Εξόφληση ΕΛΓΑ 110 εκατ. σε 32.500 πληγέντες μέχρι 30 Ιουνίου λέει ο Μητσοτάκης.

Έως 30 Ιουνίου θα έχουν εξοφληθεί με 110 εκατ. ευρώ οι περίπου 32.500 δηλώσεις ζημιάς από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του 2023, όπως δεσμεύτηκε σε ομιλία του στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας στις 4 Ιουνίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η ομιλία έγινε στο πλαίσιο ευρείας σύσκεψης μελών της κυβέρνησης και στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης της Θεσσαλίας, με αντικείμενο τις παρεμβάσεις που γίνονται για την αποκατάσταση από τις καταστροφές που προκάλεσαν οι κακοκαιρίες «Daniel» και «Elias».

Σε αυτήν, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για οριστική εξόφληση των αποζημιώσεων έως τις 30 Ιουνίου. «Τα λεφτά είναι εξασφαλισμένα, ήδη έχει μεριμνήσει γι’ αυτό το Υπουργείο Οικονομικών», όπως υπογράμμισε.

Όπως διευκρινίστηκε σε δεύτερο χρόνο από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι εν λόγω εξοφλήσεις αφορούν 30.000 δηλώσεις ζημίας για φυτική παραγωγή και περίπου 2.500 δηλώσεις για απώλεια ζωικού κεφαλαίου, για τις οποίες έχουν δοθεί αντίστοιχα προκαταβολές 133 εκατ. ευρώ και 17 εκατ. ευρώ.

Ακολουθεί η 15λεπτη τοποθέτηση του Πρωθυπουργού στο τέλος της σύσκεψης, η οποία έχει ως εξής:

«Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω ευχαριστώντας σας για τη συμμετοχή σε αυτή τη σύσκεψη και να επιχειρήσω να συνοψίσω αυτά τα οποία ειπώθηκαν, ξεκινώντας από την παρατήρηση την οποία έκανε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ο Κωστής Χατζηδάκης, σχετικά με την κλίμακα και το εύρος της καταστροφής της θεομηνίας “Daniel” που έπληξε τη Θεσσαλία τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ήταν ουσιαστικά η μεγαλύτερη φυσική καταστροφή την οποία έπρεπε να διαχειριστεί το ελληνικό κράτος στην ιστορία του και η εκτίμησή μας είναι ότι το συνολικό κόστος της ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας θα ξεπεράσει τα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ως εισαγωγική παρατήρηση, θα ήθελα να πω ότι αν η θεομηνία αυτή, η τεράστια φυσική καταστροφή, μας έβρισκε σε μία άλλη οικονομική συγκυρία, τα πράγματα σίγουρα θα ήταν πολύ πιο δύσκολα.

Όμως, ο συνδυασμός πόρων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό αλλά και σημαντικής πρόσθετης απορρόφησης ευρωπαϊκών κονδυλίων μάς κάνει αισιόδοξους ότι θα μπορέσουμε να αντέξουμε το κόστος αυτής της ανασυγκρότησης και να ανακατασκευάσουμε αυτά τα οποία καταστράφηκαν και με πολύ καλύτερη ποιότητα από ό,τι είχαν πριν.

Και μιας και αυτή η σύσκεψη λαμβάνει χώρα λίγες μέρες πριν από τις ευρωεκλογές, θέλω να τονίσω, με δύο συγκεκριμένα παραδείγματα, την πολύ σημαντική ευρωπαϊκή διάσταση που έχει όλη αυτή η μεγάλη προσπάθεια ανασυγκρότησης.

Θυμάστε ότι αμέσως μετά τη φυσική καταστροφή βρέθηκα μαζί με τους συναρμόδιους Υπουργούς στο Στρασβούργο για να συναντήσω την Πρόεδρο της Επιτροπής και καταφέραμε και πετύχαμε αρκετές ευρωπαϊκές παρεμβάσεις ανακούφισης, ουσιαστικά, του Κρατικού Προϋπολογισμού με πρόσθετες ευρωπαϊκές ενισχύσεις: πλήρη απορρόφηση των πόρων του τρέχοντος ΕΣΠΑ για δράσεις που αφορούν την κρατική αρωγή, ανακατανομή της ανακατανομής η οποία είχε γίνει στο Ταμείο Ανάκαμψης, προκειμένου να στηρίξουμε σημαντικά έργα υποδομής τα οποία πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως το 2026, και πρόσθετες παρεμβάσεις όσον αφορά ευρωπαϊκές αποζημιώσεις για τον πρωτογενή τομέα, οι οποίες έρχονται να προστεθούν στα σημαντικά ποσά τα οποία ήδη έχει εκταμιεύσει ο ΕΛΓΑ για την ανακούφιση των παραγωγών μας, των γεωργών μας, των κτηνοτρόφων μας και των αλιέων μας.

