Πριμ στα 65 ευρώ το κεφάλι για να σωθεί το Καραγκούνικο πρόβατο 60% μείωση κοπαδιών από 2009 έως το 2022
Με το 60% περίπου του πληθυσµού του θεσσαλικού Καραγκούνικου προβάτου να έχει εκλείψει µέσα στην περίοδο 2009-2022, καιρός ήταν να συµπεριληφθεί η συγκεκριµένη φυλή που συναντάται στα πεδινά της ∆υτικής Θεσσαλίας, στο Μέτρο των Σπανίων Φυλών.
Πρόκειται για µία φυλή µε ιδιαίτερη ιστορική και πολιτιστική σηµασία για την περιοχή της Θεσσαλίας, καθώς είναι προσαρµοσµένη στην περιοχή, ανθεκτική στην θερµική καταπόνηση και µπορεί να αποτελέσει πρότυπο σχήµατος γενετικής βελτίωσης και βιώσιµης ανάπτυξης, σύµφωνα µε τις αρχές της αγρο- οικολογικής προσέγγισης. Τα τελευταία χρόνια οι κτηνοτρόφοι που εκτρέφουν το πρόβατο Καραγκούνικης φυλής δέχονται πολλαπλές πιέσεις.
Αυξηµένο κόστος παραγωγής
Οι κύριες πιέσεις έχουν να κάνουν µε το αυξηµένο κόστος παραγωγής (ζωοτροφές και ενέργεια) και µε την αθρόα εισαγωγή ξενικών φυλών υψηλότερων αποδόσεων. Λαµβάνοντας υπόψη τις διασταυρώσεις µε κριούς των ξενικών φυλών καθώς και τις πιέσεις που αναφέρθηκαν παραπάνω η τάση µείωσης της φυλής παρουσιάζει πλέον ανησυχητικές διαστάσεις, ειδικά και µετά τις πληµµύρες που έλαβαν χώρα στη Θεσσαλία το Σεπτέµβριο του 2023 (DANIEL) που είχαν ως αποτέλεσµα 7 εκτροφές να υποστούν ολοκληρωτική ζηµιά, όπως αποτυπώνεται στα συνηµµένα διαγράµµατα εξέλιξης του πληθυσµού της φυλής. Από τα στοιχεία που τηρεί το αρµόδιο ΚΖΓΠ Καρδίτσας προκύπτει ότι στο Γενεαλογικό Βιβλίο της φυλής ήταν εγγεγραµµένες 83 εκµεταλλεύσεις µε 9.000 ζώα το 2009, ενώ το έτος 2022 καταγράφονται 38 εκµεταλλεύσεις µε 3.954 ζώα µε βάση τα όσα καταγράφει το ελληνικό στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ.
Οικονοµική ενίσχυση
Βάσει των ανωτέρω προτείνεται η προσθήκη της Καραγκούνικης φυλής προβάτων στον πίνακα µε τις απειλούµενες φυλές της Παρέµβασης Π3- 70-1.5 «∆ιατήρηση Απειλούµενων Αυτοχθόνων Φυλών Αγροτικών Ζώων» του ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027. Η ένταξη της φυλής στις απειλούµενες, θα δώσει τη δυνατότητα αναστροφής της τάσης µείωσης και θα στηρίξει τους κτηνοτρόφους που έχουν υποστεί ζηµιές στην περιοχή, δίνοντάς τους οικονοµική στήριξη ως κίνητρο διατήρησης ή και αύξησης του αριθµού των ζώων τους. Η σχετική οικονοµική στήριξη θα είναι ίση µε 67,35 ευρώ ανά ζώο ετησίως και παρέχεται για µία 5ετία στους κτηνοτρόφους που θα ενταχθούν στο σχετικό Μέτρο. Σηµειώνεται πως την επιδότηση αυτή θα την λαµβάνουν µόνο οι εκµεταλλεύσεις στη Θεσσαλία.
Στα επιλέξιµα πρόβατα περιλαµβάνονται επίσης οι φυλές: Καταφυγίου, Ρουµλουκίου, Ορεινό Ηπείρου, Ικαρίας, Λευκίµµης, Κατσικά, Άργους, Ζακύνθου, Φλώρινας-Πελαγονίας, Σαρακατσάνικο, Γλώσσας Σκοπέλου, Κύµης, Αγρινίου, ∆ράµας, Θράκης, Καλαρρύτικο, Πηλίου, Σερρών, Ορεινό Λήµνου.
Οι αποδόσεις σε γάλα
Τα Καραγκούνικα πρόβατα κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες δίνουν υψηλές αποδόσεις σε γάλα και αρνιά. Η γαλακτοπαραγωγή των καλύτερων κοπαδιών του Συνεταιρισµού Προβατοτρόφων Καραγκούνικων προβάτων στο Προάστιο Καρδίτσας, ξεπερνάει τα 250 κιλά, µε µέση περιεκτικότητα σε λίπος 6,50% και σε πρωτεΐνη 5,40%. Η απόδοση σε σφάγιο ξεπερνάει το 60%. Το βάρος των αρνιών κατά τη γέννηση είναι 4,5 κιλά (ανάλογα µε το φύλο και το συντελεστή πολυδυµίας). Το βάρος δε των αρνιών µετά τον απογαλακτισµό (42 ηµέρες) είναι 17 κιλά.
Πηγή: Γιώργος Κοντονής – agronews.gr