Κοπτοραπτική μέχρι 30 Ιουνίου για τις συμβάσεις με φορείς βιολογικών.

Ολοταχώς για ρεκόρ αιτήσεων οδεύει το Μέτρο Μετατροπής στα Βιολογικά, καθώς µε βάση την προδηµοσίευση όλα τα αγροτεµάχια και οι εκτροφές που στις 15 Ιουνίου 2024 δεν περιλαµβάνονται σε ενεργή σύµβαση µε Οργανισµό Πιστοποίησης, είναι επιλέξιµα και επιλέξιµες προς ένταξη. Αρκεί να ξαναµπουν σε σύµβαση το διάστηµα 16-30 Ιουνίου 2024.

Κοπτοραπτική μέχρι 30 Ιουνίου για συμβάσεις με φορείς βιολογικών, αναμένεται νέο ρεκόρ αιτήσεων στο Μέτρο

Πρόκειται για µία ντρίπλα της τελευταίας στιγµής πριν τον ανασχηµατισµό της Παρασκευής 14 Ioυνίου, ηµέρα προδηµοσίευσης της προκήρυξης, µε συνέπεια να τρέχουν όλοι να «σκίσουν» την παλιά σύµβαση µε την οποία πληρώθηκαν eco-scheme, ώστε να κάνουν µετά νέα για να µπουν στο πριµ Μετατροπής. Λέγεται µάλιστα πως κυκλοφορούσε εδώ και λίγες µέρες η φήµη πως σύντοµα θα βγει η µετατροπή βιολογικών και να σπεύσουν για διακοπή όσοι ενδιαφέρονται. Αυτή η προδηµοσίευση πάντως εµφανίζει αρκετές παθογένειες, αλλά µάλλον είναι αργά για αλλαγές. Συγκεκριµένα:

  • Πρώτον, ποτέ ξανά δεν έχει υπάρξει τόσο µικρό περιθώριο για συµβάσεις µε Πιστοποιητές. Συγκεκριµένα δόθηκε διορία 16-30 Ιουνίου 2024.
  • ∆εύτερον, ένας παραγωγός που έβαλε τα αγροτεµάχιά του στα βιολογικά µε σύµβαση τις 13 Ιουνίου δεν θα µπορεί να µπει στο Μέτρο. Αλλά αγροτεµάχια που πήραν ενίσχυση eco-schemes για διατήρηση και σταµάτησε σύµβαση πριν τις 15 Ιουνίου είναι επιλέξιµα προς ένταξη.

Κατά τα άλλα, πρόκειται για ένα Μέτρο µε τη µεγαλύτερη στρεµµατική ενίσχυση στην ΚΑΠ, µε τις επιδοτήσεις (βλ. πίνακα σελ. 28-29) να είναι αυξηµένες σε σχέση µε τα προηγούµενα προγράµµατα.

Επιπλέον να σηµειωθεί πως οι δεσµεύσεις είναι τριετίας. ∆ηλαδή δεν µπορεί κάποιος να ενταχθεί στο Μέτρο και να σταµατήσει τη σύµβαση πριν το 2027.

Αξίζει να σηµειωθεί εδώ πως τα κριτήρια µοριοδότησης θα παίξουν πολύ µεγάλο ρόλο για την τελική ένταξη. Τα κονδύλια είναι 287 εκατ. ευρώ και θα υπάρξουν επιλαχόντες. Ένα κριτήριο που θα παίξει πολύ σηµαντικό ρόλο είναι αυτό που δίνει προτεραιότητα σε καλλιέργειες µε αυξηµένες εισροές. Αυτόµατα λοιπόν τα δέντρα έχουν προτεραιότητα σε σχέση µε τις αροτραίες.

Το Νοέμβριο η προκήρυξη, πριμ υψηλότερα από ποτέ

Η νέα πρόσκληση της Βιολογικής Γεωργίας ύψους 287.597.058 ευρώ θα εκδοθεί τον ερχόµενο Νοέµβριο, µε το ΟΣ∆Ε 2024 να αποτελεί τη βάση µε την οποία θα κάνουν αιτήσεις στο πρόγραµµα οι εν δυνάµει δικαιούχοι. Οι δεσµεύσεις είναι 3ετούς διάρκειας και ξεκινούν από τις 30 Ιουνίου 2024, µε τις συµβάσεις να πρέπει να έχουν κλείσει µε τους πιστοποιητές έως αυτήν την ηµεροµηνία. Αναλυτικότερα στην προδηµοσίευση αναφέρονται τα εξής:

∆ικαιούχοι της ∆ράσης

∆ικαιούχοι των ∆ράσεων µπορούν να κριθούν:

  • Γεωργοί φυσικά και νοµικά πρόσωπα ή οµάδες αυτών.
  • Οι υποψήφιοι µε αγροτεµάχια, βοσκοτόπους ή ζωικές εκµεταλλεύσεις, τα οποία δεν είναι ενταγµένα στο σύστηµα της βιολογικής γεωργίας σύµφωνα µε τον Καν. (ΕΕ) 2018/848, µέσω σύµβασης µε Οργανισµό Πιστοποίησης και Ελέγχου, στις 15 Ιουνίου 2024.