Μόλις σήμερα δημοσιεύεται η Β2 φάση του διαγωνισμού για την αποκατάσταση και τον εκσυγχρονισμό του πολύ σημαντικού δικτύου άρδευσης του ΤΟΕΒ Ταυρωπού, μία παρέμβαση η οποία θα ξεπεράσει τα 140 εκατομμύρια ευρώ. Χρηματοδοτείται εν μέρει από το Ταμείο Ανάκαμψης και είναι το πρώτο ουσιαστικά από τα επτά μεγάλα έργα του προγράμματος “Ύδωρ”, που θα βελτιώσουν σημαντικά τις υποδομές άρδευσης σε ολόκληρη τη χώρα.

Έχουμε μιλήσει πολλές φορές με τον ΤΟΕΒ Ταυρωπού, είναι ένα οργανισμός – πρότυπο σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τη χρηστή διαχείριση του νερού στις δύσκολες συγκυρίες τις οποίες διανύουμε. Και πιστεύω ότι αυτό το έργο υποδομής θα μας βοηθήσει πολύ έτσι ώστε να περιορίσουμε τη σπατάλη του νερού και να περάσουμε σε μια νέα φάση χρηστής διαχείρισης αυτού του υπερπολύτιμου φυσικού πλούτου για όλη τη Θεσσαλία, αλλά ειδικά για την περιοχή η οποία αρδεύεται από τον ΤΟΕΒ.

Δεύτερο παράδειγμα, και αυτό ουσιαστικά σημερινό, του πώς η Ευρώπη έρχεται και συνδέεται με την όλη προσπάθεια αποκατάστασης της Θεσσαλίας, είναι το πρόγραμμα για τις παρακάρλιες περιοχές, για το οποίο σας μίλησε πιο αναλυτικά ο Λευτέρης.

Πήραμε 43 εκατομμύρια ευρώ από το γεωργικό αποθεματικό του 2024 και το κατευθύναμε, εν συνόλω, αποκλειστικά για την ανακούφιση 2.288 παραγωγών που είδαν τα χωράφια τους να βρίσκονται κάτω από το νερό. Μιλάμε για 43 εκατομμύρια ευρώ. Αντιλαμβάνομαι ότι μέχρι αύριο, μεθαύριο, ή και σήμερα, τα ποσά αυτά θα έχουν πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων.

Είναι μια πολύ σημαντική οικονομική ανακούφιση για συμπολίτες μας οι οποίοι ουσιαστικά δεν θα μπορούν για τα επόμενα δύο χρόνια -αν και εκτιμώ ότι η υποχώρηση της στάθμης της Κάρλας είναι λίγο πιο γρήγορη από αυτό το οποίο περιμέναμε- αλλά σίγουρα, για τα επόμενα δύο χρόνια, οι παραγωγοί αυτοί θα γνωρίζουν ότι θα έχουν μια σημαντική στήριξη από την πολιτεία καθώς δεν μπορούν ουσιαστικά να αξιοποιήσουν την αγροτική τους περιουσία.

Θέλω να τονίσω ότι όλες αυτές οι διαπραγματεύσεις δεν είναι καθόλου απλές. Αν νομίζουμε, δηλαδή, ότι πηγαίνουμε στις Βρυξέλλες με ένα αίτημα γραπτό και αμέσως ικανοποιούνται τα αιτήματα της ελληνικής πλευράς, δεν δουλεύει ακριβώς έτσι η ευρωπαϊκή γραφειοκρατία.

Έχουμε καταναλώσει μεγάλη προσπάθεια και διαπραγματευτική δύναμη, και νομίζω ότι και το κύρος της χώρας βοηθάει, για να μπορούμε να διεκδικούμε τέτοιου είδους στήριξη από την Ευρώπη, έτσι ώστε να υπάρχει και μια πρόσθετη ευρωπαϊκή ανακούφιση στον πολύ σημαντικό εθνικό λογαριασμό τον οποίο θα χρειαστεί να καταβάλουμε για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας.

Και στη μεγαλύτερη εικόνα για την επόμενη περίοδο, τον επόμενο πενταετή ευρωπαϊκό κύκλο, θέλω να επαναλάβω ότι έχω προτάξει την ανάγκη να ενισχυθούν σημαντικά τα κονδύλια τα οποία έχουν να κάνουν με την προσαρμογή στην κλιματική κρίση.

Διότι, αυτή τη στιγμή, δαπανούμε εκατοντάδες εκατομμύρια ως Ευρώπη για το πώς θα περιορίσουμε τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου και για το πώς θα γίνουμε κλιματικά ουδέτεροι το 2050, αλλά αν δείτε τον συνολικό λογαριασμό για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές, αυτός είναι σχετικά περιορισμένος.

