς και τα κτήματα που δεν θα καλλιεργηθούν μέχρις ότου γίνουν παραγωγικά με ποσά που θα καλύπτουν τις βασικές βιοτικές ανάγκες των παραγωγών. Συγκεκριμένα για την Θεσσαλία και Β. Φθιώτιδα.

Πρέπει να καταβληθεί από την κρατική αρωγή άμεσα μια προκαταβολή της τάξεως του 50% για τον πάγιο εξοπλισμό και η εξόφληση του να γίνει αμέσως μετά τον έλεγχο. Οι τελικές αποζημιώσεις πρέπει να γίνουν στο 100% της αξίας του παγίου κεφαλαίου που καταστράφηκε. Επιπροσθέτως να χορηγηθεί άμεσα το έκτακτο βοήθημα των 6.600 € στους δικαιούχους που δεν δόθηκε και επίδομα ενοικίου σε αυτούς που αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους και να νοικιάσουν άλλη κατοικία. Ταυτόχρονα να δοθεί η 1η αρωγή σε όσους δεν την πήραν. Ο αγρότης χρειάζεται τόνωση ρευστότητας ώστε να ανταποκριθεί στις βασικές βιοτικές ανάγκες.

Τελικές τιμές αποζημιώσεων για όλες τις καλλιέργειες που χτυπήθηκαν από την θεομηνία που θα καλύπτουν τουλάχιστον το πραγματικό κόστος καλλιέργειας (ΕΛΓΑ).

Αναστολή εφαρμογής της ΚΑΠ κατά παρέκκλιση των κανόνων της αιρεσιμότητας για όσα χρόνια δεν καλλιεργηθούν τα πλημμυρισμένα κτήματα, καθώς και για αυτά που είναι αδύνατον να καλλιεργηθούν ή να αρδευτούν.

Άμεση πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων για λόγους ρευστότητας

Απαιτούμε άμεση αποκατάσταση με μέριμνα του ΓΟΕΒ, Δήμων, Περιφέρειας του οδικού δικτύου, αρδευτικού δικτύου (ΤΟΕΒ), ηλεκτρικού δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) και με κρατική ευθύνη να πραγματοποιηθεί μελέτη και υλοποίηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.

Απαιτούμε αναπλήρωση εισοδήματος των κτηνοτρόφων έως ότου αποκατασταθούν τα ζώα τους, οι σταβλικές εγκαταστάσεις τους και αποκτήσουν ένα εισόδημα επιβίωσης».

πρόταση του υπουργού ήρθε κατά τη διάρκεια της παρουσίας του σε ραδιοφωνική εκπομπή, στη διάρκεια της οποίας εμφανίσθηκε για μια ακόμα φορά ιδιαίτερα συγκαταβατικός, αναλαμβάνοντας δεσμεύεις για επίλυση επί μέρους θεμάτων, όπως για παράδειγμα η ένταξη των πληγέντων αγροτών από την περιοχή του Δομοκού Φθιώτιδας στα Σχέδια Βελτώσης.

Πάντως, οι πληροφορίες θέλουν την πρόταση Αυγενάκη για διάλογο να εγείρει πολλές επιφυλάξεις, ιδιαίτερα από τα έμπειρα στελέχη των κινητοποιήσεων, τα οποία θεωρούν ότι σπέρνει το σπόρο της διχόνοιας ανάμεσά τους, μετά από μια ιστορική και δυναμική παρουσία αντιπροσωπειών αγροτών από όλη την Ελλάδα στη Νίκαια της Λάρισας.

Ωστόσο, υπάρχει και μια πτέρυγα, νεότερων κυρίως αγροτών, οι οποίοι βλέπουν με ενδιαφέρον μια συνάντηση αυτής της μορφής και δεν αποκλείεται τελικά να γίνει προσπάθεια ώστε να γίνει αποδεκτή κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης για σήμερα (Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου) σύσκεψη της συντονιστικής των μπλόκων στον Πλατύκαμπο της Λάρισας.

