Συνάντηση Αυγενάκη με Βοϊτσεχοφσκι για τον υπό επιτήρηση ΟΠΕΚΕΠΕ.
Το θέμα της επιτήρησης του ΟΠΕΚΕΠΕ από την Κομισιόν, θα βρεθεί στο επίκεντρο κατ΄ιδίαν συνάντησης του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη, με τον αρμόδιο επίτροπο Γεωργίας της Ε.Ε., Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι και υπηρεσιακά στελέχη της Ε.Ε. την Δευτέρα 27 Μαΐου, στο περιθώριο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες.
Συνάντηση Αυγενάκη με Βοϊτσεχοφσκι τη Δευτέρα για τον υπό επιτήρηση ΟΠΕΚΕΠΕ
«Δεν παραλογίζεται η Κοινότητα, ξέρει τι εννοεί, ξέρει τι εντόπισε, ξέρει τι επισήμανση έχει κάνει, δεν διαφωνούμε. Δουλεύουμε από κοινού για να μπει τάξη σε αυτόν το χώρο», είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σε δηλώσεις στου στο περιθώριο των εργασιών του θεματικού διήμερου συνεδρίου για την αγροτική ανάπτυξη που διοργανώνει η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.) στην Πάτρα την Πέμπτη 23 Μαΐου.
Ο κ. Αυγενάκης ανέφερε πως βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα για να αποκατασταθεί η τάξη και η διαφάνεια στον ΟΠΕΚΕΠΕ και επανέλαβε ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν συμπληρωματικές πληρωμές.
Σημεία της δήλωσης Αυγενάκη για το θέμα της επιτήρησης του ΟΠΕΚΕΠΕ
«Είναι αυτονόητη υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να αποκαταστήσουμε την τάξη και τη διαφάνεια στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Ό,τι έχει εντοπιστεί από τα κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Κοινότητας από το 2016, δεν είναι παράλογο ούτε είναι μένος κατά της Ελλάδας. Είναι σωστές παρατηρήσεις, έχουν εντοπίσει υπαρκτά προβλήματα. Έχουμε ήδη προχωρήσει και από τις 9 παρατηρήσεις, οι 6 έχουν αποκατασταθεί. Προχωρούμε ολοταχώς ώστε να υπάρξει η απόλυτη και σωστή οργάνωση στον ΟΠΕΚΕΠΕ με τη νέα διοίκηση. Θυμίζω ότι η νέα διοίκηση ανέλαβε στις 29 Ιανουαρίου που δημοσιεύτηκε και το ΦΕΚ. Άρα, λοιπόν, μέσα σε διάστημα περίπου 3 μηνών και πληρωμές έγιναν στην ώρα τους, με λιγότερα λάθη από κάθε προηγούμενη φορά και η πλατφόρμα για τις αιτήσεις του ΟΣΔΕ άνοιξε και βέβαια έχουμε δώσει ένα χρονοδιάγραμμα για τις πληρωμές. Και ξεκαθαρίζω: αυτή η εξέλιξη με την Κοινότητα δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα στο χρονοδιάγραμμα πληρωμών καταβολής των ενισχύσεων.
Μάλιστα, μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε καταβάλλει συνολικά άμεσες ενισχύσεις και χρηματοδοτήσεις έργων που προέρχονται μέσα από το ΠΑΑ, συνολικού ύψους 2,2 δις ευρώ.
Θυμίζω ότι πριν το Πάσχα καταβάλλαμε 785 εκατ. ευρώ. Επίσης, είχαμε ανακοινώσει κάποια ζητήματα στις συνδεδεμένες τα οποία ήδη εξετάζονται και θα γίνουν συμπληρωματικές πληρωμές. Στο τέλος Ιουνίου θα είναι η τελευταία πληρωμή που θα κάνουμε για τις επιδοτήσεις για την πρώτη φάση.
Δουλεύουμε με συνέπεια, χαιρόμαστε που η συνεργασία μας με τους Κοινοτικούς είναι στενή. Τη Δευτέρα το πρωί με αφορμή το ταξίδι μου στις Βρυξέλλες για την συμμετοχή μου στη Σύνοδο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, θα έχω συνάντηση και με τον Επίτροπο Γεωργίας της Ε.Ε. και με τους υπηρεσιακούς της Ε.Ε. για το θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ. Είμαστε αποφασισμένοι να διορθώσουμε όλα τα κακώς κείμενα. Δεν παραλογίζεται η Κοινότητα, ξέρει τι εννοεί, ξέρει τι εντόπισε, ξέρει τι επισήμανση έχει κάνει, δεν διαφωνούμε. Δουλεύουμε από κοινού για να μπει τάξη σε αυτόν το χώρο».