Και στο επόμενο Δημοσιονομικό Πλαίσιο, είναι κάτι για το οποίο θα αγωνιστώ, ώστε η Ελλάδα -η οποία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της κλιματικής κρίσης- να μπορεί να προσδοκά σε μεγαλύτερη ευρωπαϊκή στήριξη αν, ο μη γένοιτο, μας χτυπήσει μία νέα φυσική καταστροφή.

Τώρα, για την υπόλοιπη διαδικασία της αποκατάστασης, θέλω να τονίσω και πάλι τη συνθετότητα του όλου εγχειρήματος και την ανάγκη για έναν πολύ σφιχτό διυπουργικό συντονισμό, ο οποίος γίνεται από τη Γραμματεία της Κυβέρνησης, από τον Άκη, από τον Θανάση και από όλο το επιτελείο.

Γνωρίζετε πολύ καλά οι παρόντες ότι οι Υπουργοί μας είναι συνέχεια εδώ, ο καθένας αντιμετωπίζοντας τις εκκρεμότητες του δικού του χαρτοφυλακίου. Γνωρίζουμε πολύ καλά ποια είναι τα κατεπείγοντα ζητήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Και μιας και είμαστε του real time, κ. Δήμαρχε του Βόλου, αύριο θα καταβληθούν 2,5 εκατομμύρια στους λογαριασμούς του Δήμου για να εξοφληθούν οι εργολάβοι, οι οποίοι όντως έχουν δουλέψει για να μπορέσει ο Βόλος να αποκαταστήσει την πολύ μεγάλη ζημιά η οποία έγινε στα δίκτυα της ύδρευσης.

Και βέβαια, θέλω να τονίσω πόσο σύνθετη είναι η διαδικασία της πρώτης αρωγής, όταν μιλάμε για αριθμούς τους οποίους δεν είχε ποτέ ξαναδιαχειριστεί η ελληνική γραφειοκρατία. Έχουμε ήδη εκταμιεύσει 226 εκατομμύρια ευρώ. Έχουμε δώσει τη δυνατότητα στο Χρήστο Τριαντόπουλο και στην υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας να προσλάβει πολλούς περισσότερους εσωτερικούς και εξωτερικούς συνεργάτες προκειμένου αυτή η διαδικασία να τρέξει γρήγορα. Είναι, όμως, μια σύνθετη διαδικασία, η οποία πρέπει να γίνει και με ταχύτητα, αλλά, ταυτόχρονα, και με την απαιτούμενη διαφάνεια.

Οι Δήμαρχοι και ο Περιφερειάρχης ξέρουν ότι είμαστε κοντά σας, 270 εκατομμύρια ευρώ ουσιαστικά έχουν προσδιοριστεί ως έκτακτες επιχορηγήσεις, τα 230 εκατομμύρια έχουν ήδη εκταμιευθεί.

Και θέλω να σας ευχαριστήσω και για το γεγονός ότι έχουν γίνει με μεγάλη ταχύτητα, σε περιφερειακό και σε δημοτικό επίπεδο, άμεσα έργα αποκατάστασης, είτε μιλάμε για τους πρώτους βασικούς καθαρισμούς των ρεμάτων οι οποίοι πρέπει να γίνουν, είτε μιλάμε για τις αποκαταστάσεις των οδικών συνδέσεων.

Γιατί πάνω σε αυτήν την προσωρινή αποκατάσταση θα έρθει να κολλήσει το μεγάλο κονδύλι το οποίο είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε στο Μουζάκι μαζί με τον Υπουργό Υποδομών και τον Υφυπουργό Υποδομών. Τα 900 εκατομμύρια τα οποία θα ξαναφτιάξουν ουσιαστικά τους κατεστραμμένους δρόμους και τις γέφυρες, το μεγάλο συμπληρωματικό ποσό για την αποκατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου. Και, βέβαια, τα σχολεία μας, στα οποία θα μπουν οι εργολάβοι, καλώς εχόντων των πραγμάτων και από σήμερα, καθώς υπεγράφησαν χθες οι σχετικές συμβάσεις και ο σκοπός μας είναι μέχρι το τέλος του έτους να είναι πανέτοιμα και προφανώς πολύ καλύτερα από ό,τι ήταν πριν.

Και μιας και μιλάμε για την εκπαίδευση, να θυμίσω ότι βρισκόμαστε σε περίοδο πανελλαδικών εξετάσεων και έχουμε δώσει και καθ’ υπέρβαση εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για τα παιδιά από τις πληγείσες περιοχές, της τάξης του 2%.

