Τα δύσκολα που παρέλαβε ο Τσιάρας και οι παγίδες στον ΟΠΕΚΕΠΕ με το ΟΣΔΕ 2024.
Με το καλημέρα στα βαθιά καλείται να… κολυμπήσει ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, καθώς, δύο τουλάχιστον κρίσιμα θέματα θα πρέπει να τύχουν ειδικού χειρισμού αλλά και ταχείας αντιμετώπισης, αν δεν θέλει να βρεθεί από πολύ νωρίς με την πλάτη στον τοίχο.
Η ολοκλήρωση επεξεργασίας των στοιχείων για τις πληρωμές των υπολοίπων άμεσων ενισχύσεων και προγραμμάτων, έτους 2023, συνολικού ύψους 240 εκατ. ευρώ περίπου, αποτελεί αναντίρρητα την πρώτη προτεραιότητα.
Κανονικά, αυτό είναι θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ για το οποίο ο υπουργός δεν θα ‘πρεπε να έχει ευθύνη, καθώς ο Οργανισμός Πληρωμών είναι αυτεξούσιος και θα όφειλε να το έχει λύσει. Έλα όμως, που, ποτέ στην Ελλάδα, η διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων δεν λειτούργησε ομαλά, καθώς ποτέ, ο εν λόγω φορέας, δεν ανέλαβε την πλήρη ευθύνη του θέματος, μεταθέτοντάς τη, πότε σε ιδιώτες «τεχνικούς συμβούλους», πότε στα λεγόμενα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) και πότε στο ίδιο το υπουργείο;
Κάπως έτσι, 20 χρόνια μετά την υιοθέτηση του καθεστώτος άμεσων ενισχύσεων από την Ε.Ε. (μεταρρύθμιση Φράνς Φίσλερ 2003) στην Ελλάδα, ο εδώ Οργανισμός Πληρωμών, άγεται και φέρεται από εργολάβους και συντεχνίες που νοιάζονται μόνο για την τσέπη τους, χωρίς να ενδιαφέρονται για τη θέση του αγρότη και την πρόοδο της ελληνικής γεωργίας.
Έτσι, ακόμα και η εξόφληση των κοινοτικών ενισχύσεων, μέχρι τις 30 Ιουνίου 2024, δεν θα είχε τόσο μεγάλη σημασία και θα έβρισκε το δρόμο της, αν κάποιοι εκ των εμπλεκόμενων δεν την ήθελαν πακέτο με την από δω και μπρος διαχείριση του ΟΣΔΕ και αν δεν έθεταν θέμα εγκατάλειψης του δημόσιου ηλεκτρονικού νέφους, δηλαδή του gov.gr και επιστροφής της διαδικασίας υποβολής των νέων δηλώσεων (Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2024) με παρωχημένες τεχνολογικά εφαρμογές και φιλοξενίας των δεδομέων στους αδιαφανείς servers κάποιων ιδιωτικών εταιρειών.
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, καλείται να κινηθεί, μεθοδικά, αποφασιστικά και με σαφήνεια. Καλείται να απαιτήσει, βάσει των υποχρεώσεων που πηγάζουν από τις αντίστοιχες συμβάσεις, την άμεση και επαρκή διαχείριση των στοιχείων για τα υπόλοιπα πληρωμών του 2023, αποφεύγοντας οποιονδήποτε συμβιβασμό στην υπόθεση των νέων δηλώσεων.
Η νέες δηλώσεις ΟΣΔΕ έχουν καθυστερήσει πάνω από 2 μήνες εξ αιτίας αυτού του ιδιότυπου εκβιασμού και δεν θα ήταν τόσο μεγάλο πρόβλημα αν καθυστερούσε για μία – δύο ακόμα εβδομάδες, προκειμένου το ένα να είναι ανεξάρτητο από το άλλο. Σε κάθε περίπτωση, αυτό το οποίο δεν θα πρέπει να θυσιαστεί, είναι η υποβολή των δηλώσεων μέσω του gov.gr. Μια καλή λύση επ’ αυτού θα ήταν η στενή συνεργασία των δύο υπουργείων, δηλαδή Αγροτικής Ανάπτυξης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, έτσι ώστε, οι έμπειρες ομάδες τεχνικής υποστήριξης του δεύτερου, να συνδράμουν τις υποθέσεις του πρώτου και εν προκειμένω το κρίσιμο ζητούμενο που είναι η διαχείριση του ΟΣΔΕ και η υποβολή των νέων δηλώσεων, αποκλειστικά μέσω του gov.gr.
Σε κάθε περίπτωση, μια ξεκάθαρη και αποτελεσματική λύση επ’ αυτού, θα μπορούσε να ανοίξει δρόμο για το ξεκαθάρισμα πολλών θεμάτων που ταλαιπωρούν σήμερα τη διοίκηση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και να δώσει στο νέο υπουργό, την άνεση να κινηθεί μακριά από ιδιοτελή συμφέροντα και συντεχνιακές αντιλήψεις που κρατούν την αγροτική οικονομία δέσμια της υπανάπτυξης.
Γιάννης Πανάγος
Πηγή: www.agronews.gr