Στα σχοινιά ο Μπαμπασίδης με τα ΚΥΔ, παίζει στην ιδέα για Οκτώβριο χωρίς το τσεκ.
Στα σχοινιά στρίμωξαν τον πρόεδρο και τους υπηρεσιακούς παράγοντες του ΟΠΕΚΕΠΕ οι εκπρόσωποι των ΚΥΔ που είχαν κατακλύσει τη μεγάλη αίθουσα σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να ενημερωθούν για τις νέες μηχανογραφικές λύσεις υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ για το 2024. Υποχρεώθηκε μέχρι και να θέσει θέμα μη προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης τον Οκτώβριο, μετά τα πειράματα που κάνει εδώ και καιρό με το ΟΣΔΕ.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης η πίεση ήταν ασφυκτική και κάποιες στιγμές η ατμόσφαιρα ηλεκτρίστηκε από φωνές και οξείες αντιδράσεις των παρισταμένων που σκέπαζαν τους ομιλητές.
Να αναφερθεί εδώ ότι όλα άρχισαν από την απόφαση Μπαμπασίδη (εγκρίθηκε από το ΔΣ του ΟΠΕΚΕΠΕ) στις 12 Ιουλίου να εγκαταλείψει την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2024 που ήταν αναρτημένη στο gov.gr από την 1η Απριλίου 2024 και να ανεβάσει αντί αυτής ένα κακέκτυπο εφαρμογής ΕΑΕ, η οποία δεν επικοινωνεί και δεν υποστηρίζεται από τα αναγκαία πληροφοριακά συστήματα, έτσι ώστε να προχωρήσει η διαδικασία υποβολής και οριστικοποίησης των φετινών δηλώσεων στον λίγο χρόνο που απομένει μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου (τελική προθεσμία υποβολής).
Άλλωστε και στη συνάντηση της Θεσσαλονίκης, μεγάλη κουβέντα έγινε για τα χρονοδιαγράμματα που είναι ασφυκτικά και που κάνουν σχεδόν βέβαιο ότι αποκλείεται να γίνει η πληρωμή του Οκτωβρίου (προκαταβολή βασικής ενίσχυσης 2024).
Όλοι όσοι ακούστηκαν τόνισαν σε όλους τους τόνους ότι παραμένουν άλυτα όλα τα τεχνικά θέματα που σχετίζονται με την υποβολή της δήλωσης, ενώ υπάρχουν σοβαρά κενά και όσον αφορά στην εφαρμογή λειτουργικά.
Ζητήθηκε μάλιστα να προβλεφθεί «σπαστό χρονοδιάγραμμα» (πιθανότατα παραλαβής των δηλώσεων), έτσι ώστε να διευκολυνθεί η όλη διαδικασία και να καταστούν εφικτές οι προκαταβολές του Οκτωβρίου.
Υπήρξε μεγάλη διαμάχη μεταξύ των ΚΥΔ και των υπηρεσιακών παραγόντων, διότι οι τελευταίοι προσπάθησαν να πουν πως όλα δουλεύουν εντάξει. Όταν όμως έγιναν κάποιες απόπειρες στην πράξη αποδείχθηκε πως δεν ήταν λειτουργικά, ειδικά με τους χάρτες.
Σε κάποια φάση, απολογούμενος ο κ. Μπαμπασίδης προσπάθησε να πει ότι ακούει τις γκρίνιες και τα αιτήματα των ΚΥΔ, με την επισήμανση πάντως πως δεν θα τους πει τώρα τι θα γίνει, ενώ κάποια στιγμή απευθυνόμενος στο κοινό είπε αν είναι πρότασή τους να μην πληρωθούν οι αγρότες τον Οκτώβριο, με το αίτημά τους για παράταση στη διαδικασία, κάνοντας χρήση του δικαιώματος που έχει η κάθε χώρα μέλος να πληρώσει έως τον Ιούνιο της επόμενης χρονιάς.
Οι εκπρόσωποι των ΚΥΔ από την πλευρά τους απάντησαν πως δεν το θέλουν, αλλά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με το ΟΣΔΕ υπάρχει περίπτωση να μην μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα.
Παράλληλα, ζητήθηκε από τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ να φτιαχτεί ένα χρονοδιάγραμμα που να υλοποιεί το έργο, αλλά να πληρώνει και τον Οκτώβριο. Για να γίνει αυτό όμως είναι αδύνατο να ακολουθηθούν οι ημερομηνίες της 12ης Σεπτεμβρίου και της 7ης Οκτωβρίου καταληκτική. Δεν μπορεί να γίνει, τόνισαν οι εκπρόσωποι των ΚΥΔ. Θα πρέπει, τόνισαν, να πάμε από τώρα σε καταληκτικές ημερομηνίες 7 Οκτωβρίου και 17 Οκτωβρίου και βλέπουμε. Η πίεση που ασκήθηκε πάντως ήταν μεγάλη, πράγμα που σημαίνει ότι όλα τα θέματα παραμένουν εκ νέου ανοικτά.