Για τα υπόλοιπα ζητήματα τα οποία αφορούν τον πρωτογενή τομέα εδώ υπάρχει η ανάγκη της άμεσης αποκατάστασης. Και θέλω να συγχαρώ και πάλι τη διοίκηση, αλλά και τις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ. Κινηθήκαμε με πολύ μεγάλη ταχύτητα, ασυνήθιστη ταχύτητα για την ελληνική δημόσια διοίκηση. Η δέσμευσή μας ισχύει, για την 30η Ιουνίου ως την οριστική ημερομηνία εξόφλησης. Τα λεφτά είναι εξασφαλισμένα, ήδη έχει μεριμνήσει γι’ αυτό το Υπουργείο Οικονομικών.

Από εκεί και πέρα, για τα ζητήματα της ευρύτερης ανασυγκρότησης του πρωτογενούς τομέα, αυτή είναι μία μεγάλη συζήτηση από την οποία εμείς προφανώς και δεν πρόκειται να απέχουμε, δεν είναι όμως η συζήτηση της άμεσης ανακούφισης των γεωργών, των κτηνοτρόφων και των αλιέων οι οποίοι επλήγησαν από αυτή τη βιβλική φυσική καταστροφή.

Όπως, βέβαια, θέλω να επαναλάβω για ακόμα μία φορά την πολύ μεγάλη σημασία την οποία αποδίδω στον σχεδιασμό ο οποίος έχει γίνει για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας, σε συνδυασμό με την εξασφάλιση επαρκών υδάτινων πόρων για να διασφαλίσουμε ότι η Θεσσαλία δεν θα αντιμετωπίσει ποτέ πρόβλημα νερού.

Η δουλειά η οποία έχει γίνει από τον Μίλτο και από την HVA νομίζω ότι είναι μια πολύ σοβαρή δουλειά. Είμαστε σε απόλυτη συνεννόηση με την Περιφέρεια για την κατανομή της εργασίας. Τονίζω ότι υπάρχουν έργα τα οποία μπορούν να γίνουν γρήγορα.

Επιμένω πάρα πολύ στην ορεινή υδρονομία. Είχε δίκιο ο Θοδωρής όταν είπε ότι εδώ και πολλές δεκαετίες δεν έχουμε κάνει τέτοια έργα. Είναι φθηνά έργα, μπορούν να γίνουν γρήγορα, κάνουν μεγάλη διαφορά.

Δεν υποκαθιστούν τα μεγάλα φράγματα -θα το ξαναπώ-, αλλά τα μεγάλα φράγματα έχουν “βαριές” και αργές διαδικασίες περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων. Ούτε υποκαθιστούν προφανώς τα βασικά έργα καθαρισμού τα οποία γίνονται από την Περιφέρεια και τα οποία από μόνα τους μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά.

Όπως πολύ μεγάλη διαφορά κάνει αυτό το οποίο είδαμε πριν: ο κεντρικός συντονισμός, η πληροφορία, τα σωστά μοντέλα πρόβλεψης. Θέλω να τονίσω ότι υπάρχουν πια και μοντέλα, από μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, πρόβλεψης πλημμυρών -τα οποία είναι πολύ “έξυπνα” και μαθαίνουν οι αλγόριθμοι συνέχεια- που ελπίζω να μην χρειαστεί να τα δοκιμάσουμε στην πράξη. Οι πλημμύρες όμως, τουλάχιστον, από τη φύση τους, μας δίνουν κάποιο χρόνο να ετοιμαστούμε γι’ αυτό το οποίο έρχεται.

Και θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το επίπεδο συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, όλων των κρατικών φορέων και της Περιφέρειας. Δοκιμαστηκαμε σε μία όχι αμελητέα ποσότητα νερού, η οποία έπεσε πριν από δύο μήνες ουσιαστικά, και νομίζω ότι ανταποκριθήκαμε καλά.

Την ίδια ετοιμότητα θέλω να ζητήσω -τα είπαμε και πριν- για την αντιπυρική περίοδο και προφανώς για τη δύσκολη περίοδο του Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου, που είναι πάντα η πιο επικίνδυνη περίοδος για πλημμυρικά φαινόμενα .