Αναλυτικά σε νέα ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρεται:

Επίσημη πρόσκληση προς το Συντονιστικό των αγροτών που βρίσκονται στα μπλόκα να σχηματίσουν αντιπροσωπεία από 20 άτομα και να έλθουν, ακόμα και σήμερα ή αύριο, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να συζητήσουν μαζί του, γιατί μόνο μέσα από το διάλογο επιλύονται τα προβλήματα και όχι μέσα από το κλείσιμο των δρόμων, απηύθυνε ο αρμόδιος υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον Άρη Πορτοσάλτε και στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ.

«Όσο η οικονομία της χώρας βελτιώνεται, άλλο τόσο εξορθολογίζουμε ζητήματα που είναι στρεβλά. Δεν τελειώσαμε, είμαστε σε διαρκή πορεία» ανέφερε ο κ. Αυγενάκης, επισημαίνοντας ότι στο προηγούμενοι διάστημα και στο πλαίσιο της Agrotica, είχε διαρκείς επαφές και συζητήσεις με το σύνολο των θεσμικών φορέων του πρωτογενούς τομέα. .

Σε επικοινωνία του με τον αγρότη Βάιο Γκανή από τη Βόρεια Φθιώτιδα η οποία έχει πληγεί από τον Daniel αλλά δεν ισχύει για αυτήν το μέτρο ένταξης των επιλαχόντων στα Σχέδια Βελτίωσης, ο υπουργός δεσμεύθηκε ότι όλοι οι επιλαχόντες της συγκεκριμένης περιοχής που αφορά πληγείσες περιοχές, θα ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Επίσης, ο υπουργός δεσμεύθηκε ότι θα στηρίξει το αίτημά τους για ρύθμιση των χρεών που έχουν προς τον ΔΕΔΔΗΕ για το ηλεκτρικό ρεύμα σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις και θα επικοινωνήσει γι’ αυτό με τον αρμόδιο υπουργό Θεόδωρο Σκυλακάκη, ενώ ανακοίνωσε ότι εντός της ημέρας θα μεταβεί στην περιοχή της Βόρειας Φθιώτιδας ο ΓΓ Κώστας Μπαγινέτας για να συζητήσει μαζί τους.

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά ένα 3% παραγωγών που δεν έχουν πάρει προκαταβολές αποζημιώσεων για καλλιέργειες όπως σταφύλια και ροδάκινα, ανακοίνωσε ότι θα πληρωθούν την επόμενη εβδομάδα.

Έχοντας δώσει απαντήσεις και στα τρία αιτήματα που έδωσε ο συγκεκριμένος αγρότης, ο υπουργός τόνισε ότι μέσα από τον διάλογο επιλύονται προβλήματα, πολύ περισσότερο όταν οι προθέσεις της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρες και η εντολή του πρωθυπουργού είναι αυτή, δηλαδή να επιλύονται προβλήματα και να στηρίζεται ο πρωτογενής τομέας.

