Πιθανή παράταση κατά ένα χρόνο στις δράσεις Ταμείου Ανάκαμψης φέρνει νέα προκήρυξη με αγροτικό πρόσημο.
Εφόσον πιάσουν τόπο οι πιέσεις από τα κράτη-µέλη για λειτουργία του Ταμείου Ανάκαμψης και µετά το 2026, ο πρωτογενής τοµέας έχει να περιµένει νέες προσκλήσεις σε πέντε επιµέρους Μέτρα, μεταξύ των οποίων Εκσυγχρονισµός του Πρωτογενούς Τοµέα, Πράσινη Μεταποίηση και Αναδιάρθρωση Καλλιεργειών.
Σε κρίσιµη φάση βρίσκεται η υλοποίηση του Ταµείου Ανάκαµψης, µε τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται πανευρωπαϊκά, να εντείνουν τις πιέσεις για επέκταση στη λειτουργία του, παρά τις µέχρι τώρα αντιστάσεις της Κοµισιόν. Το ενδεχόµενο παράτασης, δηµιουργεί παράλληλα προσδοκίες για µία σειρά νέων προσκλήσεων στον τοµέα της Αγροδιατροφής, και παράλληλα για ένα πιο ελαστικό χρονοδιάγραµµα υλοποίησης στα ήδη ενταγµένα επενδυτικά έργα.
Σήµερα όλες οι επενδύσεις στα πλαίσια της ∆ράσης «Οικονοµικός Μετασχηµατισµός του Αγροτικού Τοµέα» συνολικού προϋπολογισµού 544 εκατ. ευρώ που υλοποιούνται µέσω του Ταµείου Ανάκαµψης έχουν ως οριστική ηµεροµηνία ολοκλήρωσης την 31η Μαΐου 2025, καθώς η χώρα µας είναι υποχρεωµένη να πετυχαίνει συγκεκριµένα ορόσηµα και στόχους ετησίως.
Γενικότερα όλα τα έργα του Ταµείου Ανάκαµψης θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί και πληρωθεί έως και τον Αύγουστο του 2026. Μία παράταση ζωής λοιπόν στο Ταµείο ίσως να παρείχε και τη δυνατότητα για πιο ευέλικτη διορία υλοποίησης. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά της Eurobank στην ανάλυσή της «7 Ηµέρες Οικονοµία» που αναφέρει: «Μία παράταση του ορίζοντα ολοκλήρωσης των Εθνικών Σχεδίων Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας θα µπορούσε να αποτελέσει µια έσχατη λύση σε περίπτωση που αδυναµία έγκαιρης υλοποίησης που εγείρει τον κίνδυνο απώλειας των σχετικών πόρων».
Υπενθυµίζεται πως µέσω του Ταµείου Ανάκαµψης προκηρύχθηκαν τα εξής προγράµµατα:
- Εκσυγχρονισµός του Πρωτογενούς Τοµέα: Αφορούσε επενδύσεις στη γεωργία από συλλογικά σχήµατα και επιχειρήσεις και υπήρξαν δύο προκηρύξεις.
- Καινοτοµία και Πράσινη Μετάβαση στη Μεταποίηση Αγροτικών Προϊόντων. Υπήρξαν δύο προσκλήσεις.
- Πράσινος αγροτουρισµός: Συνολικά είχαν υποβληθεί 87 αιτήσεις.
- Αναδιάρθρωση καλλιεργειών: Πρόκειται για µία δράση που κρίθηκε αποτυχηµένη όπως σχεδιάστηκε, απορρόφησε πολύ λίγα κονδύλια σε σχέση µε εκείνα που είχε αρχικώς σχεδιαστεί.
- Γενετική βελτίωση ζώων.
Σηµειώνεται πως το Μέτρο 4.1.5 των Σχεδίων Βελτίωσης το 2022 προκηρύχθηκε µε κονδύλια από το Ταµείο Ανάκαµψης (Invest Europe) οπότε και σε αυτήν την περίπτωση υπάρχουν αυστηρές προθεσµίες που πρέπει να τηρηθούν, µε την υλοποίηση να έχει τεθεί έως τις 15 Οκτωβρίου 2025.
Όπως και να έχει για τον αγροδιατροφικό τοµέα, η µόνη προοπτική ως προς την ενίσχυση επενδύσεων έρχεται από τα Σχέδια Βελτίωσης που θα προκηρυχθούν στην καλύτερη περίπτωση τέλη του 2025. Από τον Αναπτυξιακό Νόµο δεν υπάρχει κανένα «φως» καθώς ούτε καν οι αξιολογήσεις από τον α’ κύκλο αιτήσεων δεν έχει ξεκινήσει.
Γιώργος Κοντονής
Πηγή: www.agronews.gr