Σήμα για διασπορά ρίσκου τα 55 λεπτά στο σύσπορο, κοιτά ψηλότερα Οκτώβριο η αγορά.

Οι εξελίξεις στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού γεννούν για πρώτη φορά µετά από αρκετές βδοµάδες τις προϋποθέσεις ώστε να προπωλήσει ο παραγωγός κοµµάτι της σοδειάς του σε επίπεδα άνω των 55 λεπτών το κιλό. Τα συµβόλαια ∆εκεµβρίου στη Νέα Υόρκη κρατούν τις τελευταίες µέρες τα 72 σεντς ανά λίµπρα, ενώ ο Μάρτιος 2025 διαχωρίζει σιγά σιγά τη θέση του στο εύρος 73-75 σεντς, σηµάδι πως ακόµη δεν έχουµε δει τις µέγιστες τιµές αυτού του πρώτου κύκλου ανόδου.

Κάπως έτσι, οι παραγωγοί ίσως πρέπει να αναλογιστούν την πιθανότητα για κινήσεις στο µέτωπο των πωλήσεων, έχοντας ως δεδοµένο πως δύσκολα εντός του µήνα το βαµβάκι θα ψηλώσει στα 75 µε 77 σεντς, φέρνοντας δηλαδή το ελληνικό σύσπορο στα 56-57 λεπτά το κιλό δίχως πριµ. Μπορεί οι µπάλες που χάθηκαν τον περασµένο µήνα από το παγκόσµιο ισοζύγιο να ώθησαν και κράτησαν τα συµβόλαια σε επίπεδα άνω των 70 σεντς για πρώτη φορά από τον Ιούλιο, όµως ακόµα λείπει το κρίσιµο συστατικό της κατανάλωσης σε Κίνα, Μπαγκλαντές και Ινδία ώστε να δούµε ξανά τα 80 σεντς στη Νέα Υόρκη.

Στα ελληνικά χωράφια, τα πρώτα κιλά που µαζεύονται από Βοιωτία και Φθιώτιδα είναι ελαφρώς µειωµένα σε σχέση µε πέρυσι, παίζοντας στο όριο των 280-320 κιλών το στρέµµα έναντι 320-340 κιλών πέρυσι. Βορειότερα, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για σηµαντικές µειώσεις στις αποδόσεις σε Ροδόπη και Κοµοτηνή, λόγω όψιµων προσβολών από ρόδινο και πράσινο σκουλήκι, γύρω στο 20-25% των αναµενόµενων κιλών. Μειωµένη παραγωγή βαµβακιού φέτος κατά 20% πανελλαδικά και γύρω στο 30% στη Θεσσαλία βλέπει και ο πρώην προϊστάµενος του Κέντρου Ποιοτικού Ελέγχου και Ταξινόµησης Βάµβακος Καρδίτσας, Μοχάµεντ Νταράουσε.

Πάντως, ο ένας µετά τον άλλον χάνουν τη δύναµη τους οι παράγοντες που κρατούσαν µακροοικονοµικά δέσµιο το βαµβάκι διεθνώς στο εύρος των 68-70 σεντς ανά λίµπρα και το ελληνικό σύσπορο κάτω από 50 λεπτά το κιλό καθαρά χωρίς τα πριµ. Αρχίζει, επίσης, να καθίσταται πιο σαφές πως τα υψηλά της χρονιάς θα τα βρει µπροστά της η αγορά προς το τέλος της εγχώριας εκκοκκιστικής περιόδου, αν βέβαια δεν δοθεί παράταση κατ’ εικόνα του 2024 για τα τέλη του Φεβρουαρίου 2025.

