Έρχεται ο νέος Αναπτυξιακός Νόµος, απαραίτητη η αύξηση ορίου στις δαπάνες τρακτέρ.
Τροποποιημένο Αναπτυξιακό Νόµο επεξεργάζεται το αρµόδιο επιτελείο του υπουργείου Ανάπτυξης, µε σκοπό να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή τους επόµενους µήνες και να ενεργοποιηθεί εντός του 2025.
Αυτό σηµαίνει ότι ο προηγούµενος Νόµος 4887/2022 θα κλείσει οριστικά, µε τους 330 φακέλους του καθεστώτος Αγροδιατροφής από την πρόσκληση του 2022 να παραµένουν χωρίς αξιολόγηση και ενώ οι αρµόδιοι διατείνονταν πως µέσα σε… 60 µέρες από την υποβολή φακέλου οι δικαιούχοι θα είχαν στα χέρια τους τα εγκριτικά για να υλοποιήσουν την επένδυσή τους.
Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που φαίνεται να µην προχωράει το σχέδιο για διπλασιασµό των διαθέσιµων κονδυλίων στα 300 εκατ. ευρώ, όπως για παράδειγµα έγινε στο καθεστώς «Μεταποίηση – Εφοδιαστική Αλυσίδα». Ο κύριος λόγος βέβαια είναι πως πολύ απλά, δεν υπάρχουν τα απαιτούµενα κονδύλια ή δεν υπάρχει διάθεση να βρεθούν, όπως µαρτυρά και το γεγονός πως από τα συνολικά 13 καθεστώτα που προέβλεπε ο Νόµος του 2022 τελικά µόλις τέσσερα προκηρύχθηκαν. Χρήµατα ίσως βρεθούν µόνο για το καθεστώς του Τουρισµού.
Σηµειώνεται πως στον πρώτο κύκλο αιτήσεων του Αναπτυξιακού Νόµου «Αγροδιατροφή-Πρωτογενής Τοµέας», πραγµατοποιήθηκαν αιτήσεις συνολικού προϋπολογισµού 483.575.704,17 ευρώ, µε µόλις 150 εκατ. ευρώ να είναι διαθέσιµα προς αξιοποίηση.
Στόχευση στις µεγάλες επενδύσεις
Αναφορικά µε την κατεύθυνση του νέου Νόµου του 2025 που ετοιµάζεται, προς το παρόν δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτοµέρειες πέρα από µία µεγαλύτερη φροντίδα για τις επενδύσεις στη βιοµηχανία και στις µεγάλες επενδύσεις. Μοιάζει παράλληλα βέβαιο ότι θα γίνει προσπάθεια να συµµαζευτεί το δηµοσιονοµικό κόστος, µε έµφαση στο κίνητρο των φοροαπαλλαγών, µε τις άµεσες επιδοτήσεις να είναι ακόµη πιο φειδωλές.
Ο αγροτικός τοµέας και η µεταποίηση γεωργικών προϊόντων εκτός απροόπτου θα βρίσκονται στους τοµείς που θα επιδοτηθούν, όπως άλλωστε γίνεται διαχρονικά µε τους Αναπτυξιακούς Νόµους που προκηρύσσονται. Το ζήτηµα εδώ είναι µε ποιους όρους θα παρέχεται η στήριξη και τι είδους θα είναι αυτή.
Για παράδειγµα στην περασµένη πρόσκληση, στα επενδυτικά σχέδια του τοµέα της φυτικής γεωργικής παραγωγής οι ενισχυόµενες δαπάνες των παρελκόµενων στους ελκυστήρες µηχανηµάτων κι εξοπλισµών δεν µπορούσαν να υπερβούν το 30% του συνολικού ενισχυόµενου προϋπολογισµού του επενδυτικού σχεδίου. Το γεγονός αυτό περιόρισε σηµαντικά τις επενδύσεις από τις ατοµικές επιχειρήσεις.
Γιώργος Κοντονής
Πηγή: www.agronews.gr