Κάλυψη 100% κόστους αποκατάστασης ζωικού και φυτικού κεφαλαίου από ακραία φαινόμενα με νέα Δράση του ΠΑΑ.

Αυξηµένα ποσά για όλες τις καλλιέργειες στο Μέτρο Κοµφούζιο, την προσθήκη του πρόβατου Καραγκούνικο στις επιδοτούµενες Σπάνιες Φυλές, έξτρα κίνητρα σε Σχέδια Βελτίωσης και Μεταποίηση για εκµεταλλεύσεις στις Περιοχές Μετάβασης και ένα νέο Μέτρο ενίσχυσης για την κάλυψη του 100% του κόστους για ζηµιές σε φυτικό, ζωικό κεφάλαιο και πάγια, προβλέπει η 2η τροποποίηση του ελληνικού Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ.

Σύµφωνα µε το σχετικό έγγραφο της Γενικής Γραµµατείας του ΥΠΑΑΤ, ο αρχικός σχεδιασµός της Υπηρεσίας ήταν να πραγµατοποιηθούν, εντός του 2024, δύο τροποποιήσεις του ΣΣ ΚΑΠ. Όµως, λόγω της χρονοβόρας διαδικασίας διαπραγµάτευσής τους µε τις Υπηρεσίες της Ε.Ε και µετά από συµφωνία µε τη DG Agri αποφασίστηκε να γίνει µια τροποποίηση ΣΣ ΚΑΠ, κοµµάτι της οποίας παρουσιάζεται παρακάτω, µε βάση τη γραπτή διαδικασία που ακολούθησε.

Εδώ παρουσιάζονται οι κύριες τροποποιήσεις της ΚΑΠ που ενδιαφέρουν άµεσα τους παραγωγούς. Σηµειώνεται πως δεν υπάρχει κάποια αξιοσηµείωτη αλλαγή στα καθεστώτα άµεσων ενισχύσεων (συνδεδεµένες, βασική, eco-schemes, καθεστώς νεαρών κ.λπ), κάτι που δεν αποκλείεται όµως να γίνει το επόµενο διάστηµα.

Νέα ∆ράση του ΠΑΑ:

Επενδύσεις αποκατάστασης γεωργικού κεφαλαίου (φυτικό, ζωικό, και πάγιο)

Η συγκεκριµένη ∆ράση θα παρέχει κάλυψη 100% του κόστους στη φυτική και τη ζωική παραγωγή για ζηµιές που προκλήθηκαν από φυσικά φαινόµενα. Εξαιρούνται από τον µηχανολογικό εξοπλισµό τα τρακτέρ, σύµφωνα µε τα κριτήρια των µη επιλέξιµων δαπανών. Συγκεκριµένα η δεύτερη τροποποίηση της ΚΑΠ αναφέρει:

Οι ζηµιές που προκαλούνται στη γεωργία από φυσικές καταστροφές και δυσµενή καιρικά φαινόµενα ή κλιµατικά γεγονότα, κλονίζουν την οικονοµική βιωσιµότητα των γεωργών, οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να αντιµετωπίσουν τις δαπάνες αποκατάστασής και να συνεχίσουν οµαλά και απρόσκοπτα την παραγωγική τους δραστηριότητα. Για τις ανάγκες της δράσης µε τον όρο «γεωργοί» νοούνται τόσο οι γεωργοί, όσο και οι κτηνοτρόφοι και οι µελισσοκόµοι. Κατά συνέπεια µε τον όρο «γεωργική εκµετάλλευση» νοείται η γεωργική, κτηνοτροφική, ή µελισσοκοµική εκµετάλλευση. Ειδικά, ως «κτηνοτροφική εκµετάλλευση» νοείται κάθε αµιγής ή µικτή κτηνοτροφική ή πτηνοτροφική (όρνιθες, κοτόπουλα, φραγκόκοτες, στρουθοκάµηλοι, γαλοπούλες, πάπιες, χήνες) εκµετάλλευση.

Επιλέξιµες δαπάνες

Επιλέξιµες είναι οι δαπάνες οι οποίες πραγµατοποιούνται για την αποκατάσταση ζηµιών που προκλήθηκαν ως άµεσο επακόλουθο των φυσικών καταστροφών, των δυσµενών κλιµατικών φαινοµένων ή των καταστροφικών συµβάντων (από εδώ και στο εξής «καταστροφικά αίτια»)

Ενδεικτικά αναφέρονται δαπάνες που αφορούν την:

  • αποκατάσταση κτιριακών εγκαταστάσεων και µηχανηµάτων ή εξοπλισµού, που έχουν πληγεί από «καταστροφικά αίτια»,
  • ανασύσταση φυτικού και ζωικού κεφαλαίου που έχει πληγεί από «καταστροφικά αίτια»,
  • αποκατάσταση των υποδοµών για τη διατήρηση του γεωργικού παραγωγικού δυναµικού που έχει πληγεί από «καταστροφικά αίτια». Σε περίπτωση αποκατάστασης υφιστάµενης αρδευτικής εγκατάστασης θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα σχετικά µε την επένδυση, που προβλέπονται στο άρθρο 74 του Καν. 2021/2115.
  • αποκατάσταση της ποιότητας του εδάφους των γεωργικών εκµεταλλεύσεων που έχει πληγεί από «καταστροφικά αίτια».

