Αδηφάγος σκώρος βγάζει εκτός ορυζώνες Σερρών σε 3.000 στρέμματα.
Συναγερμό έχει σημάνει σε χωριά των Σερρών η απρόσμενη εμφάνιση ενός μαύρου σκουληκιού, που προσβάλλει με μεγάλη ταχύτητα την καλλιέργεια του ρυζιού, προκαλώντας σημαντικές καταστροφές στα χωράφια, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως κάποια ήπια περιστατικά εντοπίστηκαν και στη Βαλμάδα και τη Βραχιά στη δυτική Θεσσαλονίκη.
Αδηφάγος μαύρος σκώρος βγάζει εκτός ορυζώνες στις Σέρρες σε 3.000 στρέμματα
Ως προς την περιοχή των Σερρών το επίκεντρο των προσβολών είναι στο χωριό Μητρούσι, όπου η εικόνα των χωραφιών εξελίχθηκε από ακμαία και ζωηρηρόχρωμη, σε χλωμή και αποκαρδιωτική, μέσα σε μόλις ένα εικοσιτετράωρο.
«Πέρασα Κυριακή το πρωί και το χωράφι ήταν μια χαρά, καταπράσινο, και τη Δευτέρα είχε κιτρινίσει ολόκληρο και ήταν κυριολεκτικά γεμάτο από αυτά τα μαύρα σκουλήκια, τα οποία είναι κολλημένα στο φύλλο και μέσα στο νερό και τρώνε τα φυτά χωρίς σταματημό. Πρώτη φορά το βλέπω αυτό το σκουλήκι, στα 54 χρόνια της ζωής μου», περιγράφει στην Agrenda ο παραγωγός Δημήτρης Μαδένογλου από το Μητρούσι.
«Πρόκειται για μια προνύμφη που πιθανότατα είναι ο επονομαζόμενος σκώρος του ρυζιού, γνωστός και ως Mythimna separata», τόνισε στην Agrenda ο Ανδρέας Κώτσιας, γεωπόνος στην εταιρεία «Agrino», έπειτα από επιτόπια αυτοψία που έκανε στην πληγείσα περιοχή. Σύμφωνα με τον ίδιο, το έντομο είναι στο στάδιο της προνύμφης και η προσβολή σε πολλά ρυζοχώραφα είναι προχωρημένη.
«Παρατηρήσαμε τάση αδηφαγίας των προνυμφών, τρώγοντας ακόμα και τα φυτά του ρυζιού στο κεντρικό στέλεχος και στα αδέλφια, ενώ σε διάφορα αγροτεμάχια παρατηρήθηκαν και αυγά σε φύλλα ρυζιού, που δηλώνει εξελισσόμενη γενεά και την ύπαρξη ενηλίκων πληθυσμών που δρουν κυρίως τις νυχτερινές ώρες», αναφέρει ο έμπειρος γεωπόνος και προσθέτει πως υπάρχουν αναφορές για κάποιες προσβολές, προς το παρόν λιγότερο αισθητές και σε γειτονικούς οικισμούς όπως αυτοί της Αναγέννησης και της Βαμβακιάς και σε λοιπές περιοχές των Σερρών.
Η προσβολή, εξηγεί ο κ. Κώτσιας, ξεκινάει στα τρυφερά νεαρά φύλλα του ρυζιού με την προνύμφη να τρώει περιφερειακά το φύλλο αλλά και να επεκτείνεται ακόμη και με ακανόνιστη προσβολή πάνω στο φυτό και στα φύλλα δημιουργώντας σημαντική μείωση στην φυλλική επιφάνεια.
«Η περιοχή που έχει εντοπιστεί το πρόβλημα ονομάζεται Καμουσλούκια και φιλοξενεί περί τα 3.000 στρέμματα με καλλιέργεια ρυζιού, Ronaldo και Καρολίνα, από τα οποία πολλά έχουν ήδη προσβληθεί. Σε ένα δικό μου χωράφι, 25 στρεμμάτων που έχει προσβληθεί, η παραγωγή όπως πάνε τα πράγματα, κινδυνεύει με ολοκληρωτική καταστροφή και το κακό είναι ότι δεν μπορούμε και να αποζημιωθούμε, ενώ έχουμε κάνει όλα τα έξοδα», επισήμανε ο κ. Μαδένογλου.
Σημείωσε, παράλληλα, πως η εξέλιξη έχει προκαλέσει βαθιά ανησυχία στο χωριό και όλοι οι αγρότες ψάχνουν να δουν με ποιον τρόπο θα αναχαιτίσουν την επέκταση της αδηφάγου προνύμφης, για να σώσουν ό,τι μπορέσουν περισσότερο από την παραγωγή τους.
Τα μέτρα αντιμετώπισης
«Οι παραγωγοί θα πρέπει σε συνεργασία με τους τοπικούς συνεργάτες – γεωπόνους να δώσουν την δέουσα προσοχή και να προχωρήσουν σε θεραπευτικές εφαρμογές στα προσβεβλημένα αγροτεμάχια, όσο και σε προληπτικές εφαρμογές στα γειτνιάζοντα μη προσβεβλημένα χωράφια, για την εμπόδιση μετανάστευσης των πληθυσμών, με τα επιτρεπόμενα εντομοκτόνα στην καλλιέργεια του ρυζιού», συμβουλεύει ο γεωπόνος της Agrino. Υπογραμμίζει παράλληλα, πως το γεγονός ότι υπάρχουν αυγά του σκουληκιού πρέπει να προσεχθεί από τους παραγωγούς, για την όποια εξέλιξη παρουσίας του στην καλλιέργεια, το οποίο σε επόμενο διάστημα μπορεί να προκαλέσει πιο σημαντικές ζημιές στα ήδη πιο ανεπτυγμένα φυτά του ρυζιού.
«Μετά την εφαρμογή του εντομοκτόνου, μια κατάλληλη επιφανειακή-διαφυλλική λίπανση θα βοηθήσει σημαντικά στην ανάκαμψη των προσβεβλημένων φυτών», εκτιμά ο κ. Κώτσιας, αλλά σπεύδει να θυμίσει τη σημαντική έλλειψη εγκεκριμένων δραστικών ουσιών – εντομοκτόνων για την καλλιέργεια του ρυζιού, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν σε μία τέτοια έξαρση-προσβολή πολύ πιο αποτελεσματικά από τα ήδη υπάρχοντα εγκεκριμένα εντομοκτόνα.
Όπως σημειώνει ο ίδιος, η καλλιέργεια του ρυζιού εκτείνεται σε 260-280 χιλιάδες στρέμματα στον Ελλαδικό χώρο και για την καλλιέργεια του, υπάρχουν 3 μόνο εγκεκριμένες δραστικές ουσίες – εντομοκτόνα και συγκεκριμένα τα: KARATE with Zeon technology 10 CS (lambda-cyhalothrin), FLiPPER (fatty acids c7-c18 and c18 unsaturated potassium salts) και BACTOSPEINE WG (bacillus thuringiensis subsp. kurstaki strain abts 351).
Λεωνίδας Λιάμης
Πηγή: www.agronews.gr