Ανάγκη να γίνει η θεωρία πράξη για τον εκσυγχρονισμό της γεωργίας

Πραγματοποιήθηκε παρουσίαση του συστήματος gaiasense σε φοιτητές στο Αγρίνιο

Μέσω της παρουσίασης τέτοιων επιτυχημένων παραδειγμάτων, όπως το gaiasense, το μεταπτυχιακό πρόγραμμα επιτυγχάνει τον στόχο του, που είναι η παροχή βασικών γνώσεων εφαρμογών γεωργίας ακριβείας, με έμφαση στην ορθολογικότερη διαχείριση των συντελεστών παραγωγής, στη μείωση του κόστους παραγωγής και, τελικά, στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της γεωργικής παραγωγής.

Το στοίχημα για την εκπαιδευτική κοινότητα και κυρίως για την πανεπιστημιακή βαθμίδα εκπαίδευσης είναι να μετουσιώσει τη θεωρητική γνώση σε πράξη, μετατρέποντάς τη σε χρήσιμο «εργαλείο» με αντίκρισμα στην αγορά εργασίας. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και το Διιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΠΜΣ), με τίτλο «Εφαρμογές Γεωργίας Ακριβείας», το οποίο προσφέρεται από το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Όπως εξηγεί ο Άγγελος Πατάκας, καθηγητής του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πατρών και αναπληρωτής διευθυντής του ΔΠΜΣ, «δυνατό σημείο του συγκεκριμένου Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών αποτελεί η παρουσίαση σημαντικών πρακτικών εφαρμογών στους φοιτητές, οι οποίες στην ουσία αποτελούν παραδείγματα επιτυχημένου μετασχηματισμού των θεωρητικών γνώσεων σε πράξη. Στο πλαίσιο αυτό, είχαμε τη χαρά να παρουσιαστεί στους φοιτητές “διά ζώσης” ένα τέτοιο πολύ πετυχημένο και λειτουργικό παράδειγμα, το σύστημα ευφυούς γεωργίας gaiasense της εταιρείας NEUROPUBLIC».

Μέσω της παρουσίασης τέτοιων παραδειγμάτων, που λειτουργούν προς όφελος του αγρότη και αναδεικνύουν τον πολύτιμο ρόλο του γεωργικού συμβούλου, το μεταπτυχιακό πρόγραμμα επιτυγχάνει τον στόχο του, που είναι η παροχή βασικών γνώσεων εφαρμογών γεωργίας ακριβείας, με έμφαση στην ορθολογικότερη διαχείριση των συντελεστών παραγωγής (αρδευτικό νερό, λιπάσματα, φυτοπροστατευτικά προϊόντα κ.ά.), στη μείωση του κόστους παραγωγής και, τελικά, στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της γεωργικής παραγωγής.

Πιο αναλυτικά, «μέσω του συστήματος και των παραδειγμάτων εφαρμογής του, έγινε κατανοητή από τους φοιτητές η μεθοδολογία και ο τρόπος με τον οποίο η χρήση σύγχρονων καινοτόμων εργαλείων μετατρέπεται σε μια χρήσιμη και αξιολογημένη συμβουλή προς τους παραγωγούς, η οποία τους επιτρέπει να επιτύχουν μείωση του κόστους παραγωγής και ορθολογικότερη χρήση του αρδευτικού νερού, λιπασμάτων και των φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε, επίσης, στη σημαντική συμβολή του στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος καλλιεργειών και στην προσαρμογή τους στις νέες κατευθύνσεις και στο νέο πλαίσιο που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η συζήτηση που ακολούθησε ανέδειξε την υψηλή συμβολή τέτοιων εφαρμογών στην επιβίωση της πρωτογενούς παραγωγής και στη σταθερότητα της αλυσίδας παραγωγής τροφίμων στη χώρα μας», τονίζει ο κ. Πατάκας.

Η τεχνολογία που προσαρμόζεται στις ανάγκες κάθε χωραφιού

Την παρουσίαση του συστήματος ευφυούς γεωργίας gaiasense στους φοιτητές του μεταπτυχιακού προγράμματος στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Πατρών στο Αγρίνιο ανέλαβε ο Χρήστος Σαλτογιάννης, γεωπόνος στην εταιρεία NEUROPUBLIC. Ο ίδιος παρουσίασε αναλυτικά τόσο την εταιρεία όσο και το καινοτόμο σύστημα που έχει κατασκευάσει. Αναφέρθηκε, επίσης, στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και στον τρόπο με τον οποίο «κουμπώνει» στην ΚΑΠ. Επιπλέον, παρουσίασε τον τρόπο εφαρμογής του συστήματος σε συγκεκριμένες καλλιέργειες, που πραγματοποιείται μέσω της συνεργασίας με μεγάλες παραγωγικές μονάδες της χώρας και εξήγησε τον τρόπο εφαρμογής της ευφυούς γεωργίας μέσω των συμβουλών άρδευσης και φυτοπροστασίας. Όπως τονίζει ο ίδιος στην «ΥΧ», «το γενικό συμπέρασμα από τη συζήτηση με τους φοιτητές ήταν ότι τεχνολογίες όπως το gaiasense προωθούν την επιστήμη και τη μετατρέπουν σε πράξη, θέτοντας στο επίκεντρο τη γεωπονική συμβουλή προς όφελος του παραγωγού».

Περισσότερες πληροφορίες για το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Εφαρμογές Γεωργίας Ακριβείας» είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου. Αυτήν τη στιγμή, το ΠΜΣ δέχεται υποψηφίους Γεωπονικών, Οικονομικών και Θετικών Επιστημών, ενώ η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είναι η 16η Ιουνίου 2024.

Bικτωρία Αποστολοπούλου

Πηγή: www.ypaithros.gr