Με απαλό αλλά αποφασιστικό σπρώξιµο από τις ανακοινώσεις του αµερικανικού υπουργείου Γεωργίας (USDA), τα συµβόλαια ∆εκεµβρίου και Μαρτίου προσπέρασαν το µεγάλο εµπόδιο των 70 σεντς, εξέλιξη ιδιαίτερα σηµαντική, καθώς η επίµονη και δύσκολη µουρµούρα περί υπερπαραγωγής και µειωµένης κατανάλωσης από την αγορά της Κίνας, δεν επέτρεπε για καιρό την όποια ανοδική κίνηση. Τελικά, το εµπόδιο προσπεράστηκε και τις τελευταίες µέρες διαµορφώνεται η απαραίτητη απόσταση των 2-3 σεντς στα συµβόλαια ∆εκεµβρίου και Μαρτίου, δείγµα πως ακόµη οι νέες και καλύτερες ισορροπίες δεν έχουν πλήρως διαµορφωθεί.

Οι εξελίξεις γύρω από τα βασικά επιτόκια της Οµοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED) και η µείωση 50 µονάδων βάσης, δεν έφεραν σοβαρές ανακατατάξεις στην ισοτιµία δολαρίου/ευρώ (1,12) και στις τιµές πετρελαίου (73-74 δολάρια ανά βαρέλι για το Μπρεντ), όµως καλλιεργούν ένα αίσθηµα νευρικής αναµονής που ροκανίζει τα άµεσα περιθώρια ανόδου στην αγορά βάµβακος. Για την ώρα, η αγορά περιµένει δύο συνεχόµενες καλές εβδοµαδιαίες αναφορές για τις εξαγωγές εκκοκκισµένου στις ΗΠΑ, πριν δοκιµάσει να σταθεί πάνω από τα 73 σεντς, µε σκοπό να χτίσει αντιστάσεις µέσα στον Οκτώβριο γύρω στα 75 σεντς για τα συµβόλαια ∆εκεµβρίου.

Μπαίνουν στο παιχνίδι οι κερδοσκόποι

∆ε θέλουν φαίνεται και πολύ οι παίκτες στα χρηµατιστηριακά ταµπλό για να αρχίσουν να παίρνουν κάποια ρίσκα µε το βαµβάκι, ποντάροντας σε τυχόν τερτίπια του καιρού που µπορούν να φέρουν ξανά καταιγίδες και ανεµοστρόβιλους στο κατώτερο δέλτα του Μισισιπή, όπως περίπου έκανε η καταιγίδα Francine την περασµένη βδοµάδα, κόβοντας κάποια επιπλέον κιλά τον Σεπτέµβριο από την παραγωγή των ΗΠΑ, ρίχνοντας έτσι το παγκόσµιο ισοζύγιο βάµβακος.

Απ’ την άλλη, οι προσεκτικοί traders έχουν αρχίσει να παίρνουν γραµµή πως οι τιµές στο βαµβάκι γνωρίζουν και µπορούν να γνωρίσουν ακόµα πιο υγιή άνοδο, δίχως καµία ένδειξη τόνωσης της κατανάλωσης. Για την ακρίβεια, το ανοδικό σπάσιµο και η σταθεροποίηση πάνω από τα 70 σεντς έγινε πράξη ξεκάθαρα λόγω µείωση της παγκόσµιας παραγωγής κατά 1,2 εκατ. µπάλες, ενώ τα νούµερα της κατανάλωσης παρέµειναν ασθενικά, κόβοντας µάλιστα εκ νέου 260.000 µπάλες. Την παρτίδα για το βαµβάκι την έσωσε δηλαδή καθαρά η µείωση της φετινής παραγωγής.

Οι Αµερικανοί αναλυτές συζητούν πολύ την τελευταία άνοδο και αναρωτιούνται αν µια ακόµη µικρή µείωση στις µπάλες διεθνώς κατά µισό µε 1 εκατ. ακόµη, η οποία συνοδευτεί από µια οριακή βελτίωση της ροής σε Μπαγκλαντές και Κίνα, θα αποτελέσει τον «διακόπτη» προς µία πορεία για τα 80 σεντς.

Γιάννης Ρούπας

Πηγή: www.agronews.gr