Οι ετεροχρονισμένες συμβάσεις αφήνουν τρύπες στα βιολογικά, Δεκέμβριο προκήρυξη με 35.000 υποψήφιους.
Στα 35.000 ΑΦΜ υπολογίζονται οι αγρότες και κτηνοτρόφοι που σύναψαν σύµβαση πιστοποίησης εντός του προβλεπόµενου διαστήµατος 16-30 Ιουνίου 2024 και αναµένουν να ανοίξει για αιτήσεις το πρόγραµµα της µετατροπής Βιολογικής Γεωργίας.
Ωστόσο σύµφωνα µε καταγγελίες από Οργανισµούς Πιστοποίησης, το τελευταίο διάστηµα επιχειρείται η ένταξη επιπλέον υποψηφίων, µε ετεροχρονισµένες καταχωρήσεις στην Ηλεκτρονική Βάση ∆εδοµένων µητρώου Οργανισµών Ελέγχου και Πιστοποίησης και επιχειρήσεων (ΗΒ∆).
Το «τρύπιο» ΦΕΚ Λιβανού που αφήνει τη χαραµάδα
Συγκεκριµένα, όπως αναφέρει στην Agrenda πηγή µε πολύ καλή γνώση του θέµατος, κάποιοι φορείς, φέρονται να καταχωρούν το τελευταίο διάστηµα στην ΗΒ∆ µε καθυστέρηση συµβάσεις που υποστηρίζουν ότι έχουν πραγµατοποιηθεί 16-30 Ιουνίου 2024, εκµεταλλευόµενοι µία τροποποιητική απόφαση (ΦΕΚ 6326/Β’/2021) επί υπουργίας Σπήλιου Λιβανού. Σε αυτήν προβλέπεται απλά ένα µικρό πρόστιµο (το µέγιστο 6.000 ευρώ) σε περίπτωση καταχωρήσεων/επικαιροποίησης των στοιχείων της ΗΒ∆ πέραν των προβλεπόµενων προθεσµιών. Μάλιστα, η σχετική απόφαση µε θέµα: «Καθορισµός των αναγκαίων συµπληρωµατικών µέτρων για την εφαρµογή των Κανονισµών (ΕΚ) υπ’ αρ. 834/2007 του Συµβουλίου της 28ης Ιουνίου 2007 (L 250) και 889/2008 της Επιτροπής της 5ης Σεπτεµβρίου 2008 (L 189), σχετικά µε την αποστολή, στο πλαίσιο του συστήµατος ελέγχου, πληροφοριών από τους Οργανισµούς Ελέγχου και Πιστοποίησης στην αρµόδια αρχή, την έκδοση των απαιτούµενων αποδεικτικών εγγράφων και τη δηµοσίευση πληροφοριών για τις επιχειρήσεις» είχε δηµοσιευθεί στο ΦΕΚ στις 30 ∆εκεµβρίου 2021, δηλαδή λίγες ηµέρες πριν την έκδοση της 5ης πρόσκλησης Βιολογικής Γεωργίας του ΠΑΑ.
Το ζήτηµα προφανώς εδώ έχει να κάνει µε το πόσες από αυτές τις συµβάσεις πράγµατι έχουν απλά καθυστερήσει στην καταχώρησή τους, και ποια «χαρτιά» έχουν γίνει σε άλλη χρονική περίοδο από αυτήν που προέβλεπε η προδηµοσίευση, αλλά καταχωρούνται µε ηµεροµηνία 16-30 Ιουνίου 2024. Σηµειώνεται πως τα παραπάνω βρίσκονται υπόψιν και της αρµόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και µένει να φανεί ποιες ενέργειες θα ακολουθήσουν, αλλά και πόσο εύκολο είναι να γίνει ο προβλεπόµενος έλεγχος.
Η µεγαλύτερη ενίσχυση της ΚΑΠ
Πρέπει να σηµειωθεί πως εδώ µιλάµε για ένα Μέτρο µε τη µεγαλύτερη στρεµµατική ενίσχυση σε όλη την ΚΑΠ, που εξασφαλίζει µία πολύ σηµαντική πηγή ρευστότητας στους αγρότες µε 3ετές πριµ, ατόφιο, χωρίς µειώσεις και αφορολόγητο. Ως εκ τούτου ο ανταγωνισµός και το πόσοι θα δηλώσουν να ενταχθούν στο πρόγραµµα έχει πολύ µεγάλη σηµασία.
Γιώργος Κοντονής
Πηγή: www.agronews.gr