Τελειώνοντας, θέλω να επαναλάβω αυτό το οποίο έχω πει πολλές φορές, γιατί έχω έρθει πολλές φορές και ο ίδιος στη Θεσσαλία: η ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας είναι ένα έργο το οποίο θα πάρει χρόνο. Θα κριθούμε σε βάθος χρόνου για την αποτελεσματικότητά μας. Έχουμε κάνει, πιστεύω, μια αυστηρή προτεραιοποίηση του τι πρέπει να γίνει άμεσα και του τι πρέπει να σχεδιάσουμε σωστά ώστε να υλοποιηθεί μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Είναι ένα συλλογικό στοίχημα -και αναφέρομαι εδώ στους αυτοδιοικητικούς, στον Περιφερειάρχη, στους Δημάρχους. Μαζί θα πετύχουμε ή μαζί θα αποτύχουμε. Κι επειδή δεν έχουμε δικαίωμα στην αποτυχία -το είπε πολύ ωραία πριν ο Στρατηγός, ότι το ίδιο λάθος δεν μπορούμε να το επαναλάβουμε, δεν επιτρέπεται να το επαναλαμβάνουμε δεύτερη φορά, κλείσαμε πια με τον κατάλογο των λαθών, ξέρουμε ποια είναι αυτά και θέλω να πιστεύω ότι όλοι έχουμε μάθει από αυτά-, έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία να κάνουμε τα πράγματα διαφορετικά.

Αυτός είναι και ο δικός μας ο σκοπός και σε αυτή την κατεύθυνση θα εξακολουθούμε να κινούμαστε, με διαρκή παρουσία κυβερνητική, με αντιμετώπιση άμεσων προβλημάτων, αλλά και με έναν μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό, στον οποίο ο Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας, που έχει ήδη νομοθετηθεί, παίζει καθοριστικό ρόλο.

Νομίζω ότι θα αποτελέσει και ένα μοντέλο, ενδεχομένως και για άλλες Περιφέρειες, για το πώς πρέπει να διαχειριζόμαστε το υδάτινο δυναμικό, ξεφεύγοντας από τη διαχείριση του μικρού, του τοπικού και βλέποντας τη μεγάλη εικόνα και το καλό ολόκληρης της Θεσσαλίας. Αυτή είναι η υποχρέωσή μας και σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ».

Σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ως εξής:

“Αυγενάκης: Με συνέπεια στο πλευρό των πληγέντων

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αποκατάσταση των ζημιών και την ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα στη Θεσσαλία

«Χτίσαμε» πρόγραμμα εκ του μηδενός για τις Παρακάρλιες

Αναρτήθηκε στο ΕΣΗΔΗΣ η πρόσκληση δεσμευτικών προσφορών για το αρδευτικό Ταυρωπού ύψους 114 εκατ. ευρώ

Τη συνέπεια, την υπερπροσπάθεια και την αποτελεσματικότητα, από την οποία, τελικά, όλοι κρίνονται, απέναντι στους πληγέντες της Θεσσαλία, ανέδειξε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη που έγινε υπό τον πρωθυπουργό στη Λάρισα.

Ο ΥπΑΑΤ σημείωσε ότι η ηγεσία του Υπουργείου ήταν στην περιοχή, συνεχώς, περισσότερο από ένα μήνα, μετά από την καταστροφή που προκάλεσε ο Daniel «με στόχο να βλέπουμε από κοντά τα προβλήματα και να τα λύνουμε άμεσα».

Συγκεκριμένα ο ΥπΑΑΤ Λευτέρης Αυγενάκης, παρουσιάζοντας συνοπτικά τα μέτρα και προγράμματα που υλοποιούνται, τα οποία συνδυαστικά ενισχύουν τον πρωτογενή τομέα, είπε:

Δημιουργήσαμε εκ του μηδενός συγκεκριμένο πρόγραμμα προκειμένου να καλύψει τις απώλειες και να ενισχύσει την προσπάθεια ανασυγκρότησης της κτηνοτροφίας. Αναφέρομαι στο πρόγραμμα 5.2, ύψους 45 εκατ. ευρώ, το οποίο αφορά στη δωρεάν αντικατάσταση των ζώων που χάθηκαν και στην δωρεάν ανακατασκευή των στάβλων που κατεστράφησαν. Αυτό δεν είχε ξαναγίνει. Κάλυψη 100%. «Χτίσαμε» το πρόγραμμα αυτό εκ του μηδενός, με προϋπολογισμό 45 εκατ. ευρώ. Από τις 7/3 έως τις 31/7 βρισκόμαστε στη φάση της υλοποίησής του με υποβολή αιτήσεων για υπαγωγή στο πρόγραμμα. Επειδή δε, ετέθη το ζήτημα ότι κάποιοι εκ των αγροτών δεν διαθέτουν το κεφάλαιο να συμμετάσχουν σε αυτό το πρόγραμμα, θέλω να επαναλάβω ότι η Τράπεζα Πειραιώς καλύπτει το 95% της δαπάνης ως τρόπο στήριξης αυτής της προσπάθειας.

