Αγροτικά κονδύλια με στόχους εξωγεωργικούς θέλει η ΕΕ, μετέωρη η πράσινη μετάβαση ενώ η ΚΑΠ απομακρύνεται

Προς το παρόν το όνοµα του Επιτρόπου Γεωργίας που θα αντικαταστήσει τον Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι παραµένει άγνωστο, ωστόσο αυτά τα οποία διακυβεύονται το επόµενο διάστηµα γύρω από τον προϋπολογισµό και τις κατευθύνσεις της επόµενης Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, φαίνεται να είναι πολλά.

Με την ευρωπαϊκή πράσινη µετάβαση στον γεωργικό τοµέα να έχει µείνει βήµα µετέωρο µετά τις εκτεταµένες κινητοποιήσεις των αγροτών τον περασµένο χειµώνα και τις δεύτερες σκέψεις σε πολλά θέµατα λόγω των ευρωεκλογών στις αρχές του καλοκαιριού, η κατεύθυνση που θα έχει η ΚΑΠ από εδώ και µπρος, είναι κάτι που απασχολεί ιδιαίτερα, ειδικά τις χώρες µε ισχυρή παρουσία στον τοµέα της αγροτικής παραγωγής.

Η ΚΑΠ δεν είναι µόνο ορόσηµα

Πριν από λίγες µέρες µε δηλώσεις του στο Euractiv, ο υπό αποχώρηση Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας, εµφανίστηκε ξεκάθαρα αρνητικός στην ιδέα ο νέος προϋπολογισµός της ΕΕ να εκταµιεύει ή όχι κονδύλια στη βάση της εκπλήρωσης ή µη ορισµένων πολιτικών µεταρρυθµίσεων ή προϋποθέσεων, αναφέροντας σαν παράδειγµα τα «ορόσηµα» τα οποία καθορίζουν σήµερα τις εισπράξεις κονδυλίων για τα εθνικά σχέδια που έχουν ενταχθεί στο Ταµείο Ανάκαµψης. Τι σηµαίνει αυτό; Ότι η εκταµίευση σε µια χώρα κονδυλίων της ΚΑΠ που έχουν προϋπολογιστεί θα µπορεί να εξαρτηθεί από τη δυνατότητα της χώρας να προωθήσει µεταρρυθµίσεις πολιτικού χαρακτήρα (π.χ. σύστηµα απονοµής δικαιοσύνης, εργασιακές σχέσεις), οι οποίες µάλιστα να είναι ανεξάρτητες από θέµατα που συνδέονται µε τις οριοθετηµένες πολιτικές για την ανάπτυξη της αγροτικής δραστηριότητας και τον σεβασµό στο περιβάλλον.

Ισορροπίες

Αν µη τι άλλο, η διαµόρφωση µιας κοινής ατζέντας στα θέµατα της γεωργίας για την µετά το 2027 περίοδο, αποτελεί το νέο στοίχηµα της Κοµισιόν. ∆εδοµένου ότι ζητήµατα όπως «πράσινη µετάβαση», γραφειοκρατία, χαµηλό εισόδηµα, αθέµιτος ανταγωνισµός από Τρίτες χώρες και κραδασµοί ελέω ρωσο-ουκρανικής κρίσης αλλά και κλιµατική αλλαγή απαιτούν τη σύγκλιση Βρυξελλών (Κοµισιόν) µε Στρασβούργο (Ευρωβουλή). Οι 720 εκλεγµένοι Ευρωβουλευτές καλούνται να συναντήσουν ο ένας τον άλλο σε έναν κυκεώνα διαφορετικών ιδεών και αντιλήψεων γύρω από τη γεωργία και το περιβάλλον. Το να διαµορφωθεί µια κοινή ατζέντα, σχολιάζει η δεξαµενή σκέψης Farm Europe, θα είναι µεγάλη πρόκληση για την επερχόµενη Κοµισιόν και ειδικά για τον νέο Επίτροπο Γεωργίας, ο οποίος θα κληθεί να χαράξει µια καινούρια στρατηγική 5ετίας. Το βέβαιο είναι ότι ο µηχανισµός των Βρυξελλών δεν συµπαθεί τις εκπλήξεις.Όσοι νόµιζαν κάτι διαφορετικό πρέπει να το κατάλαβαν µετά την ανακοίνωση των εκλεκτών για τα ανώτατα αξιώµατα της ΕΕ.

Η πράσινη µετάβαση αλλιώς

Στις πολιτικές διαφωνίες µεταξύ πρασίνων, σοσιαλιστών, ακροδεξιών κινηµάτων που εµφανίστηκαν από την ακραία πόλωση στο ζήτηµα της πράσινης µετάβασης και οδήγησαν στις πανευρωπαϊκές αγροτικές κινητοποιήσεις τέλη του 2023 µε αρχές του 2024, εστιάζει η ανάλυση του Farm Europe. Ο «ρεαλιστικός διάλογος» που θέλει η Επίτροπος Φον ντερ Λάιεν, στη δεύτερη θητεία της στην Κοµισιόν απαιτεί πέρα από ευελιξία, να συγκεραστούν απόψεις και να αποφευχθούν δηµαγωγικές προσεγγίσεις σε ζητήµατα που αφορούν το περιβάλλον (χρήση προστατευτικών), την αστάθεια της αγοράς, την εφαρµογή δίκαιων τιµών παραγωγού, το εµπόριο µε Tρίτες χώρες.

Πηγή:www.agronews.gr