Προετοιµασίες µε ορίζοντα τη συνάντηση εκπροσώπων των µπλόκων µε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τη ∆ευτέρα 12 Φεβρουαρίου ή την Τρίτη και ταυτόχρονα διακριτικοί αποκλεισµοί σε τελωνεία και εθνικές οδούς που κρατάνε ζεστές τις αποφάσεις της ιστορικής πανελλαδικής σύσκεψης στη Νίκαια, δίνουν τον τόνο στο µέτωπο των αγροτικών κινητοποιήσεων τα τελευταία 24ωρα.
Η τελευταία ενηµέρωση, επί του πιεστηρίου, ήθελε τους εκπροσώπους των µπλόκων να συζητούν το ενδεχόµενο να γίνει το συλλαλητήριο της Αθήνας την προσεχή Πέµπτη. Ωστόσο, µέχρι τότε πολλά µπορεί να αλλάξουν, ειδικά µετά τη συνάντηση της ∆ευτέρας, για την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφήνει πολλά ενδεχόµενα ανοιχτά, µε την προϋπόθεση «ανοιχτών δρόµων». Ως προς τη πιθανότητα το ραντεβού να πάει παραπίσω, κυβερνητικές πηγές διευκρινίζουν πως το αργότερο µέχρι την Τρίτη το ραντεβού θα έχει γίνει.
Υπό αυτή την έννοια, οι αποκλεισµοί στις εθνικές οδούς που διενεργούνται, διατηρούν προς ώρας συµβολικό χαρακτήρα, χωρίς αυτό να σηµαίνει ότι ανά πάσα στιγµή οι αγρότες δεν θα σκληρύνουν τη στάση τους αν χρειαστεί.
Άλλωστε, έπειτα από µια ιστορικών διαστάσεων και µοναδικής εδώ και 20 έτη µαζικής προσέλευσης σύσκεψη, οι αγρότες φαίνεται να έχουν τον πρώτο λόγο. Το ενωτικό κλίµα και η µεγάλη συµµετοχή της Νίκαιας, τα κρυφά γκάλοπ του Μαξίµου που αποτυπώνουν πως οι περισσότερες κοινωνικές οµάδες βρίσκονται στο πλάι των αγροτών αλλά και ένας µεθοδικός προγραµµατισµός ως προς τις επόµενες κινήσεις των µπλόκων είναι που υποχρεώνουν την κυβέρνηση να είναι διαλλακτική.
Να σηµειωθεί πως και οι δύο πλευρές επιδιώκουν οι «διαπραγµατεύσεις» να γίνουν σε καλό κλίµα, αφού µόνο κάτι τέτοιο θα επέτρεπε άλλωστε και την διαπίστωση ενός κοινού σηµείου συννενόησης.
∆ιαρροές από το Μαξίµου, ξεκαθαρίζουν βέβαια πως τα δηµοσιονοµικά περιθώρια ήδη εξαντλήθηκαν. Ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόµενο να εξεταστούν άλλα αιτήµατα όπως ο τρόπος επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, οι παρανοµες ελληνοποιήσεις, καθώς και τα προβλήµατα µε την ΚΑΠ.
Ως προς τις συσκέψεις των αγροτών, αυτές γίνονται σε Θεσσαλονίκη και Πλατύκαµπο, και δεν είναι αντίστοιχης κλίµακας µε εκείνη της Νίκαιας την περασµένη Τρίτη 6 Φεβρουαρίου. Γίνονται δηλαδή σε έναν κλειστό κύκλο, συντονιστών των µπλόκων, προκειµένου να διευκολυνθεί και η υπόθεση ανάδειξης της αντιπροσωπείας που θα συναντηθεί µε τον πρωθυπουργό, ενδεχοµένως και µε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη, καθώς και µε την ανασύνταξη της ατζέντας διεκδικήσεων, αν αυτή χρήζει τροποποιήσεων. Αλλαγές θα γίνονται µέχρι και την τελευταία στιγµή, όπως είναι λογικό σε τέτοιες περιπτώσεις, µε βασικό ζητούµενο, να µην υπάρξουν περιτές τριβές ανάµεσα στους συντονιστές που θα µπορούσαν να βγάλουν από τη δύσκολη θέση την κυβέρνηση.
Υπόµνηµα 9 σηµείων
Είχε προηγηθεί η αποστολή υποµνήµατος στο γραφείο του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το βράδυ της Τετάρτης 7 Φεβρουαρίου. Στο υπόµνηµά τους διατυπώνουν εννέα βασικά αιτήµατα που αφορούν τη µείωση του κόστους παραγωγής, την επαναδιαπραγµάτευση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, αλλά και έργα υποδοµής για την αντιπληµµυρική θωράκιση της χώρας.
Η επιστολή περιλαµβάνει και ξεχωριστό παράρτηµα για τις καταστροφές στη Θεσσαλία µε το οποίο οι αγρότες ζητούν να τους κοινοποιηθεί ένα σαφές χρονοδιάγραµµα της αποστράγγισης των παρακαρλίων πληµµυρισµένων χωριών και χωραφιών.
Αξίζει να σηµειωθεί ότι τα συγκεκριµένα αιτήµατα καθορίστηκαν στην Πανελλαδική σύσκεψη όλων των µπλόκων της χώρας.
- Ως προς τις αποφάσεις της Νίκαιας αυτές περιλαµβάνουν:
- Αποκλεισµό των εθνικών οδών και του Ισθµού της Κορίνθου
- Κάθοδο στην Αθήνα µε τα τρακτέρ και διαδήλωση έξω από τη Βουλή.
- Κλείσιµο µεγάλων τελωνείων (ήδη τρακτέρ είναι παραταγµένα στο µεθοριακό σταθµό της Νίκης, στη Φλώρινα)
- Συλαλλητήρια µε τα αγροτικά µηχανήµατα στα κέντρα των µεγαλύτερων πόλεων της χώρας.
Πηγή: www.agronews.gr