Έως 15 Ιουλίου δηλώσεις στο Gov.gr για καθαρά οικόπεδα αγροτών, πολλές οι απορίες.
Υποχρέωση αυστηρού καθαρισμού του χώρου γύρω από κτίσματα και αποθήκες σε ιδιόκτητα αγροτεμάχια – γήπεδα εκτός σχεδίου μέχρι 15 Ιουλίου έχουν τυπικά πολλοί αγρότες και κτηνοτρόφοι ανά την επικράτεια, σύμφωνα με σχετική απόφαση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για λόγους Αντιπυρικής προστασίας. Βέβαια, η θεωρία απέχει πολύ από την πράξη και αυτό διότι μέχρι στιγμής λίγοι αγρότες έχουν ενημερωθεί από δασικές υπηρεσίες για την υποχρέωση αυτή, όμως τα πρόστιμα είναι σημαντικά.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου, υπόχρεοι είναι οι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές, μισθωτές ή υπομισθωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται σε:
- περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων,
- περιοχές εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο,
- εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μ. από τα όρια των ανωτέρω 2 περιπτώσεων, κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας και
- εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα, για τις εκτάσεις που δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, σύμφωνα με τον δασικό χάρτη της περιοχής και κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας,
ώστε να εισέλθουν με κωδικούς Taxisnet στο akatharista.apps.gov.gr και να δηλώσουν πως το οικόπεδο/γήπεδό τους είναι εντάξει, αφού πρώτα το έχουν καθαρίσει.
Υπάρχουν εύλογα ερωτήματα που χρήζουν διευκρίνησης σύμφωνα με όσα έχουν επικοινωνήσει αγρότες στο Agronews.
Για παράδειγμα, ένας αγρότης που καλλιεργεί 50 στρέμματα αροτραία κοντά στα όρια χωριού και έχει από κοντά μία μικρή αποθήκη – κτίσμα, υποχρεούται να προβεί σε καθαρισμό πέριξ του κτίσματος και δήλωση στο gov.gr; Πρέπει οπωσδήποτε ο Δήμος ή οι Δασικές υπηρεσίες να ενημερώσουν τον υπόχρεο πριν αυτός προβεί σε καθαρισμό; Αξίζει ο υπόχρεος να περιμένει να του ζητήσουν να κάνει δήλωση ή αφού το σύστημα είναι ανοικτό, να καθαρίσει και δηλώσει με δικιά του πρωτοβουλία ώστε να έχει το κεφάλι του ήσυχο και να μην τρέχει στις…14 Ιουλίου; Όσοι έχουν αγροτεμάχια τα οποία βρίσκονται υπό καθεστώς αγρανάπαυσης ή απλά για οποιοδήποτε λόγο προσωρινά δεν καλλιεργούνται, οφείλουν να προχωρήσουν σε καθαρισμό του γηπέδου/αγροτεμαχίου; Επίσης, ποιος θα διασφαλίσει την ασφαλή απομάκρυνση όλης αυτής της ξερής, εύφλεκτης ύλης από τα χωριά;
Υπενθυμίζεται πως ο απαιτούμενος καθαρισμός περιλαμβάνει:
- Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα.
- Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.
- Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.
- Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.
- Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.
- Ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.
Με τη χώρα να παλεύει καθημερινά με νέα πύρινα μέτωπα, τα ακαθάριστα οικόπεδα, και ειδικά αυτά που βρίσκονται κοντά σε δασικές εκτάσεις, εξελίσσονται σε μία από τις μεγαλύτερες απειλές. Στο μεταξύ αυξημένες είναι και οι αρμοδιότητες των Δήμων καθώς, μεταξύ άλλων και όπως ορίζει η σχετική πυροσβεστική διάταξη, χρειάζεται να προχωρήσουν σε ενημέρωση των υπόχρεων, στη διενέργεια τακτικών ή εκτάκτων ελέγχων όπως επίσης και στη διενέργεια καθαρισμού του οικοπέδου, αυτοψίας αλλά και σε επείγων αυτεπάγγελτο καθαρισμό. Όλα αυτά σημαίνουν πως δεν αποκλείεται εκ νέου παράταση στο Μέτρο.
Σύμφωνα με την απόφαση η μη δήλωση για ένα ακίνητο στην πλατφόρμα επιφέρει διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ. Εάν ο ιδιοκτήτης έχει υποβάλλει ψευδή στοιχεία ή εάν δεν κάνει καθόλου δήλωση το πρόστιμο κυμαίνεται από 1.000 μέχρι και…54.000 ευρώ. Το ύψος του προστίμου εξαρτάται από την έκταση και επικινδυνότητα του ακινήτου και είναι στην κρίση του κάθε Δήμου.
Συνοπτικά αξίζει να επισημανθεί πως:
- Από την υποχρέωση καθαρισμού εξαιρούνται οι διαμορφωμένοι, συντηρημένοι κήποι καθώς και οι φυτεμένες επιφάνειες ακάλυπτων χώρων κτιρίων και πολυκατοικιών.
- Δεν υπάρχει υποχρέωση αρνητικής δήλωσης εφόσον δεν είναι κάποιος υπόχρεος.
- Σε περίπτωση που το οικόπεδο προς καθαρισμό ανήκει σε περισσότερους από έναν ιδιοκτήτες, αρκεί η δήλωση ενός ώστε να κλείσει η εκκρεμότητα.
Μετά το πέρας του καθαρισμού, απαιτείται η είσοδος και η δήλωση στο akatharista.apps.gov.gr.
Ο υπόχρεος θα χρειαστεί να συμπληρώσει:
- τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet
- τον Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) του οικοπέδου ή τις συντεταγμένες του οικοπέδου εάν το οικόπεδο βρίσκεται σε περιοχή που το Κτηματολόγιο δεν βρίσκεται σε λειτουργία (δηλαδή η κτηματογράφηση βρίσκεται σε εξέλιξη ή είναι υπό ανάρτηση).
Αναρμόδιος ο λογιστής για το κλικ
Αξίζει να σημειωθεί πως το βάρος της διαδικασίας δήλωσης καθαρισμού στο gov.gr πέφτει πάνω στο φυσικό πρόσωπο (ιδιοκτήτης ή συνιοδικτήτης) καθώς η διαδικασία αποτελεί μιας μορφή υπεύθυνη δήλωση. Με άλλα λόγια, ο λογιστής που συνήθως συμπληρώνει τα πεδία δεν έχει τρόπο να επιβεβαιώσει πως ο ιδιοκτήτης καθάρισε πραγματικά το οικόπεδό του, άρα δεν μπορεί να υποβάλλει οριστικά ο ίδιος την δήλωση. Η δήλωση γίνεται με το όνομα του ιδιοκτήτη και αρμόδιο για τον έλεγχο αν το οικόπεδο είναι καθαρισμένο ή μη, είναι το Κράτος ή ο Δήμος. Αν ο λογιστής το δηλώσει, απλά παρέχει μια υπηρεσία, δεν είναι ελεγκτικός μηχανισμός.
Γιάννης Ρούπας
Πηγή: www.agronews.gr