Ενισχύσαμε στοχευμένα την περιοχή με δύο προγράμματα απονιτροποίησης ύψους 150 εκατ.Το πρώτο πρόγραμμα ύψους 100 εκατ. αφορά αποκλειστικά την περιοχή της Θεσσαλίας, Βόρειας Φθιώτιδας και Έβρου και το δεύτερο πρόγραμμα ύψους 50 εκατ. το οποίο στην ουσία αποτελεί επέκταση υφιστάμενου προγράμματος για όλη τη χώρα. Το μεγάλο πρόγραμμα είναι στοχευμένο στην περιοχή που επλήγη.

Εντάξαμε όλους τους επιλαχόντες στα Σχέδια βελτίωσης, με το μέτρο 4.2 , για την περιοχή της Θεσσαλίας. Έχουμε εγκρίσεις για 322 επί πλέον επενδυτικά σχέδια προϋπολογισμού 17,7 εκατ. ευρώ. Δηλαδή συνολικά 36,5 εκατ. ευρώ για την Περιφέρεια Θεσσαλία, σε ό,τι αφορά στα Σχέδια Βελτίωσης, που αντιστοιχούν σε 598 δικαιούχους.

Έχουμε υπερδέσμευση στα τοπικά προγράμματα leader της Θεσσαλίας. Κανένας δεν έμεινε εκτός του συγκεκριμένου προγράμματος. Καλύψαμε το 100% των επενδυτών στα συγκεκριμένα προγράμματα.

Είχαμε παρεκκλίσεις τόσο για το τομεακό πρόγραμμα Μελισσοκομίας, όσο και για το μέτρο βιολογικής γεωργίας – κτηνοτροφίας, ώστε να μη χάσουν οι πληγέντες κρίσιμους πόρους ενισχύσεων. Από το πρόγραμμα Θεσσαλίας λαμβάνει 33.725.000 ευρώ που αντιστοιχούν σε 7.000 δικαιούχους.

Δώσαμε παράταση ενός έτους στους δικαιούχους του μέτρου αναμπέλωσης,

Εγκρίναμε την πρώιμη συγκομιδή ακτινιδίων στην περιοχή της Αγιάς, κατά παρέκκλιση εθνικού και ενωσιακού κανονισμού.

Δώσαμε παράταση στην ολοκλήρωση των Σχεδίων Βελτίωσης κατά 45 μήνες

Αναστείλαμε την αποστολή ελέγχων του ΟΠΕΚΕΠΕ στη Θεσσαλία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ του 2023

Διετή απαλλαγή από την υποχρέωση εισφοράς κρέατος και γάλακτος στον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ.

Μια σειρά ρυθμίσεων που έχουν σχέση με την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για τις οποίες συνεργαστήκαμε με τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Θοδωρή Σκυλλακάκη και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης Χρήστο Τριαντόπουλο. Έγινε 7ετής ρύθμιση και δόθηκε 2ετής περίοδος χάριτος για να πληρωθεί το ηλεκτρικό ρεύμα από τους πληγέντες αγρότες. Τα επόμενα 5 χρόνια ρυθμίζονται οι οφειλές με μηδενικό επιτόκιο.

Έχουμε ψηφίσει διατάξεις με τη συνεπικουρία του Υπουργείου Οικονομικών για ακατάσχετο, ανεκχώρητο και αφορολόγητο των αποζημιώσεων των πληγέντων στη Θεσσαλία.

Πρωταγωνιστικός ο ρόλος του ΕΛΓΑ

Για τον ΕΛΓΑ. Είναι εδώ ο Ανδρέας Λυκουρέντζος με τους συνεργάτες του, που έχει διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο. Έγινε, οφείλω να πω, μια τιτάνια προσπάθεια και γι’ αυτό ευχαριστούμε όλο το δυναμικό του ΕΛΓΑ.

Απαλλάξαμε τους πληγέντες από εκτιμητικά τέλη περί υποβολής δήλωσης ζημίας και καταμέτρησης νεκρών ζώων. Θυμίζω ότι οι δηλώσεις μπορούσαν να υποβληθούν δωρεάν με οιονδήποτε τρόπο, ακόμα και χειρόγραφα, αρκεί να αναγράφετο το ΑΦΜ.

Προσλάβαμε 50 άτομα στο υποκατάστημα Λάρισας για την επιτάχυνση των διαδικασιών εκτίμησης και παροχής ενισχύσεων στους πληγέντες.

Επαναπροσδιορισμός τιμής των αποζημιώσεων των καλλιεργειών με βάση τις σημερινές τιμές, για κάθε προϊόν και αποζημιώσεις στο 100% της ασφαλιζόμενης αξίας της παραγωγής.

Οι τιμές προκαταβολών που ορίσθηκαν είναι αυξημένες κατά 40% σε σχέση με τον ΙΑΝΟ.