Χρηµατοδότηση Μέτρου και ενίσχυση

Τη συγκεκριµένη χρονική στιγµή στην παρέµβαση κατανέµονται ενδεικτικά µόνο 5 εκατ. ευρώ και σε περίπτωση ενεργοποίησης της δράσης θα εµπλουτιστεί µε επιπλέον πόρους που θα χρειαστούν κατά την πληρωµή των δικαιούχων.

Ο υπολογισµός των υλικών ζηµιών βασίζεται στο κόστος της αποκατάστασης ή την οικονοµική αξία του πληγέντος γεωργικού παραγωγικού δυναµικού πριν από το καταστροφικό αίτιο και δεν πρέπει να υπερβαίνει το κόστος αποκατάστασης ή τη µείωση της πραγµατικής εµπορικής αξίας λόγω του «καταστροφικού αιτίου».

Το ποσοστό στήριξης για επενδύσεις στην αποκατάσταση του γεωργικού δυναµικού ύστερα από φυσικές καταστροφές, δυσµενή κλιµατικά φαινόµενα ή καταστροφικά φαινόµενα ανέρχεται στο 100% των επιλέξιµων δαπανών.

Βιολογική Γεωργία και Κτηνοτροφία (3ετία):

∆ιευκρινίζεται η έννοια του νεοεισερχόµενου στις βιολογικές πρακτικές όπως αυτή προβλέφθηκε στην τροποποιηµένη προδηµοσίευση του Μέτρου του ΠΑΑ:

Φυτική Παραγωγή: Οι δικαιούχοι θα πρέπει να διαθέτουν αγροτεµάχια τα οποία από 01/01/2023 δεν είναι ενταγµένα στο σύστηµα ελέγχου της βιολογικής γεωργίας, µέχρι την ηµεροµηνία που θα οριστεί από τη σχετική πρόσκληση της παρέµβασης.

Ζωική Παραγωγή: Οι δικαιούχοι θα πρέπει να διαθέτουν ζωικές εκµεταλλεύσεις οι οποίες από 01/01/2023 δεν είναι ενταγµένες στο σύστηµα ελέγχου της βιολογικής γεωργίας, µέχρι την ηµεροµηνία που θα οριστεί από τη σχετική πρόσκληση της παρέµβασης.

Η σχετική τροποποίηση έγινε ώστε να µην µπορέσουν να ενταχθούν στο σχετικό Μέτρο εκείνοι που έλαβαν επιδότηση διατήρησης βιολογικών στο πλαίσιο των eco-schemes.

Σχέδια Βελτίωσης:

Για επενδύσεις που υλοποιούνται στις ηπειρωτικές περιοχές που συµπεριλαµβάνονται στα Σχέδια ∆ίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (Σ∆ΑΜ) περιοχές απολιγνιτοποίησης) το ποσοστό ενίσχυσης προσαυξάνεται κατά 5%. Επίσης δίνεται προτεραιότητα σε αυτές τις περιοχές µέσω των κριτηρίων µοριοδότησης. Η συγκεκριµένη προτεραιότητα αφορά συγκεκριµένα περιοχές στην Περιφέρεια ∆υτικής Μακεδονίας και τον ∆ήµο Μεγαλόπολης.

Μεταποίηση:

Η επιδότηση ορίζεται στο 65% για τις ηπειρωτικές περιοχές που συµπεριλαµβάνονται στα Σχέδια ∆ίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (Σ∆ΑΜ) (περιοχές απολιγνιτοποίησης).

Νέα φυλή προβάτου με πριμ

Με την 2η τροποποίηση του στρατηγικού σχεδίου της ΚΑΠ προστίθεται στα επιλέξιμα ζώα του Μέτρου Σπανίων Φυλών το «Καραγκούνικο» πρόβατο. Επιπλέον προστίθενται στους δικαιούχους Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, Ινστιτούτα και άλλες οργανώσεις ή Επιχειρήσεις που διατηρούν πυρήνες απειλούμενων φυλών αγροτικών ζώων. Η επεξήγηση έχει ως εξής: «Το πρόβατο Καραγκούνικης φυλής ανήκει στις αυτόχθονες Ελληνικές φυλές προβάτων και εκτρέφεται σε εκτατικής μορφής εκμεταλλεύσεις στο πεδινό τμήμα της Δυτικής Θεσσαλίας.

Η φυλή έχει ιδιαίτερη ιστορική και πολιτιστική σημασία για την περιοχή της Θεσσαλίας. Είναι προσαρμοσμένη στην περιοχή, ανθεκτική στην θερμική καταπόνηση και μπορεί να αποτελέσει πρότυπο σχήματος γενετικής βελτίωσης και βιώσιμης ανάπτυξης, σύμφωνα με τις αρχές της αγρο- οικολογικής προσέγγισης.

Τα τελευταία χρόνια οι κτηνοτρόφοι που εκτρέφουν το πρόβατο Καραγκούνικης φυλής δέχονται πολλαπλές πιέσεις. Οι κύριες πιέσεις έχουν να κάνουν με το αυξημένο κόστος παραγωγής (ζωοτροφές και ενέργεια) και με την αθρόα εισαγωγή ξενικών φυλών υψηλότερων αποδόσεων.»

Γιώργος Κοντονής

Πηγή: www.agronews.gr