Σάρκα και οστά αποκτά τα σενάριο για 27 λεπτά Σεπτέμβρη στο σκληρό, από 300 ευρώ ξεκινούν δυνατά τα FOB Καναδά.

Σε ευαίσθητο χρονικό σημείο πέτυχε το απότομο κύμα ζέστης τις σοδειές στον δυτικό Καναδά, με τον υδράργυρο να ξεπερνά καθημερινά τους 35 βαθμούς τη μέρα, σε ζώνες καλλιέργειας οι οποίες δεν έχουν συνηθίσει υψηλές θερμοκρασίες. Οι εξελίξεις αυτές φέρνουν επίσημα υποβάθμιση των ποιοτικών προοπτικών για τη νέα σοδειά, αλλά και επιτέλους ήπια άνοδο των τιμών σε Αλμπέρτα, Σασκάτσουαν και Μανιτόμπα.

Αλλαγή προσήμου για τις τιμές CIF Ιταλία στο καναδέζικο σκληρό μετά από δύο μήνες υποτίμησης που έφεραν την παράδοση από τα 370-375 ευρώ ο τόνος τέλη Μαΐου στα χαμηλά επίπεδα των 334-336 ευρώ ο τόνος πριν δυο βδομάδες. Στη συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης στη Μπολόνια, το καναδέζικο τσίμπησε 6 ευρώ ο τόνος, με την τιμή αποθήκης εμπόρου πλέον για Σεπτέμβριο να παίζει στα 340-344 ευρώ ο τόνος.

Η τιμολόγηση αυτή βγαίνει στα 330-335 ευρώ ο τόνος CIF ή αλλιώς στα δικά μας νούμερα για εξαγωγή από ελληνικά λιμάνια στα 305-315 ευρώ ο τόνος FOΒ, σχεδόν 30 ευρώ ο τόνος (ή 3 λεπτά το κιλό) πάνω σε σύγκριση με την σημερινή απογοητευτική κατάσταση για τα έσοδα του παραγωγού.

Τα παραπάνω νούμερα επιβεβαιώνονται και από την Τούρκικη Αρχή Σιτηρών, με την επίσημη ανασκόπηση της 30ης Ιουλίου να βγάζει 300 δολάρια ανά αμερικανικό τόνο, ή αλλιώς 305 ευρώ ανά μετρικό τόνο ως αναμενόμενη μέση τιμή εξαγωγής FOB στον Καναδά. Οι παραγωγοί στη Βόρεια Αμερική φαίνεται πως παρά τα πολλά κιλά της παραγωγής τους θα πληρωθούν τουλάχιστον 26 λεπτά το κιλό στο χέρι, ενώ εδώ στην Ελλάδα πολλοί θα έχουν υποχρεωθεί να φιξάρουν σε ό,τι τιμή τους δοθεί ως επιλογή από το ελεύθερο εμπόριο, συνήθως κάτω από τα 25 λεπτά το κιλό.

Μένει να φανεί πλέον την Πέμπτη 1 Αυγούστου, αν θα δημιουργηθεί ξεκάθαρη τάση ανόδου στον Καναδά ή αν αυτά είναι πάνω κάτω τα νούμερα με τα οποία θα πορευτεί η αγορά τις επόμενες 30 μέρες. Οι κύριες περιοχές καλλιέργειας σκληρού σίτου στον Καναδά ήταν μερικές από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από το κύμα καύσωνα που έπληξε τον δυτικό Καναδά την περασμένη εβδομάδα. Οι συνθήκες της καλλιέργειας σκληρού στο Σασκάτσουαν μειώθηκαν απότομα στο 35% των εκτάσεων τις τελευταίες δύο εβδομάδες με τη σοδειά να βρίσκεται σήμερα σε παρόμοια κατάσταση με αυτή του Ιουλίου του 2022.

Μάλλον επεκτείνει την απαγόρευση εισαγωγής σιταριού η Τουρκία

Εντωμεταξύ, στη πιάτσα κυκλοφορεί η φήμη πως η Τουρκία θα επεκτείνει την πολιτική απαγόρευσης εισαγωγών σκληρού και μαλακού σίτου και μετά τις 15 Οκτωβρίου, πιθανότατα μέχρι τέλος του έτους, παρά τις εγχώριες εκτιμήσεις για μικρότερη σοδειά. Σε γεωπολιτικό επίπεδο, η εξέλιξη αυτή διευκολύνει τη διάχυση ρώσικου σταριού (κυρίως μαλακού) σε αγορές στόχους εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης αφαιρώντας την μεγάλη ζήτηση της Τουρκίας, κρατώντας τις τιμές στο ενδοκοινοτικό προϊόν σε χαμηλότερα επίπεδα από το σημείο ισορροπίας και τις ευρωπαϊκές εξαγωγές έρμαιο στις διαθέσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν. Λόγω της μειωμένης ζήτησης, παρατηρείται μία αισθητή ετήσια μείωση 25% στο ρωσικό τονάζ για μαλακό σιτάρι τον Ιούλιο, κάτι όμως που δημιουργεί πλεόνασμα στη δυναμική της Μαύρης θάλασσας ενόψει των επόμενων μηνών.

Γιάννης Ρούπας

Πηγή: www.agronews.gr