Η πορεία πληρωμών

Έχουμε ήδη καταβάλει 150 εκατ. ευρώ ως προκαταβολές που έχουν γίνει από τον ΕΛΓΑ. Ήτοι 133 εκατ. σε 30.000 δηλώσεις ζημίας για φυτική παραγωγή και περίπου 17 εκατ. ευρώ για 2.500 δηλώσεις για απώλεια ζωικού κεφαλαίου.

Η εξόφληση αναμένεται να ξεπεράσει τα 110 εκατ. τα οποία έχουν μεταφερθεί από το υπουργείο Οικονομικών στον ΕΛΓΑ και είναι δεσμευμένα γι’ αυτόν τον σκοπό. Δέσμευσή μας απέναντι στους αγρότες της περιοχής, την οποία επανέλαβε και ο πρωθυπουργός, είναι ότι μέχρι τέλος Ιουνίου θα γίνει η εξόφληση.

Μαζί με τις πληρωμές από άλλα μέτρα, έχουν καταβληθεί μέχρι σήμερα, μόνο από τον ΕΛΓΑ 193,5 εκατ.

Από το Ταμείο Ανάκαμψης ήδη «τρέχουν» στην περιοχή 31 έργα προϋπολογισμού 40 εκατ ευρώ με σύνολο επένδυσης τα 78 εκατ. ευρώ. Ήδη αξιολογούνται 44 έργα με αιτούμενη δημόσια δαπάνη 38 εκατ. ευρώ.

Αξιοποίηση του Γεωργικού Αποθεματικού

Από το γεωργικό Αποθεματικό:

Το Γεωργικό Αποθεματικό του 2023 πληρώσαμε 16 εκατ. ευρώ σε όλες τις καλλιέργειες που δεν ήταν ασφαλισμένες στον ΕΛΓΑ. Δεν προβλεπόταν αλλά με έγκριση του Πρωθυπουργού δόθηκαν ως αποζημιώσεις 16 εκατ. ευρώ σε χοιροτροφικές, πτηνοτροφικές μονάδες, ανθοκαλλιέργειες, αρωματικά φυτά, θερμοκήπια κλπ.

Σήμερα πιστώθηκε στους λογαριασμούς 2.288 παραγωγών των παρακάρλιων και άλλων περιοχών που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές, ποσό ύψους 43 εκατ ευρώ, τα οποία αντλήσαμε από το Γεωργικό Αποθεματικό του 2024. Αφορά 119.500 στρέμματα που δεν μπορεί να καλλιεργηθούν είτε γιατί είναι ακόμα πλημμυρισμένα, είτε δεν είναι δυνατόν να καλλιεργηθούν. Να θυμίσω εδώ, ότι σε αυτήν την αίθουσα γινόταν συζήτηση με αντιπροσωπεία κατοίκων των παρακάρλιων περιοχών. Δεν γνωρίζαμε το μέγεθος του προβλήματος. Μας ετέθη ως ζήτημα που έπρεπε να αντιμετωπίσουμε. Το αντιμετωπίσαμε. «Χτίσαμε» το πρόγραμμα αυτό από το μηδέν, με αποτέλεσμα σήμερα να πιστώνεται για εφέτος και για την επόμενη χρονιά, το ποσό των 43 εκατ. ευρώ σε 2.288 δικαιούχους. Που σημαίνει ότι καλύφθηκε ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής που έχουν πληγεί πολύ περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον.

Αρδευτικά έργα

Από το πρόγραμμα ΥΔΩΡ 2.0, με ΣΔΙΤ προχωράει το έργο Αποκατάστασης – Εκσυγχρονισμού των Δικτύων Άρδευσης ΤΟΕΒ Ταυρωπού, προϋπολογισμού 114 εκατ. ευρώ. Τα αρδευόμενα στρέμματα ανέρχονται σε 115.000 στρέμματα και οι ωφελούμενοι αγρότες φθάνουν τους 6.000. Έχει υπογραφεί η υπουργική απόφαση έγκρισης των τευχών για τη Β΄ Φάση του διαγωνισμού. Είμαστε στο στάδιο πρόσκλησης υποβολής δεσμευτικών προσφορών και αναρτήθηκε σήμερα στο ΕΣΗΔΗΣ(ηλεκτρονική πλατφόρμα διαγωνισμών του δημοσίου).