Ειδικότερα, από τον πρόεδρο της ΠΕΦΑΣΥ Δημήτρη Ντογκούλη, ακούστηκαν μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:
Μπράβο αξιέπαινο ότι γίνονται τα σεμινάρια, είστε εδώ αντί σε παραλία και να λιάζεστε. Έχω 2.000 άτομα που λένε ότι εγώ την πάτησα τη συνδεδεμένη και η συνδεδεμένη δεν μπήκε ποτέ. Άρα δεν φταίει το ΚΥΔ, αλλά η εφαρμογή. Έχω οριστικές δηλώσεις. Μιλάμε για κάτι εντελώς διαφορετικό. Ένα χρονοδιάγραμμα που δεν μπορεί να τηρηθεί. Δεν λέμε αν είναι καλή ή κακή η εφαρμογή, είπα ότι έχω δει και πολύ χειρότερες. Αυτό όμως έπρεπε να έχει γίνει τον Απρίλιο. Έχω ένα μήνα να διορθώσω, να πάω χαλαρός το καλοκαίρι και να φτιάξω τις δηλώσεις και να πάω τον Οκτώβριο για πληρωμή. Αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί.
Θα πρέπει να βρείτε μια λύση, δεν ξέρω ουρανοκατέβατη, για να μπορέσετε να βοηθήσετε τη διαδικασία. Γιατί ακόμη και να σπάσει ένα κομμάτι του ΟΣΔΕ και να φύγει σε μια μεταγενέστερη ημερομηνία που δεν επηρεάζει την προκαταβολή, όπως έγινε πέρυσι, δεν μπορεί να γίνει γιατί έχουμε πρόβλημα λειτουργικότητας. Και να λέγαμε τα σκαναρίσματα τα έχουμε ανοικτά όλο το χρόνο, δεν μπορεί να γίνει.
Έχουν 10 ημέρες τα παιδιά που πατάνε αποθήκευση και κανείς δεν μπορεί να αποθηκεύσει. Δεν είναι μομφή και ο τεχνικός σύμβουλος θα χρειαστεί το χρόνο του για να τα ρυθμίσει, αλλά το θέμα είναι ότι αυτό μεταβιβάζεται πάνω μας».
Κυριάκος Μπαμπασίδης: Το πρώτο που πρέπει να γίνει μετά από αυτή τη ζύμωση είναι να εντοπιστούν τα προβλήματα και μετά να βρούμε λύσεις. Το πρόβλημα έγινε κατανοητό από την πλευρά μου. Υπάρχει ζήτημα χρόνου. Όλα τα λαμβάνουμε υπόψη, για αυτό ήρθαμε εδώ μπροστά σας να σας ακούσουμε.
Ένας αθλητής, τώρα στους ολυμπιακούς αγώνες (δυσφορία) αφήστε με να μιλήσω, έχει το χρόνο απέναντί του. Ξεκινά και λέει ότι για να βγω πρώτος, πρέπει να τρέξω τα 100 μέτρα κάτω από 10 δεύτερα, εάν μπει στη λογική ότι δεν πρόκειται να τα καταφέρω, δεν θα τα καταφέρει ποτέ.
Στο δικό μας τώρα. Λέμε ότι έχουμε ορίσει τη 12 Σεπτεμβρίου. Οι περισσότεροι εδώ, λέμε είναι ασφυκτικό το όριο (φωνές, είναι αδύνατο)
Γυναίκα εκπρόσωπος ΚΥΔ: δεν μπορούμε να βάλουμε πλάτη για κάτι που είναι αδύνατο να συμβεί. (φωνές σκεπάζουν την παρέμβαση Μπαμπασίδη). Εντελώς αδύνατο. Πλάτη βάζουμε από πέρυσι οι υπάλληλοι των ΚΥΔ εμείς και οι οικογένειές μας. Και οι δικές σας οικογένειες, δεν λέω ότι δεν σέβεστε.
Κυριάκος Μπαμπασίδης: Επειδή ο χρόνος είναι αδύνατος, τι προτείνετε;
Πρόταση: το 12/9 δεν υπάρχει καν στο προσκήνιο, να δοθεί παράταση ένα μήνα μετά, να βγουν άμεσα οι υπουργικές αποφάσεις για το θεσμικό πλαίσιο και να λειτουργήσει άμεσα το σύστημα να μπορούμε να δουλέψουμε. Ως ΚΥΔ δεν έχουμε κάνει ούτε μια καταχώρηση, μόνο πειραματιζόμαστε, και να μας ενημερώσετε ότι μέχρι την τάδε του μηνός θα έχετε ολοκληρώσει αυτό ή εκείνο, να οριστικοποιηθούν οι δηλώσεις με αυτά τα δεδομένα μέχρι εκείνη την ημερομηνία. Μετά θα ανοίξουμε εκ νέου το σύστημα να περάσετε τις συνδεδεμένς, τα οικολογικά ή τα δικαιολογητικά, γιατί στο τέλος θα πάθουμε τα χειρότερα.
Γιατί και εμείς ενδιαφερόμαστε όπως και εσείς για τον παραγωγό, διότι τον βλέπουμε εκεί κάθε μέρα απέναντί μας και εξαρτόμαστε και από όλα αυτά.
Κυριάκος Μπαμπασίδης: Για να συνοψίσουμε λέτε ότι χρειάζεται περίπου 1-1,5, μήνες επιπλέον, ένα χρονοδιάγραμμα με συγκεκριμένες δουλειές, υπουργικές αποφάσεις και να καταστεί το σύστημα λειτουργικό.
Δημήτρης Ντογκούλης: Μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου δεν θα οριστικοποιήσουμε, δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει αυτό, να κάνουμε μερική… τμηματοποίηση (καταμερισμό) του έργου και το πιο βασικό ότι δεσμευόμαστε μέχρι την Παρασκευή να έχουμε όλα τα τεχνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σε λίστα για να σας τα δώσουμε να προχωρήσετε σε λύσεις με χρονοδιάγραμμα για το πότε θα λυθούν.
Πηγή: www.agronews.gr