Τιμολόγια αγοράς και δηλώσεις ΟΣΔΕ μέσα από το φίλτρο της λίστας ετήσιας κατανάλωσης πετρελαίου ανά καλλιέργεια θα διαμορφώνουν το τελικό ποσό της επιστροφής του ΕΦΚ στους αγρότες από το 2025 και μετά, με την επιδότηση της φετινής χρονιάς να γίνεται σε δυο δόσεις αλλά με τον καθιερωμένο τρόπο των τελευταίων δύο ετών.
Σε λιγότερο από τέσσερεις εβδομάδες, δηλαδή την Δευτέρα 1 Απριλίου, αναμένεται να πιστωθεί η πρώτη δόση για το αγροτικό πετρέλαιο έτους 2024, προκαταβολικά, σε μια προσπάθεια κατευνασμού των αγροτικών κινητοποιήσεων που απασχόλησαν καθ’ όλην τη διάρκεια του Φεβρουαρίου το Μαξίμου, και μάλιστα περισσότερο από όσο υπολόγιζε. Το ποσό της πληρωμής θα ανέλθει στα 41 εκατ. ευρώ, δηλαδή στο μισό του συνολικού κονδυλίου που ανακοινώθηκε για την τρέχουσα χρονιά, αν και ακούγεται το ενδεχόμενο το τελικό κονδύλι να αυξηθεί, προσεγγίζοντας τα 120 εκατ. ευρώ, «σε περίπτωση που τα δημοσιονομικά περιθώρια το επιτρέψουν» όπως φέρεται να είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση που είχε γίνει πριν από μισό περίπου μήνα στο Μέγαρο Μαξίμου με τους εκπροσώπους τότε των αγροτικών μπλόκων.
Το μόνο δεδομένο μέχρι αυτήν τη στιγμή πάντως, είναι τα 82 εκατ. τα οποία θα κατανεμειθούν σε δύο δόσεις με βάση την λίστα ετήσιας κατανάλωσης η οποία ίσχυσε και την προηγούμενη χρονιά και πλαφόν στο 50% της μέγιστης κατανάλωσης που αποτυπώνει.
Με βάση αυτήν, τα ποσά που έχουν να αναμένουν οι αγρότες, θα αφορούν τα 3 ευρώ το στρέμμα στην καλλιέργεια βάμβακος, λίγο πάνω από το 1 ευρώ για τις ελιές και περίπου 1,5 ευρώ στο σκληρό σιτάρι. Τα ποσά αυτά, προκύπτουν από τις ενδεικτικές τιμές επιστροφής διαιρεμένες με το δύο, αφού η επιστροφή θα γίνει σε δύο δόσεις.
Ο πίνακας με τη λίστα κατανάλωσης και τα ενδεικτικά ποσά ενίσχυσης που ίσχυσαν στις προηγούμενες επιστροφές
«Η ΚΥΑ είναι έτοιμη και θα την υπογράψουμε άμεσα. Η προκαταβολή για φέτος θα καταβληθεί τη Δευτέρα 1η Απριλίου, και θα δοθεί με βάση τις δηλώσεις ΟΣΔΕ», είχε διευκρινήσει ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς, στο πλαίσιο ευρείας διυπουργικής σύσκεψης που έγινε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το μεσημέρι της Παρασκευής 1 Μαρτίου. Ειδικά για τη Θεσσαλία διευκρινίστηκε, ότι για τις περιπτώσεις που εφέτος υπάρχουν λιγότερες καλλιέργειες από ό,τι πέρσι, για την καταβολή της προκαταβολής θα ληφθεί υπ’ όψιν η υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ προηγούμενων ετών.
Όλα αυτά, μαζί με τη διαδικασία, τους δικαιούχους, τα κριτήρια (ανάλογα με το είδος της εκμετάλλευσης) για τον προσδιορισμό των ποσοτήτων πετρελαίου, καθώς και ο τρόπος ελέγχου της νόμιμης χρήσης του πετρελαίου θα καθοριστούν με την εν λόγω ΚΥΑ.
Μόνιμη με νέο μηχανισμό η επιστροφή από το 2025
Η ίδια λίστα ετήσιας κατανάλωσης, θα διατηρηθεί και στο νέο πλαίσιο το οποίο είναι υπό διαμόρφωση και λογικά θα είναι έτοιμο εντός του δεύτερου εξαμήνου του 2024. Άλλωστε, η συζήτηση για τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς δεν θα ανοίξει πριν από τον Οκτώβριο, οπότε θα έχει προσδιοριστεί το κονδύλι που απαιτείται για το αγροτικό πετρέλαιο.
Πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, αναφέρουν ότι η λίστα ετήσιας κατανάλωσης θα διατηρηθεί αυτούσια, αλλά θα φύγει το πλαφόν του 50% που θα εφαρμοστεί το 2024.
Συγκεκριμένα, από το 2025 και μετά, οι αγρότες θα λαμβάνουν την επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου, με βάση τιμολόγια αγοράς. Η εξίσωση γίνεται πιο σύνθετη, αλλά το σκεπτικό θέλει την κατανομή δικαιότερη σε σχέση με ό,τι ισχύει τώρα.
Επιτρέπει δε σε ορισμένες περιπτώσεις να εξασφαλίσουν επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου ακόμα και για το σύνολο της κατανάλωσης, κάτι το οποίο αναμένεται να αποσαφηνιστεί όταν ολοκληρωθεί η επεξεργασία των τεχνικών χαρακτηριστικών της νέας ρύθμισης.
Βέβαια, η λογική λέει πως αν δεν αυξηθεί το τελικό κονδύλι, τότε ίσως μπει κάποιο πλαφόν, το οποίο αν δεν είναι στην κατανάλωση, θα είναι στο μέγιστο ποσό της ενίσχυσης που μπορεί να λάβει κανείς.
Για παράδειγμα, στην καλλιέργεια βάμβακος, η εήσια κατανάλωση υπολογίζεται σε 30 λίτρα το στρέμμα ετησίως. Για τον υπολογισμό της ενίσχυσης των ετών 2022, 2023 και 2024, η επιστροφή αφορούσε στο μισό της κατανάλωσης, δηλαδή στα 15 λίτρα. Ο συντελεστής του ΕΦΚ ορίζεται στις ΚΥΑ που ρύθμισαν τη διαδικασία επιστροφής ως 0,41. Συνεπώς η ενίσχυση ανά στρέμμα που πληρώθηκε, έφτασε τα 6,15 ευρώ (από την εξής πράξη: (30/2) Χ 0,41 = 6,15). Από το 2025 και έπειτα, η επιστροφή θα μπορούσε δυνητικά να προσεγγίζει τα 12,30 ευρώ ανά στρέμμα, αρκεί να υπάρχουν τα τιμολόγια που να δικαιολογούν μια τέτοια κατανάλωση και σε περίπτωση που μπει κάποιο διαφορετικό πλαφόν, να μην υπερβαίνει το συνολικό τελικό ποσό το διαθέσιμο κονδύλι.
Πηγή: www.agronews.gr