Για τον ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ. Σε συνεργασία με την Περιφέρεια, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την Κρατική Αρωγή, έχουν δοθεί ήδη 15 εκατ. ευρώ, εκ των οποία τα 10 εκατ. αξιοποιούνται ήδη σε έργα αποκατάστασης του δικτύου, από τα 15 ΤΟΕΒ τα οποία ανταποκρίθηκαν, προσκόμισαν τα στοιχεία που ζητήθηκαν και έχουν κάνει μια σειρά από προμελέτες. Τα υπόλοιπα 5 εκατ. σε συνεργασία της Περιφέρειας και του ΓΟΕΒ θα αξιοποιηθούν από τα υπόλοιπα ΤΟΕΒ τα οποία δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα να προσκομίσουν στοιχεία. Και αυτό γίνεται επειδή μας ενδιαφέρει η αποκατάσταση των ζημιών στη Θεσσαλία, Σημειώνω ότι η Θεσσαλία διαθέτει 53 ΤΟΕΒ και ένα ΓΟΕΒ

Καταβάλαμε 2,5 εκατ. ευρώ στους αλιείς της Λάρισας και της Μαγνησίας από το deminimisαλιείας.

Προχωρήσαμε στην επιστροφή του ΕΦΚ για το πετρέλαιο με προτεραιότητα στους αγρότες της Θεσσαλίας.

Πρόσθετα μέτρα

Συνάμα όμως με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, έχουν ξεκινήσει πληρωμές εκκρεμοτήτων από το 2014, με προτεραιότητα τις περιοχές της Θεσσαλίας. Βήμα βήμα, ελέγχονται τα ανενεργά ΑΦΜ. Αν υπάρχει λόγος παραμένουν ανενεργά και επιβάλλεται ο νόμος, αν όμως δεν τεκμηριώνεται η απενεργοποίησή τους, ενεργοποιούνται και τους καταβάλλονται ενισχύσεις που δικαιούνται.

Δεύτερο ευχάριστο νέο – θα αναφερθεί αναλυτικά ο κ. Σκυλλακάκης- είναι η ΚΥΑ που ρυθμίζει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας πληγεισών περιοχών του Σεπτεμβρίου 2023.

Τρίτο ευχάριστο θέμα , σήμερα, είναι ότι υπεγράφη, σε συνεργασία με τον αρμόδιο υφυπουργό Διονύση Σταμενίτη, η Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για μη μισθολογικές παροχές προς τους υπαλλήλους του ΕΛΓΑ. Θέλω να πω, επ ευκαιρία, ένα δημόσιο ευχαριστώ στους υπαλλήλους του ΕΛΓΑ της περιοχής οι οποίοι αψήφησαν ωράρια, Σαββατοκύριακα, υποχρεώσεις και βγήκαν μπροστά, δούλεψαν παλικαρίσια και μας έβγαλαν ασπροπρόσωπους.

Νέο κυρωτικό πλαίσιο

Ένα πάγιο αίτημα ήταν αυτό των ελέγχων και των προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ. Ήδη το νέο κυρωτικό πλαίσιο που προβλέπεται στο νομοσχέδιο που καταρτήσαμε βρίσκεται σε διαβούλευση. Πρόκειται για ένα κομβικό ζήτημα για την προστασία των προϊόντων που παράγει η περιοχή. Θυμίζω ότι ο ΓΓ Γιώργος Στρατάκος επικεφαλής μικτών κλιμακίων έχει επιβλέψει ελέγχους σε όλη την Ελλάδα από τον Ιανουάριο και μετά. Τα αποτελέσματα είναι ορατά και τα πρόστιμα ξεπερνούν τα 2 εκατ. ευρώ. Η προσπάθεια αυτή ενισχύεται με το νομοσχέδιο που καταθέσαμε ώστε να μπει φραγμός σε κάθε παράνομη δράση στην αγορά ιδιαίτερα στον τομέα των ελληνοποιήσεων. Έτσι ενισχύουμε το θεσμικό πλαίσιο για έλεγχο σε προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ και μειώνουμε τις παράνομες ελληνοποιήσεις.

Με το ν/σ γίνεται αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων κάθε αρχής ελέγχου, προκειμένου οι έλεγχοι να καταστούν αποτελεσματικότεροι και αποδοτικότεροι. Επιπλέον, προβλέπονται υποχρεώσεις για όσους επιθυμούν να παράγουν, διακινήσουν, συσκευάσουν με σκοπό την εμπορία, γεωργικά προϊόντα ή τρόφιμα ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ, όπως επίσης και για τις επιχειρήσεις παραγωγής, συσκευασίας, εμπορίας γεωργικών προϊόντων.

Και τέλος, προχωρούν σήμερα οι πληρωμές, ύψους 10,1 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της τοπικής παραγωγής σε μικρά νησιά του Αιγαίου, στα οποία περιλαμβάνονται και νησιά της περιοχής. Συγκεκριμένα επιδοτούνται τα νησιά Σκόπελος, Σαντορίνη, Θηρασιά, Χίος, Σάμος, Κάλυμνος, Κάρπαθος, Κως, Ρόδος Τήνος, Λήμνος, Σαμοθράκη, Θάσος, Σκύρος, Ικαρία, Λέσβος.

Πηγή: www.agronews.gr