Κόντρα στα «θέλω» της αγοράς το τσεκούρι στα Σχέδια Βελτίωσης, ούτε 2.000 ΑΦΜ στο Μέτρο με κονδύλι 135 εκ. ευρώ.
Σοβαρό αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα των αγροτικών εκµεταλλεύσεων, θα έχει η µείωση των κονδυλίων για τα Σχέδια Βελτίωσης σε µόλις 135 εκατ. ευρώ, µε την προκήρυξη µάλιστα να δροµολογείται αρχές του 2026.
Στην είδηση αυτή, η οποία µένει να επιβεβαιωθεί και στην πράξη, η αγορά µοιάζει να έχει σαστίσει, καθώς πρόκειται για το πρόγραµµα που υποτίθεται πως θα αποτελέσει την επενδυτική ναυαρχίδα του ΠΑΑ 2023-2027, όπως γίνεται παραδοσιακά σε όλες τις προγραµµατικές περιόδους. Συγκριτικά να αναφέρουµε πως το 2017 υπήρξε υπερδέσµευση πόρων και διατέθηκαν 600 εκατ. ευρώ (τα 450-500 εκατ. περίπου έχουν απορροφηθεί) ενώ το 2022 υπήρξε ακόµη µία πρόσκληση 300 εκατ. ευρώ. Οπότε από τα 900 εκατ. ευρώ της περασµένης περιόδου, ο κύριος βραχίονας επενδύσεων στον πρωτογενή τοµέα, πέφτει στα 135 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για µία ενέργεια από τις διαχειριστικές αρχές, η οποία στερεί κρίσιµους πόρους από την αγροτική εκµηχάνιση της χώρας και κόντρα σε όλες τις πραγµατικές ανάγκες του πρωτογενούς τοµέα, µε τη δικαιολογία πως ψάχνουν κονδύλια για το µέτρο επενδύσεων στα θερµοκήπια.
Σηµειώνεται εδώ πως τα 135 εκατ. ευρώ για τα Σχέδια Βελτίωσης θα πρέπει να καλύψουν και τα αυξηµένα κόστη σε εξοπλισµό, κατασκευές και πρώτες ύλες, µε βάση τους νέους πίνακες εύλογου κόστους που αναµένεται να εκδώσουν οι διαχειριστικές αρχές.
Σηµειώνεται εδώ πως η αγορά αυτήν την περίοδο κινείται µε τις παραγγελίες από την υλοποίηση των Σχεδίων Βελτίωσης του 2022, µε την ώθηση να εκτιµάται πως θα «κρατήσει» έως τον ερχόµενο Φλεβάρη. Η νέα προκήρυξη πάντως αναµένεται να εκδοθεί τέλη του 2025-αρχές του 2026, δηλαδή µετά την ένταξη των Νέων Αγροτών της φετινής πρόσκλησης.
«Τράτο» σε τρεις περιφέρειες
Σηµειώνεται πως τα Σχέδια Βελτίωσης του 2022 θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί µέχρι τέλος του 2025 και η ηµεροµηνία 31 Οκτωβρίου 2025 για την ολοκλήρωση των αιτηµάτων πληρωµής είναι ανελαστική. Ωστόσο, οι Περιφέρειες ΑΜΘ, Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας µπορούν να περάσουν ως ανειληµµένες υποχρεώσεις στο Στρατηγικό Σχέδιο ΚΑΠ και άρα δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη ολοκλήρωσης. Εκεί, έχουν ολοκληρωθεί οι εντάξεις και οι δικαιούχοι προχωρούν στην υλοποίηση και συγκεκριµένα 11 εκκαθαρισµένα αιτήµατα πληρωµής, δηµόσια δαπάνη 370.000 ευρώ, 42 αιτήµατα πληρωµής που έχουν υποβληθεί και είναι σε διάφορα στάδια αξιολόγησής τους. Αυτό υποστηρίζει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, σε σχετική παρουσίαση που πραγµατοποιήθηκε για τη µέριµνα του ΥΠΑΑΤ στους πληττόµενους αγρότες (Daniel, πυρκαγιές κ.λπ).
