Σιγή ιχθύος για 167 εκατ. υπολοίπων 2023, ως 15 Οκτωβρίου προθεσμία.
Μόλις ενάµιση µήνα, µε τελευταία προθεσµία την 15η Οκτωβρίου, και εν µέσω τεράστιων προβληµάτων στην υποβολή των φετινών δηλώσεων ενιαίας ενίσχυσης ῏που θέτουν σε κίνδυνο και την πληρωµή της, έχουν οι αρµόδιοι ώστε να τακτοποιήσουν τις εκκρεµότητες της περσινής χρονιάς, τόσο όσον αφορά τις άµεσες ενισχύσεις όσο και τα προγράµµατα. Το χρονικό διάστηµα είναι πολύ λίγο, το µηχανογραφικό σύστηµα συνεχίζει να «παραπαίει», ενώ ουδείς λόγος έχει γίνει εδώ και αρκετούς µήνες από τους αρµόδιους περί της εξόφλησης του 2023.
Σιγή ιχθύος τηρεί η Δομοκού για 167 εκατ. υπολοίπων 2023, προθεσμία ως 15 Οκτωβρίου
Αγρότες και κτηνοτρόφοι επιδεικνύουν ιώβια υποµονή, ωστόσο οι οφειλές από την περσινή χρονιά έχουν να κάνουν µε ένα ποσό περί τα 140 εκατ. ευρώ που αφορά τα υπόλοιπα από τη βασική, την αναδιανεµητική ενίσχυση, αλλά και τις συνδεδεµένες, χώρια τα χρήµατα για την εξόφληση των προγραµµάτων που ανάλογα µε τις δεσµεύσεις κάθε δικαιούχου δεν µπορεί να υπολογισθεί µε ακρίβεια, αλλά εκτιµάται ότι προσεγγίζει τα 200 εκατ. ευρώ.
Η οικονοµική στενότητα, που καταγράφεται εδώ και καιρό και δείχνει να εντείνεται αυτή την εποχή, επιβάλει την αναζήτηση λύσεων άµεσης διευθέτησης αυτών των εκκρεµοτήτων το αργότερο µέχρι τις 15 Οκτωβρίου, που, σύµφωνα µε τον ΟΠΕΚΕΠΕ, είναι και η τελευταία προθεσµία για να µη χαθούν τα χρήµατα.
Άλλωστε, δεν υπάρχουν ενναλακτικές, δεδοµένου ότι οι κοινοτικοί ελεγκτές καραδοκούν από τον περασµένο Μάιο, γεγονός που επιβάλλει σωστή και έγκαιρη διεκπεραίωση τόσο της εξόφλησης της περσινής χρονιάς όσο και της προκαταβολής του τσεκ του 2024. Αυτό σηµαίνει ότι πρέπει να προηγηθούν οι απαραίτητες διασταυρώσεις, προκειµένου να αποφευχθούν οι όποιοι νέοι καταλογισµοί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού θεωρείται δεδοµένο ότι κανείς δεν θέλει να µείνουν απλήρωτοι οι αγρότες, αν υπολογιστεί το µεγάλο πολιτικό κόστος.
Με άλλα λόγια, µέσα στο επόµενο διάστηµα θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις σε µεταβιβάσεις, αιτήµατα ανωτέρας βίας, διοικητικές πράξεις, διαγραφές αιτήσεων των µεταβιβαστών, διόρθωση κατανοµής βοσκοτόπων, έλεγχοι επί του Εθνικού Αποθέµατος και ενστάσεις για τα προγράµµατα, ενώ σε αυτά πρέπει να προστεθεί και η υποχρέωση της επιστροφής της δηµοσιονοµικής πειθαρχίας του περασµένου έτους.
Σηµειωτέον µέχρι τον Ιούνιο οι εκκρεµότητες αφορούσαν 54 εκατ. ευρώ στις συνδεδεµένες ενισχύσεις, 64 εκατ. ευρώ στη βασική, περί τα 9 εκατ. ευρώ στην αναδιανεµητική ενίσχυση και περίπου 3,2 εκατ. ευρώ σε Νεαρούς Αγρότες.
Σύµφωνα µε την «αόριστη» ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, την 1η Ιουλίου 2024 πιστώθηκαν 91,7 εκατ. ευρώ σε 487.208 δικαιούχους ως εκκαθάριση όλων των άµεσων ενισχύσεων, όπως προβλέπεται απ’ την Ενωσιακή Νοµοθεσία. Ωστόσο, κανείς αρµόδιος δεν ενηµέρωσε για το πως αναλύεται το παραπάνω αυτό ποσό.
Το µεγάλο πρόβληµα βέβαια εντοπίζεται στα Οικολογικά Σχήµατα, για τα οποία κανένας παραγωγός δεν πληρώθηκε συµπληρωµατικά στις αρχές Ιουλίου, ενώ θα έπρεπε να έχει ήδη ανοίξει η διαδικασία των ενστάσεων για πιθανές διορθώσεις. Άλλωστε, υπενθυµίζεται ότι από τον προϋπολογισµό των 426,4 εκατ. ευρώ πληρώθηκαν περίπου 400 εκατ. ευρώ, σύµφωνα µε τον ΟΠΕΚΕΠΕ, που σηµαίνει ότι οφείλονται ακόµα περίπου 27 εκατ. ευρώ στους παραγωγούς.
Όσον αφορά, τέλος, τα Προγράµµατα Αγροτικής Ανάπτυξης, σύµφωνα µε τις προβλέψεις των πληρωµών από το ΥΠΑΑΤ κατά το γ’ τρίµηνο του έτους, δηλαδή µέχρι τον Σεπτέµβριο, οι παραγωγοί αγρότες θα πληρωθούν σχεδόν 219.255.649 ευρώ. Αυτές ήταν και οι τελευταίες επίσηµες δηλώσεις των αρµοδίων των πληρωµών, µε αφορµή τους κοινοτικούς ελέγχους του περασµένου Μαΐου.
Στη σειρά και τα υπόλοιπα παλαιότερων ετών
Με εξαιρετικά αργό ρυθµό και για τα τέλη Σεπτεµβρίου µε αρχές Οκτωβρίου φαίνεται να δροµολογούνται οι πληρωµές ενισχύσεων παλαιότερων ετών, πέραν αυτών που αναµένονται και αφορούν την περσινή χρονιά.
Κι αυτό φαίνεται καθώς µετά την ολοκλήρωση των σχετικών ελέγχων, ξεκίνησε ήδη η διαδικασία πληρωµής των εκκρεµοτήτων παλαιών ετών, της προηγούµενης προγραµµατικής περιόδου 2014-2020, αλλά και της µεταβατικής περιόδου 2020-2022. Οι πληρωµές ξεκίνησαν από το έτος 2014 και αφορούν 3.609 δικαιούχους, στους οποίους αναλογεί το ποσό των 1.106.605 ευρώ. Σύµφωνα µάλιστα µε τις πληροφορίες, έχει ξεκινήσει η διαδικασία και για τα επόµενα έτη (µετά το 2014), µε στόχο των αρµοδίων να αποδοθούν τα οφειλόµενα στους δικαιούχους αγρότες, τα οποία όλο και «µαζεύονται», όλο και αυξάνονται.
Ελένη Δούσκα
Πηγή: www.agronews.gr