Πρόσκληση Κομφούζιο στα 60 εκατ. ευρώ με νέες επιλέξιμες καλλιέργειες
Με επιλέξιμες καλλιέργειες πυρηνόκαρπα, μηλοειδή και αμπέλι και νέες προσθήκες την καρυδιά και τα εσπεριδοειδή θα προκηρυχθεί με προϋπολογισμό 60 εκατ. ευρώ το Μέτρο Κομφούζιο μέχρι τον Ιούνιο σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ για την προδημοσίευση του Προγράμματος.
Με 60 εκατ. ευρώ η πρώτη πρόσκληση Κομφούζιο με νέες επιλέξιμες καλλιέργειες
Οι ενδιαφερόμενοι για ένταξη στο πρόγραμμα μπορούν με δική τους ευθύνη να ξεκινήσουν την εφαρμογή των δεσμεύσεων για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο 2024, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το ΥΠΑΑΤ. Το ύψος ενίσχυσης διαμορφώνεται ως εξής:
- Εσπεριδοειδή (νέα προσθήκη): 57,9 ευρώ το στρέµµα για τα πρώτα 2 έτη δεσµεύσεων και 62,7 για τα επόµενα τρία.
- Ροδακινιά, Νεκταρινιά και Βερικοκιά: 41,4 ευρώ το στρέµµα (ήταν 38,7 ευρώ στο περασµένο ΠΑΑ) για τα πρώτα 2 έτη δεσµεύσεων και 48,2 για τα επόµενα τρία (ήταν 45,4 ευρώ στο περασµένο ΠΑΑ).
- ∆αµασκηνιά: 53,9 ευρώ το στρέµµα για τα πρώτα 2 έτη δεσµεύσεων και 70,2 για τα επόµενα τρία.
- Επιτραπέζιο αµπέλι, σταφίδα: 66,8 ευρώ το στρέµµα (ήταν 49 ευρώ για τα πρώτα 3 έτη δεσµεύσεων και 76 ευρώ (ήταν 56,3 ευρώ) για τα επόµενα δύο.
- Οινοποιήσιµο αµπέλι: 35,3 ευρώ το στρέµµα για τα πρώτα 3 έτη δεσµεύσεων και 43,9 για τα επόµενα δύο.
- Μηλιά, Αχλαδιά, Κυδωνιά, Καρυδιά: 98,9 ευρώ το στρέµµα (ήταν 54,2 ευρώ) για τα πρώτα 3 έτη δεσµεύσεων και 113,7 (ήταν 62,7 ευρώ) για τα επόµενα δύο.
Η εφαρμογή της δράσης ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ υλοποιήθηκε, για πρώτη φορά, με επιτυχία στο πλαίσιο του ΠΑΑ 2014-2022. Στις καλλιέργειες που ήταν ήδη επιλέξιμες στο πλαίσιο του ΠΑΑ (πυρηνόκαρπα, μηλοειδή και αμπέλι), προστίθενται νέες καλλιέργειες (καρυδιά και εσπεριδοειδή) και νέοι εντομολογικοί εχθροί-στόχοι (ψευδόκοκκος αμπέλου και ανθοτρήτης εσπεριδοειδών).
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης σε δήλωσή του επισημαίνει ότι «σκοπός της δράσης είναι να υποκατασταθεί σταδιακά η χημική καταπολέμηση σημαντικών εντομολογικών εχθρών των επιλέξιμων καλλιεργειών, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ποιότητας των υδατικών πόρων και στην ανάκαμψη της βιοποικιλότητας. Στόχος μας είναι να αξιοποιούμε το έπακρο κάθε εθνικό ή ενωσιακό πόρο για να συμβάλλουμε στη βελτίωση της ποιότητας των ελληνικών προϊόντων και στην ασφάλεια του καταναλωτή».
Το κείμενο της προδημοσίευσης είναι αναρτημένο στις ιστοσελίδες www.minagric.gr και www.agrotikianaptixi.gr.
Πηγή: www.agronews.gr