Πληρωμές με χίλια βάσανα μέχρι την προσεχή Τετάρτη με αρχή τις συνδεδεμένες

Λιγοστεύουν οι μέρες, μαζί και τα χρονικά περιθώρια, για το κλείσιμο μιας σειράς εκκρεμοτήτων στο μέτωπο των αγροτικών πληρωμών μέχρι Κυριακή 30 Ιουνίου. Αν όλες μαζί αθροιστούν, προκύπτει ένα υπόλοιπο κοντά στα 360 εκατ. ευρώ, ένα διόλου μικρό ποσό, που οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις έχουν πραγματικά ανάγκη.

Αρχικά, εκκρεμεί η πίστωση των 160 εκατ. ευρώ για τα υπόλοιπα άμεσων ενισχύσεων 2023, χρήματα τα οποία αν δεν γραφτεί στο σύστημα πως πιστώθηκαν μέχρι Κυριακή 30 Ιουνίου, τότε θα επιβληθούν καταλογισµοί στη χώρα µας.

Τα χρήματα αυτά αναλύονται σε:

  • 54 εκατ. ευρώ για τις Συνδεδεμένες Ενισχύσεις
  • 64 εκατ. ευρώ για τη Βασική Ενίσχυση
  • 9 εκατ. ευρώ για την Αναδιανεμητική Ενίσχυση
  • 33,3 εκατ. ευρώ για τα Οικολογικά Σχήματα

Πάντως, οι έλεγχοι δεν έχουν ολοκληρωθεί, ενώ στα eco-schemes ακόμα δεν έχει ανοίξει η διαδικασία των ενστάσεων για να ακολουθήσουν οι διορθώσεις και κατ’ επέκταση η πληρωμή όσων παραγωγών δικαιωθούν.

Απ’ ότι φαίνεται, οι επιλογές των αρµοδίων επί των πληρωµών είναι δύο:
Είτε να πληρωθούν µόνο τα εύκολα, δηλαδή Συνδεδεµένες, Βιολογικά και ό,τι «γίνεται» από τη Βασική Ενίσχυση, είτε να γίνει µια πληρωµή για όλα χωρίς ωστόσο να ανταποκρίνεται µε ακρίβεια, αλλά απλά για να µην προκαλέσει νέες αντιδράσεις στον αγροτικό κόσµο και να διευκολύνει τη ρευστότητα στις αγροτικές εκµεταλλεύσεις που την έχουν ανάγκη.

Δεύτερον, θέμα ημερών είναι πλέον η πίστωση ποσού ύψους 86 εκατ. ευρώ που αφορά στο πρόγραμμα των Βιολογικών του έτους 2023, μετά τις 4 αποφάσεις διάθεσης πίστωσης που δημοσιεύτηκαν εσχάτως στη Διαύγεια. Εκ των τεσσάρων αποφάσεων, δύο αφορούν στη Βιολογική Κτηνοτροφία (7.137.054,87 ευρώ) και δύο στη Βιολογική Γεωργία (79.589.625,3 ευρώ). Οι πιο αισιόδοξοι, μάλιστα, δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο μιας πίστωσης αυτή την Παρασκευή 28 Ιουνίου.

Τρίτον, υπάρχει η πρωθυπουργική δέσμευση από το βήμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, πως 30 Ιουνίου θα έχουν εξοφληθεί με 110 εκατ. ευρώ οι περίπου 32.500 δηλώσεις ζημιάς από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του 2023. «Τα λεφτά είναι εξασφαλισμένα, ήδη έχει μεριμνήσει γι’ αυτό το Υπουργείο Οικονομικών», είχε υπογραμμίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι εν λόγω εξοφλήσεις αφορούν 30.000 δηλώσεις ζημίας για φυτική παραγωγή και περίπου 2.500 δηλώσεις για απώλεια ζωικού κεφαλαίου, για τις οποίες έχουν δοθεί αντίστοιχα προκαταβολές 133 εκατ. ευρώ και 17 εκατ. ευρώ.

Επίσης, πρέπει να κλείσει και το θέμα με της πληρωμές στο πρόγραμμα Δάσωσης του 2022, που αγγίζει περίπου 700 δικαιούχους. Υπενθυμίζεται πως στη Διαύγεια έχει δημοσιευτεί η σχετική εντολή πληρωμής συνολικού ποσού 3.300.000 ευρώ για την πληρωμή των ανειλημμένων υποχρεώσεων του Υπομέτρου 8.1 «Δάσωση και δημιουργία δασικών εκτάσεων» του ΠΑΑ 2014-2020. Υπενθυμίζεται ότι η καθυστέρηση στις πληρωμές οφειλόταν σε προβλήματα στο πληροφοριακό πρόγραμμα του Οργανισμού Πληρωμών.

Πηγή: agronews.gr