ΠΕ Σερρών – Ενημέρωση για τη φυτοπροστασία στην καλλιέργεια του βαμβακιού

Το παρόν Δελτίο εκδίδεται από τη Δ.Α.Ο.Κ. Σερρών σε συνεργασία με το Π.Κ.Π.Φ.Π. Φ.Ε. Καβάλας και απευθύνεται στους παραγωγούς της ΠΕ Σερρών για την ενημέρωσή τους σχετικά με την εφαρμογή της αποτελεσματικής φυτοπροστασίας στην καλλιέργεια του βαμβακιού.

Αφορά στο διάστημα μέχρι τo άνοιγμα των πρώτων καρυδιών και αποσκοπεί στην αποτελεσματική διαχείριση της φυτοπροστασίας της βαμβακοκαλλιέργειας.

Προϋπόθεση επιτυχούς διαχείρισης της φυτοπροστασίας της καλλιέργειας είναι ο καλλιεργητής να παρακολουθεί τακτικά την καλλιέργεια και να εφαρμόζει τις ορθές γεωργικές πρακτικές φυτοπροστασίας όπως αποτυπώνονται στον σχετικό οδηγό.

Η διαφύλαξη της παρουσίας των πληθυσμών των φυσικών εχθρών του πράσινου σκουληκιού μέχρι τα τέλη Αυγούστου γιατί είναι καθοριστική για την αποτελεσματική αντιμετώπισή του.

Διαπιστώσεις
Η πλειοψηφία των βαμβακοφυτειών βρίσκονται στα βλαστικά στάδια από έναρξη της καρπόδεσης (BBCH71) έως και το 30% της καρπόδεσης (BBCH73).
Οι θερμοκρασίες που επικράτησαν έως τώρα οδήγησαν σε πρωίμιση της πλειοψηφίας των βαμβακοφυτειών.
Σύμφωνα με τα δεδομένα των συλλήψεων στις φερομονικές παγίδες που παρακολουθεί η υπηρεσία μας, συνεχίζεται η πτήση των ενηλίκων της 2η γενιάς του πράσινου σκουληκιού. Εντοπίζονται κατά τόπους, σε μεμονωμένους αγρούς, προνύμφες αρχικών σταδίων του πράσινου σκουληκιού, η πληθυσμιακή πυκνότητα των οποίων στα αναπαραγωγικά όργανα των φυτών (χτένια, άνθη, καρύδια) πλησιάζει το κατώτατο όριο πληθυσμιακής πυκνότητας ψεκασμού, δηλαδή 4 ζωντανές νεαρές προνύμφες (σκουλήκια 1ου και 2ου σταδίου, μήκους μέχρι 1 εκατοστό) κατά μέσο όρο ανά 100 φυτά ή μία (1) νεαρή προνύμφη στα φυτά 1,5 μέτρου επί της γραμμής κατά μέσο όρο. Δεν παρατηρήθηκαν συλλήψεις ακμαίων του ρόδινου σκουληκιού στις φερομονικές παγίδες.
Δεν εντοπίζονται ιδιαίτερα προβλήματα φυτοπροστασίας. Οι φυσικοί εχθροί εμφανίζουν σημαντική πυκνότητα σχεδόν στο σύνολο των βαμβακοφυτειών.

Συστάσεις–καλλιεργητικές πρακτικές

Καλούνται οι καλλιεργητές να παρακολουθούν τακτικά τις καλλιέργειές τους για την εμφάνιση νεαρών προνυμφών πράσινου σκουληκιού (1ου και 2ου σταδίου – μήκους περίπου 1 εκατοστού) και να προβαίνουν σε ψεκασμό, μόνο εφόσον διαπιστώνουν στον αγρό την ύπαρξη τεσσάρων (4) ζωντανών νεαρών προνυμφών κατά μέσο όρο ανά 100 φυτά. Η εφαρμογή «προληπτικών» ψεκασμών (χωρίς να έχει προηγηθεί ο προαναφερόμενος επιτόπιος έλεγχος στον αγρό) απαγορεύεται σύμφωνα με τις αρχές της ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας και επιδρά αρνητικά στην καταπολέμηση του πράσινου σκουληκιού, γιατί διαταράσσει την ισορροπία με τους φυσικούς εχθρούς, ενώ αυξάνει και τον κίνδυνο ανάπτυξης ανθεκτικότητας στις υπάρχουσες δραστικές ουσίες.

Εφαρμογή Ψεκασμών με Γεωργικά Φάρμακα

Υποχρέωση των επαγγελματιών χρηστών γεωργικών φαρμάκων είναι να τηρούν πιστά τις οδηγίες χρήσης των γεωργικών φαρμάκων όπως αναγράφονται στην ετικέτα, ιδιαίτερα όσον αφορά τα μέτρα προστασίας των μελισσών, του περιβάλλοντος, τα ατομικά μέσα προστασίας και τη σωστή εφαρμογή του σκευάσματος. Σε περίπτωση που κριθεί αναγκαία η εφαρμογή 2ου ψεκασμού, συνιστάται να γίνει με σκεύασμα που έχει διαφορετικό τρόπο δράσης σε σχέση με το προηγούμενο για την αποφυγή εμφάνισης ανθεκτικότητας. Τέλος, η εφαρμογή των ψεκασμών πρέπει να καταγράφεται στο ημερολόγιο ψεκασμών και οι συνταγές χρήσης γ. φαρμάκων να διατηρούνται για τρία χρόνια.