Σηµειώνεται ότι ένας υποψήφιος δύναται να υποβάλει αίτηση στήριξης συγχρόνως και στις δύο δράσεις φυτικής και ζωικής παραγωγής.

Κριτήρια Επιλεξιµότητας Εκµετάλλευσης

Προκειµένου να ενταχθούν σε κάποια από τις δράσεις, τα αιτούµενα αγροτεµάχια, βοσκότοποι και ζωικές εκµεταλλεύσεις, κατά περίπτωση, πρέπει να πληρούν τα παρακάτω κριτήρια επιλεξιµότητας:

  • Να είναι δηλωµένα στην ΕΑΕ του 2024.
  • Να κατέχονται νόµιµα κατά την ένταξη, και για κάθε έτος, καθ’ όλη την περίοδο δέσµευσης.
  • Στην περίπτωση των µόνιµων φυτειών (δενδρώδεις καλλιέργειες και αµπελώνες) τα προς ένταξη αγροτεµάχια θα πρέπει να είναι δηλωµένα στην ΕΑΕ του 2024 του ενδιαφερόµενου µε επιλέξιµη για τη δέσµευση καλλιέργεια.
  • Να µην περιλαµβάνονται σε ενεργή σύµβαση µε ΟΕ&Π στις 15 Ιουνίου 2024.
  • Επιλέξιµα για ενίσχυση είναι τα βοοειδή άνω των 6 µηνών και τα αιγοπρόβατα άνω των 12 µηνών, τα οποία έχουν σηµανθεί σύµφωνα µε την ισχύουσα ενωσιακή και εθνική νοµοθεσία.

Αποκλείονται από την ένταξη

Α. αγροτεµάχια τα οποία:

α) είναι ενταγµένα στο µέτρο της δάσωσης γεωργικών γαιών,

β) είναι ενταγµένα σε άλλες µη συµβατές δράσεις των Μέτρων 10, 11 του Προγράµµατος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2022 σύµφωνα µε τους Πίνακες του Παραρτήµατος της υπ’ αρ. 1606/9-6-2023 υπουργικής απόφασης (Β’ 3778), όπως ισχύει,

γ) υφίσταται ασυµβατότητα σε επίπεδο αγροτεµαχίου µεταξύ άλλης παρέµβασης της προγραµµατικής περιόδου 2023-2027 που εφαρµόζεται στο αγροτεµάχιο και της δράσης της Παρέµβασης Π3-70-2.1, σύµφωνα µε τους Πίνακες του Παραρτήµατος της υπ’ αρ. 1606/9-6-2023 υπουργικής απόφασης (Β’ 3778), όπως ισχύει,

δ) είναι συνιδιόκτητα, µε την έννοια της δήλωσης του αγροτεµαχίου µε ποσοστό συνιδιοκτησίας µικρότερο του 100% στην ΕΑΕ του 2024 του υποψηφίου.

Β. Βοσκότοποι/ζωικό κεφάλαιο:

α) που είναι ενταγµένα σε άλλες µη συµβατές δράσεις των Μέτρων 10 και 11 του Προγράµµατος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2022 σύµφωνα µε τους Πίνακες του Παραρτήµατος της υπ’ αρ. 1606/9-6-2023 υπουργικής απόφασης (Β’ 3778), όπως ισχύει,

β) που υφίσταται ασυµβατότητα µεταξύ άλλης παρέµβασης της προγραµµατικής περιόδου 2023-2027 και της δράσης της Παρέµβασης Π3-70-2.1, σύµφωνα µε τους Πίνακες του Παραρτήµατος της υπ’ αρ. 1606/9-6-2023 υπουργικής απόφασης.

∆εσµεύσεις δικαιούχων

Οι δικαιούχοι δεσµεύονται:

  • Να έχουν συνάψει σύµβαση µε ΟΕ&Π από τις 16 Ιουνίου 2024 έως και τις 30 Ιουνίου 2024.
  • Να διατηρούν σταθερό το µέγεθος της έκτασης των αγροτεµαχίων/ βοσκοτόπων, το είδος των ζώων και την παραγωγική κατεύθυνση αυτών µε τα οποία εντάχθηκαν στην Παρέµβαση, πλην των περιπτώσεων ανωτέρας βίας – εξαιρετικών περιστάσεων.
  • Να διατηρούν τα ίδια αγροτεµάχια µε τα οποία έχουν ενταχθεί στην Παρέµβαση.
  • Στην περίπτωση των βοσκοτόπων, τµήµατα αυτών δύνανται να ανανεώνονται µε τµήµατα άλλων βοσκοτόπων.
  • Το ελάχιστο µέγεθος εκµετάλλευσης στο οποίο εφαρµόζεται η δράση 1 θα πρέπει να ανέρχεται σε 4 στρµ. για αροτραίες καλλιέργειες, 4 στρµ. για µόνιµες φυτείες και 3 στρµ. για µεικτές εκµεταλλεύσεις. Όσον αφορά τους ελαιώνες, η ελάχιστη πυκνότητα φύτευσης ελαιοτεµαχίων ανέρχεται σε 80 ελαιόδεντρα/Ha.


