Να περάσουν οι δοµικές αλλαγές στους κανονισµούς της ΚΑΠ ακόµα και πριν τις Ευρωεκλογές του Μαΐου, εξετάζει η Κοµισιόν µε στόχο αυτές να εφαρµοστούν από το έτος ενισχύσεων 2024, ωστόσο οι αγρότες δεν θα πρέπει να περιµένουν σοβαρές παρεκκλίσεις ως προς τους φιλοπεριβαλλοντικούς στόχους, ούτε κάποια γενναία αναδιάρθρωση προς την εµπορική πολιτική και τις εισαγωγές από Τρίτες Χώρες.

Τα παραπάνω υποστήριξε ο Αναλυτής Πολιτικών της DG Agri, Πέτρος Αγγελόπουλος, µιλώντας την περασµένη Πέµπτη στο Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης, σε επιτελείς του ΥΠΑΑΤ και καθηγητές του Γεωπονικού Αθηνών που είναι στην οµάδα χάραξης του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ. Μιλώντας συγκεκριµένα για το τι µέλλει γεννέσθαι από εδώ και πέρα, ο κ. Αγγελόπουλος ανέφερε πως υπάρχουν πιέσεις από τα κράτη-µέλη να γίνουν σύντοµα οι τροποποιήσεις στου στρατηγικό σχέδιο, κάτι που εξετάζεται, αν και η θέση της Κοµισιόν είναι αυτές να γίνουν από τον επόµενο χρόνο. Ως εκ τούτου, έκανε λόγο για «στοχευµένες» αλλαγές µέσα από τις 500 προτάσεις των κρατών-µελών, χωρίς όµως να δώσει µία πιο ξεκάθαρη εικόνα. Μέσα σε αυτές θα είναι η εξαίρεση των εκµεταλλεύσεων κάτω των 100 στρεµµάτων από τους κανόνες αιρεσιµότητας, διευκολύνσεις στο monitoring και ορισµένες τροποποιήσεις στις πράσινες υποχρεώσεις.

Αναφορικά µε το µέλλον της ΚΑΠ, ο ίδιος είπε πως αυτή την περίοδο γίνεται η µελέτη επιπτώσεων της εφαρµογής της και το 2025 όπου θα έχει αποφασιστεί και το Πολυετές ∆ηµοσιονοµικό Πλαίσιο, θα γίνει η επίσηµη πρόταση της Κοµισιόν για την ΚΑΠ µετά το 2027.

Μεγάλο ενδιαφέρον είχαν οι προβληµατισµοί που εξέφρασαν οι καθηγητές του ΓΠΑ και σύµβουλοι για το σχεδιασµό της ΚΑΠ στην Ελλάδα, Στάθης Κλωνάρης και Κωνσταντίνος Τσιµπούκας. Ο κ. Κλωνάρης εστίασε σε 3 ζητήµατα:

Πρώτον: Το ζήτηµα της ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ. Όπως είπε το 2030 που θα είναι µέλος της από τα 365 δις ευρώ της ΚΑΠ, σε αυτήν πρέπει να πάνε τα 86 δις ευρώ µειώνοντας τον προϋπολογισµό στη χώρα µας δραµατικά. Στην ερώτηση πώς θα το αντιµετωπίσει αυτό η Κοµισιόν, ο κ. Αγγελόπουλος συµµερίστηκε τους προβληµατισµούς και είπε πως «τώρα συλλέγουµε στοιχεία, το θέµα διεύρυνσης το λαµβάνουµε υπόψιν, γίνονται µελέτες επίπτωσης και όλα θα εξαρτηθούν από το νέο Πολυετές ∆ηµοσιονοµικό Πλαίσιο».

∆εύτερον: Η ΚΑΠ είναι εχθρική προς τις µικρές και οικογενειακές εκµεταλλεύσεις που είναι ο πυλώνας της ελληνικής γεωργίας, καθώς όλες οι άµεσες ενισχύσεις δίνονται µε συνάρτηση το µέγεθος της εκµετάλλευσης (εκταρικά). Για αυτό, ο κ. Κλωνάρης πρότεινε να παρέχονται µε έναν άλλο τρόπο, όπως για παράδειγµα µε µέτρηση Τυπικής Απόδοσης ενός αγρότη.

Τρίτον: Αν τελικά µετά τις ευρωεκλογές µπουν πολλά κόµµατα που είναι κατά του ευρωπαϊκού δοµήµατος, πώς θα σχεδιαστεί η νέα ΚΑΠ το 2025 και µε ποια κονδύλια; Ο κ. Αγγελόπουλος επ’αυτού συµφώνησε πως πολλά θα εξαρτηθούν από την κατανοµή των δυνάµεων.

Από την πλευρά του ο κ. Τσιµπούκας έθεσε τον προβληµατισµό του και την λεγόµενη «κοινωνική αιρεσιµότητα» που πρέπει να ισχύσει από το 2025. Όπως είπε οι επιπτώσεις για τους δενδροκαλλιεργητές και τους κτηνοτρόφους θα είναι πολύ µεγάλες, θα έχουµε νέες αντιδράσεις σε σύντοµο χρονικό διάστηµα και πρέπει µε κάποιον τρόπο να υπάρξει οικονοµική υποστήριξη για αυτήν την υποχρέωση. Παράλληλα, συµφώνησε πως θα διευκόλυνε η πληρωµή των άµεσων ενισχύσεων να είναι πολυπαραγοντική (π.χ να λαµβάνει υπόψη την εργασία, το κεφάλαιο κ.λπ) για να γίνεται πράγµατι δίκαιη κατανοµή. Επίσης, εξέφρασε και τους προβληµατισµούς του για το µέγεθος των επιδοτήσεων στα eco-schemes που δεν συνάδουν µε τη φιλοδοξία τους και δεν ανταποκρίνονται στην πραγµατικότητα. «Ίδια χρήµατα, επιπλέον υποχρεώσεις έχουν οι αγρότες», ανέφερε. Στα παραπάνω, το στέλεχος της Κοµισιόν, είπε χαρακτηριστικά «δεν διαφωνώ σε τίποτα», και πως «θέλουµε να κάνουµε τις αλλαγές στο πλαίσιο διαλόγου. Έχουµε 500 προτάσεις από κράτη µέλη να εξετάσουµε και υπάρχουν ακόµα υψηλές περιβαλλοντικές φιλοδοξίες».

Γιώργος Κοντονής

Πηγή: www.agronews.gr