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Υπουργείου:
Αυγενάκης στο συνέδριο ΕΝΠΕ: Αύριο ολοκληρώνεται η διαδικασία για τις προδιαγραφές των Σχεδίων Βόσκησης
Την επόμενη εβδομάδα η ΚΥΑ από τα αρμόδια υπουργεία
Τη Δευτέρα συνάντηση με Επίτροπο για ΟΠΕΚΕΠΕ- «Θα διορθώσουμε βήμα προς βήμα τα σημεία που σωστά εντόπισαν τα στελέχη της ΕΕ»
Ως το πιο κρίσιμο ζήτημα για την ασφαλή υλοποίηση της εθνικής στρατηγικής της κυβέρνησης για τον πρωτογενή τομέα και συγκεκριμένα για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας θεωρεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης την εφαρμογή των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης, η μη εφαρμογή των οποίων θα έχει ως αποτέλεσμα την ενεργοποίηση προστίμου ύψους 450 εκατ. ευρώ από την ΕΕ. Για το λόγο αυτό, όπως ανακοίνωσε, την επόμενη εβδομάδα θα είναι έτοιμη η ΚΥΑ για την επίσπευση των διαδικασιών για ΔΣΒ.
Σε ομιλία του στην ειδική θεματική του συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών με θέμα: «Αγροτική Ανάπτυξη: Προς μια βιώσιμη διαχείριση με ορίζοντα το 2030», ο ΥπΑΑΤ τόνισε ότι «τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης αποτελούν βασικό κομμάτι της εύρυθμης ομαλής υλοποίησης της νέας ΚΑΠ προκειμένου να δίνονται οι επιδοτήσεις με τρόπο σωστό και δίκαιο και να τηρούνται οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί».
Τάξη και διαφάνεια στον ΟΠΕΚΕΠΕ
Μάλιστα σε δηλώσεις στα ΜΜΕ, του αναφερόμενος στον ΟΠΕΚΕΠΕ τόνισε ότι θα αποκατασταθεί η τάξη και η διαφάνεια στον Οργανισμό, ιδιαίτερα όσα έχει επισημάνει η ΕΕ από το 2016. Οι παρατηρήσεις αυτές είναι σωστές και ήδη οι έξι από τις εννέα έχουν προχωρήσει. Είπε μάλιστα ότι τη Δευτέρα το πρωί που θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες θα έχει συνάντηση με τον Επίτροπο για τον θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ. «Είμαστε αποφασισμένοι να διορθώσουμε όλα τα κακώς κείμενα. Δεν παραλογίζεται η Κοινότητα. Ξέρει τι εντόπισε. Ξέρει τι επισημάνσεις έχει κάνει. Δεν διαφωνούμε. Δουλεύουμε από κοινού, γιατί μας ενδιαφέρει να μπει τάξη στο χώρο», επισήμανε ο ΥπΑΑΤ.
Ο ΥπΑΑΤ τόνισε ότι η εξέλιξη με την ΕΕ δεν θα επηρεάσει τις πληρωμές που έχουν προγραμματισθεί, επισημαίνοντας ότι μέχρι τέλος του έτους θα έχουν καταβληθεί ακόμα 2,2 δις ευρώ από άμεσες ενισχύσεις και ΠΑΑ.
Όπως είπε ο Λευτέρης Αυγενάκης «για την κυβέρνηση ο πρωτογενής τομέας έχει συνδεθεί με την ιστορία και την παράδοση του τόπου και συμβάλει καθοριστικά στην οικονομία της χώρας», εξηγώντας ότι δεν είναι μόνο το 4% αλλά και η συμβολή μέσω της μεταποίησης και εμπορία προϊόντων του πρωτογενούς τομέα.