Κρίσιμα τα νέα κριτήρια μοριοδότησης για ένταξη

Η ζήτηση στο πρόγραµµα των Βιολογικών αναµένεται να ξεπεράσει κατά πολύ τον προβλεπόµενο προϋπολογισµό των 287.597.058 ευρώ. Σηµειώνεται πως ο προϋπολογισµός αυτός θα χωριστεί ανάµεσα σε φυτική παραγωγή και κτηνοτροφία. Προφανώς το µεγαλύτερο ποσό θα διατεθεί στη φυτική παραγωγή και αναµένεται να είναι κοντά στα 220 εκατ. ευρώ και το υπόλοιπο θα διοχετευθεί στην κτηνοτροφία. Ως εκ τούτου, ξεχωριστά θα είναι και τα κριτήρια µοριοδότησης ανά ∆ράση. Συγκεκριµένα η προδηµοσίευση αναφέρει τα εξής:

Αρχές Κριτηρίων επιλογής

Για την ∆ράση 1 Ενισχύσεις για τη µετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και µεθόδους παραγωγής στη γεωργία της Παρέµβασης Π3-70-2.1 οι αρχές κριτηρίων επιλογής είναι οι κάτωθι:

  • Γεωργοί νεαρής ηλικίας.
  • Εντασσόµενη έκταση, µε προτεραιότητα στη µεγαλύτερη εντασσόµενη έκταση στις ορεινές, µειονεκτικές και νησιωτικές περιοχές.
  • Εντασσόµενη έκταση σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές.
  • Είδος καλλιέργειας, µε προτεραιότητα στις καλλιέργειες µε αυξηµένες εισροές.
  • Για την ∆ράση 2 Ενισχύσεις για τη µετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και µεθόδους παραγωγής στην κτηνοτροφία της Παρέµβασης Π3-70-2.1 οι αρχές κριτηρίων επιλογής είναι οι κάτωθι:
  • Γεωργοί νεαρής ηλικίας
  • Μέγεθος Εκµετάλλευσης, µε προτεραιότητα σε αυτές που εντάσσουν το µεγαλύτερο δυναµικό της εκµετάλλευσής τους
  • Έδρα Εκµετάλλευσης, µε προτεραιότητα σε ορεινές, µειονεκτικές και νησιώτικες περιοχές
  • Έδρα εκµετάλλευσης σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές


Ανάλυση κριτηρίων φυτικής παραγωγής

Κοιτώντας τη λίστα των κριτηρίων φαίνεται ξεκάθαρα ότι ρόλο ρυθµιστή θα παίξει το κριτήριο για το είδος καλλιέργειας, µε προτεραιότητα στις καλλιέργειες µε αυξηµένες εισροές. Τι σηµαίνει αυτό; Σηµαίνει ότι προτεραιότητα θα δοθεί σε δενδροκαλλιέργειες και κηπευτικά έναντι των αροτραίων καλλιεργειών. Άρα οι καλλιεργητές σε µηδική, κτηνοτροφικά φυτά κ.λπ που συνήθως λαµβάνουν µεγάλη µερίδα των κονδυλίων πιθανώς να δυσκολευθούν για την ένταξή τους. Κατά τα άλλα τα υπόλοιπα κριτήρια είναι γνωστά: Προτεραιότητα σε όσους είναι κάτω των 40 ετών και σε όσους έχουν µεγάλες εκτάσεις σε ορεινές-µειονεκτικές περιοχές και σε περιοχές Natura κ.λπ.

Ανάλυση κριτηρίων κτηνοτροφίας

Στην κτηνοτροφία τα κριτήρια φαίνεται να είναι τα ίδια µε εκείνα της περασµένης πρόσκλησης (2022). Άρα εδώ θα έχουν προτεραιότητα όσοι είναι 40 ετών και κάτω, εκείνοι που δηλώνουν έδρα εκµετάλλευσης σε ορεινές, µειονεκτικές και νησιώτικες περιοχές και σε περιοχές χαρακτηρισµένες ως Natura. Επιπλέον όσοι εντάξουν το 100% της εκµετάλλευσής τους στο Μέτρο θα έχουν προτεραιότητα έναντι των υπολοίπων. Τώρα, τι βαρύτητα θα έχει το κάθε κριτήριο, αυτό θα εξειδικευτεί στην πρόσκληση του Μέτρου η οποία αναµένεται να εκδοθεί εντός Νοεµβρίου του 2024.

 

Γιώργος Κοντονής

Πηγή: www.agronews.gr