Αναφερόμενος στο αίτημα μερίδας των αγροτών για πάγωμα της νέας ΚΑΠ σημείωσε ότι δεν μας περισσεύει ούτε ευρώ. Δεν κλωτσάμε το χέρι που μας στηρίζει, επισήμανε, ο ΥπΑΑΤ, περιγράφοντας την τακτική της χώρας μας απέναντι στην ΕΕ και εξήγησε ότι οι αγρότες θα έχαναν επιδοτήσεις 2,8 ευρώ ετησίως αν συνέβαινε αυτό. Διευκρίνισε ότι δεν έχουν χαθεί 236 εκατ. ευρώ από την ΚΑΠ, αλλά μεταφέρθηκαν από τον Πυλώνα Ι, που αφορά τις άμεσες ενισχύσεις, στον Πυλώνα ΙΙ που αφορά στις υποδομές στον αγροτικό τομέα. Δήλωσε ότι δεν είναι ευχαριστημένος από την εφαρμογή της ΚΑΠ και για το λόγο αυτό εγκαίρως κατέθεσε εγκαίρως έξι προτάσεις οι οποίες, σύμφωνα με ανεπίσημη πληροφόρηση που έχει από Βρυξέλλες, έγιναν αποδεκτές. Μάλιστα είπε ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με τους λοιπούς υπουργούς των κρατών – μελών του Νότου (ομάδα των EUMED-9) προκειμένου να διατυπωθούν κοινές θέσεις ως προς τις αλλαγές που πρέπει να προωθηθούν στην ΚΑΠ. Και όπως σημείωσε, η από κοινού προώθηση των επιβαλλομένων αλλαγών «ως ισχυρή γροθιά» δίνει μεγαλύτερη ισχύ στο συγκεκριμένο αίτημα. Μεταξύ των 9 χωρών, συμφωνήθηκαν περαιτέρω συναντήσεις με ατζέντα που θα διαμορφώνεται από κοινού. Εξειδικεύοντας σημεία που πρέπει να αλλάξει η ΚΑΠ αναφέρθηκε στα οικολογικά σχήματα σημειώνοντας ότι είναι λάθος της ΕΕ να δίνει περισσότερο βάρος στο περιβάλλον και να το διαφοροποιεί από την αγροτική παραγωγή. Προστασία του περιβάλλοντος και πρωτογενής τομέας πάνε μαζί, σημείωσε.

Παράλληλα, αναφέρθηκε σε μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που προωθεί το ΥΠΑΑΤ, όπως η αλλαγή του κανονισμού στον ΕΛΓΑ, η χωροθέτηση των Σχεδίων Βόσκησης τα οποία είχαν αναλάβει οι Περιφέρειες αλλά μόνον η Περιφέρειες Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας ανταποκρίθηκαν και η ίδρυση κτηνοτροφικών πάρκων, που ήδη βρίσκεται στη Βουλή στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο.

Αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για ελάφρυνση της φορολογίας στους αγρότες και συγκεκριμένα:

  • Μείωση του ΦΠΑ για αγορά αγροτικών μηχανημάτων από το 24% στο 13%
  • Μείωση του ΦΠΑ για αγορά λιπασμάτων και ζωοτροφών από το 13% στο 6%
  • Κατάργηση του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για φορολόγηση των επιδοτήσεων από το πρώτο ευρώ
  • Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου που συνέδεε την ασφαλιστική εισφορά με το εισόδημα
  • Επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο (160 εκατ. ευρώ τα δύο προηγούμενα χρόνια και 82 εκατ. ευρώ το 2024)

Σχολιάζοντας video του ΤΙΚ ΤΟΚ στο οποίο κτηνοτρόφος αποκαλούσε συναδέλφους του που βρίσκονται στα μπλόκα «τεμπλεχανάδες», ο υπουργός διαφώνησε τονίζοντας ότι οι αγρότες «δεν είναι ούτε τεμπλεχανάδες ούτε παραχαϊδεμένοι. Τους στηρίζουμε γιατί δραστηριοποιούνται κάτω από δύσκολες συνθήκες», τόνισε και επισήμανε ότι είναι ο επαγγελματικός κλάδος που είναι περισσότερο από κάθε άλλον εκτεθειμένος στην κλιματική κρίση.

Κλείνοντας, ο Λευτέρης Αυγενάκης κάλεσε τους αγρότες να επαναξιολογήσουν το σύνολο του πακέτου των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στο πακέτο που αφορά τη μείωση του ενεργειακού κόστους μέσω του προγράμματος ΑΠΟΛΛΩΝ και επανέλαβε ότι αναμένει ακόμα και σήμερα αντιπροσωπεία αγροτών στο γραφείο του να συζητήσουν για τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα

Πηγή: www.agronews.gr