Για τους ελέγχους είπε ότι την περίοδο προ του Πάσχα έγιναν 4.140 στοχευμένοι έλεγχοι και εντοπίσθηκαν 172 παρανομίες. Αποκορύφωμα των ελέγχων ήταν η αποκάλυψη του κυκλώματος με παράνομες ενισχύσεις στα βοοειδή, τις 1.000 περιπτώσεις που εμπλέκονται και τις τέσσερις προφυλακίσεις. «Δεν θα κάνουμε πίσω όποιοι κι αν εμπλέκονται. Οι έλεγχοι θα συνεχισθούν», τόνισε ο υπουργός και ανακοίνωσε ότι στον ΕΛΓΟ εργάζονται πυρετωδώς για να τεθεί σε εφαρμογή το ΑΡΤΕΜΙΣ 2, το οποίο θα συμβάλλει στους ελέγχους.
ΔΣΒ: Λαμβάνουμε όλα τα μέτρα για την ενεργοποίησή τους
Σε ό,τι αφορά στα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης, υπενθύμισε ότι πρόκειται για μια δέσμευση που έχουμε αναλάβει στους εταίρους μας από το 2015, ενώ μόνο δύο περιφέρειες η Ηπείρου με τον Αλέξανδρο Καχριμάνη και η Δυτικής Μακεδονίας με τον πρώην Περιφερειάρχη Γιώργο Κασαπίδη είχαν προχωρήσει τη διαδικασία, η οποία όμως διεκόπη λόγω ενστάσεων.
Λόγω των συγκεκριμένων καθυστερήσεων έχει επιβληθεί στη χώρα μας πρόστιμο 450 εκατ. ευρώ. Όπως εξήγησε ο ΥπΑΑΤ «το πρόστιμο αυτό επιβάλλεται σε μορφή δημοσιονομικής διόρθωσης – συνεπώς η επιβολή του συνεπάγεται το να χάσει η Ελληνική αγροτική οικονομία κρίσιμη χρηματοδότηση από την νέα ΚΑΠ. Κανένας άλλος παρά οι Έλληνες παραγωγοί θα επιβαρυνθούν τις συνέπειες αυτής της ανειλημμένης υποχρέωσης».
Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν θα επιτρέψει αυτήν την εξέλιξη. Για να αποτραπεί αυτή η έκβαση είπε ότι λαμβάνονται ήδη τα αναγκαία μέτρα για να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες εκπόνησης και εφαρμογής των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης σε κάθε Περιφέρεια της χώρας.
Τέσσερις περιφέρειες δηλώνουν αδυναμία
Από τις 13 Περιφέρειες της χώρας και ύστερα από επιστολή που έστειλε ο ΥπΑΑΤ σε όλους τους Περιφερειάρχες και ύστερα από συζήτηση που έγινε με όλους, προκύπτει ότι εννέα περιφέρειες θα ξεκινήσουν τη διαδικασία ενώ τέσσερις, δήλωσαν αδυναμία να αναλάβουν την υλοποίησή τους. Και τούτο παρότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξασφάλισε πόρους 19,5 εκατ. για το κόστος της διαδικασίας εκπόνησης και υλοποίησης των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης.
Ήδη όπως ανακοίνωσε η υπόθεση βρίσκεται στη φάση υλοποίησης και την επόμενη εβδομάδα υπογράφεται ΚΥΑ (με ΥΠΕΝ και ΥΠΕΘΟ), που επισημοποιούν την ανάληψη ευθύνης για την υλοποίηση των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης στις 4 Περιφέρειες που εξέφρασαν κώλυμα.
Ταυτόχρονα όμως ανακοίνωσε ότι έχει σταλεί επιστολή στις Περιφέρειες για να καταθέσουν τις απόψεις και προτάσεις τους για τις τεχνικές προδιαγραφές του κανονιστικού πλαισίου της σχετικής διακήρυξης.
«Είναι κρίσιμο να συνεργαστούμε στενά και αποτελεσματικά ώστε να θεσπιστούν Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης έως το τέλος του 2024 σε κάθε Περιφέρεια. Αλλιώς δεν θα αποφύγουμε το πρόστιμο των 450 εκατομμυρίων ευρώ που έχει επιβληθεί στην χώρα μας. Ας δουλέψουμε μαζί για να προστατεύσουμε τους κτηνοτρόφους μας!», τόνισε ο Λευτέρης Αυγενάκης.
Τέλος κάλεσε τους Περιφερειάρχες να στηρίξουν την προσπάθεια για λειτουργία Κτηνοτροφικών Πάρκων, που σημαίνει και σεβασμό στο περιβάλλον αλλά θα δημιουργήσει και οικονομίες κλίμακος.
Πηγή: www.agronews.gr