Ψοφογάϊδαρος… οι πληρωμές ΟΠΕΚΕΠΕ, ολοήμερη συνέχεια στα πειράματα για μόλις 11 από 81 εκατ. του 2023.

Μόνο η λέξη «ψοφογάϊδαρος» θα μπορούσε να αποδώσει το κλίμα ανικανότητας που χαρακτηρίζει τις προσπάθειες για τις πληρωμές των αγροτών από τoν ΟΠΕΚΕΠΕ και εν προκειμένω για την απόδοση κοινοτικών ενισχύσεων του 2023, το συνολικό ποσό των οποίων προσεγγίζει τα 81 εκατ. ευρώ. Eν τω μεταξύ, σε ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ για τις πληρωμές της Τρίτης…πέρα βρέχει!

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τις δοκιμές που έγιναν από τον Οργανισμό Πληρωμών να αποτυγχάνουν παταγωδώς, με αποτέλεσμα, μόνο ένα μικρό ποσό της τάξεως των 11 εκατ. ευρώ περίπου (από τα 81 εκατ. ευρώ συνολικά) να πιστώνεται τελικά στους λογαριασμούς των δικαιούχων. Όλοι οι άλλοι δικαιούχοι παραγωγοί περιμένουν την αργοκίνητη μηχανή της Δομοκού 5 και την αστεία υποστήριξη που παρέχεται (όπως όλα δείχνουν) από τον τεχνικό σύμβουλο που μονοπωλεί την υπόθεση διαχείρισης των κοινοτικών ενισχύσεων τα τελευταία χρόνια, χωρίς ποτέ να έχει πείσει για τις ικανότητές του.

Σημειωτέον ότι σήμερα Τρίτη 15 Οκτωβρίου είναι η τελευταία μέρα, με βάση τους κοινοτικούς κανονισμούς, που μπορεί να καταστεί δυνατή η εκκαθάριση ενισχύσεων του 2023 χωρίς ποινή για το κράτος – μέλος που τις κάνει. Επειδή μάλιστα, τους τελευταίους μήνες είναι σε εκκρεμότητα και η επιστροφή ενισχύσεων ύψους 63 εκατ. ευρώ περίπου (51 αναγνωρίζει στις ανακοινώσεις του ο υπουργός Κώστας Τσιάρας), τα πράγματα περιπλέκονται. Ήδη πολλοί παραγωγοί ανησυχούν μήπως οι εκκρεμότητες του 2023 πηγαίνουν να καλύψουν σ’ αυτή τη φάση τα αχρεωστήτως καταβληθέντα του 2022.

Τα στοιχεία του παραπάνω πίνακα προκύπτουν αποκλειστικά από την ανακοίνωση ΟΠΕΚΕΠΕ που εξέδωσε στις 10 Ιουλίου 2024, σχετικά με την 1η εκκαθάριση πληρωμών ενισχύσεων 2023. Έκτοτε δεν έχει πιστώσει κάποιο άλλο ποσό άμεσης ενίσχυσης. Με βάση λοιπόν τον προϋπολογισμό των καθεστώτων όπως αυτά περιγράφονται στο Παράρτημα της 1ης Τροποποίησης του ΣΣ. ΚΑΠ που έχει εγκριθεί από την ΕΕ, το ποσό που δικαιούνται οι αγρότες από τις άμεσες ενισχύσεις διαμορφώνεται σε 1.702.945.917 ευρώ. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ, με βάση την ανακοίνωσή του έχει πιστώσει μόλις 1.621.567.294 ευρώ, δηλαδή τα χρωστούμενα είναι 81.378.623 ευρώ και πρέπει να πιστωθούν έως τις 15 Οκτωβρίου 2024, που σηματοδοτεί το τέλος του έτους ενισχύσεων 2023 σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

Η σχετική ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ νωρίς το βράδυ 15 Οκτωβρίου έχει ως ακολούθως:

“Το μεσημέρι 15 Οκτωβρίου 2024 εκκίνησε η σταδιακή πίστωση στους λογαριασμούς των δικαιούχων που αφορά στην εκκαθαριστική πληρωμή του οικονομικού έτους για την καταβολή των ενισχύσεων ΕΑΕ 2023. Έχει μέχρι τώρα πιστωθεί σε 17.780 μοναδικούς δικαιούχους το ποσό των 10.784.221,91 ευρώ. Οι πιστώσεις στα καθεστώτα εντός ΟΣΔΕ συνεχίζονται και με την ολοκλήρωσή τους θα ακολουθήσει η αναλυτική ανακοίνωση του Οργανισμού.

Πρόκειται, σε μεγάλο ποσοστό για λογιστική τακτοποίηση των δικαιούμενων ποσών των δικαιούχων παραγωγών λόγω κλεισίματος οικονομικού έτους, με μικρά ποσά, αφού ως γνωστό η καταβολή της προκαταβολής ενισχύσεων έτους 2023 όσο και η εξόφληση τους έχει ήδη πραγματοποιηθεί. Η εν λόγω πληρωμή αφορά στην εκκαθάριση όλων των άμεσων ενισχύσεων, όπως προβλέπεται απ’ την Ενωσιακή Νομοθεσία.

Σε ότι αφορά την εκκαθαριστική πληρωμή για τις αγροπεριβαντολογικές ενισχύσεις και βιολογική γεωργία κτηνοτροφία έτους 2023, αυτή υπενθυμίζεται ότι όπως κάθε χρόνο θα ολοκληρωθεί στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου 2024”.

Γιάννης Πανάγος

Πηγή: www.agronews.gr