Οι 60 ημέρες έγιναν 2 έτη στον Αναπτυξιακό
«Στο αµέσως επόµενο χρονικό διάστηµα, και σε αποκλειστική σύνδεση µε την πρόοδο στην υλοποίηση των εφαρµογών του Πληροφοριακού Συστήµατος, θα εκκινήσει η διαδικασία αξιολόγησης για τα λοιπά καθεστώτα ενίσχυσης ήτοι: «Αγροδιατροφή – πρωτογενής παραγωγή και µεταποίηση γεωργικών προϊόντων…» και «Επιχειρηµατικότητα 360».». Αυτή ήταν η απάντηση της γενικής γραµµατέως Ιδιωτικών Επενδύσεων, Στυλιανής Σιαράπη, στην ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Φραγκίσκου Παρασύρη, στο ερώτηµα για τις τύχες του Αναπτυξιακού Νόµου και συγκεκριµένα του καθεστώτος Αγροδιατροφής.
Ο κ. Παρασύρης σηµειώνει πως έχουν περάσει σχεδόν 2 χρόνια από τότε που οι αξιολογήσεις των «60 ηµερών» θα έπρεπε να έχουν τελειώσει, µε την κα. Σιαράπη να απαντά στις 28 Αυγούστου 2024 γραπτώς, πως η διαδικασία «θα εκκινήσει».
Παράλληλα στην απάντηση της κ. Σιαράπη δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια πειστική δικαιολόγηση για ποιο λόγο αργεί τόσο πολύ η διαδικασία αξιολόγησης στους 330 φακέλους της Αγροδιατροφής, ενώ σε άλλα καθεστώτα έχει τελειώσει. Άλλωστε, «ο ιδιαίτερα µεγάλος αριθµός των αιτηµάτων […] σε συνδυασµό µε τον φύσει ανελαστικό αριθµό των αξιολογητών αλλά και η αναπόφευκτη σταδιακή υλοποίηση των απαραίτητων τεχνικών υποδοµών», στις οποίες αναφέρεται η γενική γραµµατέας, ισχύει στο σύνολο του Αναπτυξιακού.
Πάντως γνωρίζουν καλά και στο υπουργείο Ανάπτυξης, ότι τα business plans του 2021-2022 από πλευράς κοστολογίου είναι πλέον παρωχηµένα. Το 2025 (και αν) τελειώσει η αξιολόγηση το πόσοι από αυτούς τους επενδυτές θα είναι σε θέση να ακολουθήσουν το επιχειρηµατικό τους σχέδιο χωρίς σοβαρά προβλήµατα µένει να φανεί.
∆ανεισµός έναντι της επιχορήγησης εξετάζεται για το Μέτρο αποκατάστασης στάβλων
Tη δυνατότητα δανεισµού έναντι της επιχορήγησης για την υλοποίηση των επενδύσεών τους, εξετάζουν οι αρµόδιες αρχές ώστε να «τρέξει» καλύτερο το Μέτρο 5.2, για την αποκατάσταση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και την αγορά ζωικού κεφαλαίου σε Θεσσαλία, Έβρο και Στ. Ελλάδα. Σχεδόν επτά µήνες µετά το άνοιγµα της πρόσκλησης (αιτήσεις έως 31/10), έχουν γίνει συνολικά 127 αιτήσεις από Θεσσαλία, 3 από Φθιώτιδα και 6 από τον Έβρο. «Εξετάζονται από τον ΕΛΓΑ παρατηρήσεις και αιτήµατα ενδιαφεροµένων που αφορούν µεταξύ άλλων και την διευκόλυνση των δικαιούχων του Μέτρου στην υλοποίηση των επενδύσεων µέσα από τη χορήγηση δανεισµού έναντι επιχορήγησης («πρόσθετη πράξη» όπως αποκαλείται στο αντίστοιχο θεσµικό πλαίσιο του Μέτρου των Σχεδίων Βελτίωσης)» ανέφερε σχετικά µε την υλοποίηση του Μέτρου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας.
Γιώργος Κοντονής
Πηγή: www.agronews.gr