Νοέμβριο παραστατικά Οικολογικών Σχημάτων ανοιχτό το «παράθυρο» για προσθαφαιρέσεις μόνο στις νέες δράσεις.

Μετά την πληρωµή της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης, δηλαδή το Νοέµβριο, αναµένεται να ανοίξει η πλατφόρµα για την υποβολή δικαιολογητικών που αφορούν τα καθεστώτα οικολογικών σχηµάτων και συνδεδεµένων ενισχύσεων. Η σχετική διαδικασία υπενθυµίζεται πως είχε «παγώσει» από τις 30 Αυγούστου µε απόφαση της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία δηλώσεων ΟΣ∆Ε. Και αν τα πράγµατα για τις συνδεδεµένης είναι σαφή καθώς έχουν εκδοθεί οι σχετικές οδηγίες, για τα οικολογικά σχήµατα δεν ισχύει το ίδιο.

Οι πληροφορίες, προς το παρόν, αναφέρουν πως στα οικολογικά σχήµατα οι αγρότες «ό,τι δήλωσαν-δήλωσαν», δηλαδή δεν θα µπορέσουν να προσθαφαιρέσουν δράσεις, παρά µόνο να προσκοµίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Παρόλα αυτά, δύο 24ωρα πριν κλείσουν οι αιτήσεις ενιαίας ενίσχυσης, από τον ΟΠΕΚΕΠΕ αναρτήθηκε στη diavgeia τροποποιηµένη εγκύκλιος για τα οικολογικά σχήµατα, στην οποία προστέθηκαν νέες δράσεις. Ως εκ τούτου οι ενδιαφερόµενοι δεν είχαν τον απαραίτητο χρόνο να µελετήσουν αν τους συµφέρουν και ενδεχοµένως να αλλάξουν το µείγµα δράσεων στο οποίο είχαν δηλώσει συµµετοχή. Ως εκ τούτου, είναι πολύ πιθανό να ξανανοίξει η πλατφόρµα αιτήσεων για την τροποποίηση αιτήσεων µόνο αναφορικά µε αυτές τις δράσεις, αν όχι για το σύνολο των οικολογικών σχηµάτων. Κάτι τέτοιο προς το παρόν δεν επιβεβαιώνεται αρµοδίως.

Οι δράσεις αυτές ήταν:

  1. Ετήσια ενίσχυση για την εφαρµογή επί τόπου κοµποστοποίησης (31.4-5). Έχει εφαρµογή σε όλες τις καλλιέργειες (αροτραίες, κηπευτικά, δενδρώδεις, ακτινίδιο και αµπέλια). Η επιδότηση εχει οριστεί στα 8 ευρώ το στρέµµα. ∆ικαιολογητικά: τιµολόγιο αγοράς µικροβιακού σκευάσµατος.
  2. Ετήσια ενίσχυση για την καταπολέµηση ηµίπτερων σε εσπεριδοειδή (ωφέλιµα αρπακτικά). ∆ικαιολογητικά: παραστατικό αγοράς ωφέλιµων αρπακτικών εντόµων. Μέγιστη ενίσχυση 40 ευρώ το στρέµµα.
  3. Ετήσια ενίσχυση για την καταπολέµηση των ακάρεων σε εσπεριδοειδή (ωφέλιµα αρπακτικά). ∆ικαιολογητικά: παραστατικό αγοράς σκευασµάτων για καταπολέµιση ακάραιων. Μέγιστη ενίσχυση 95,1 ευρώ το στρέµµα.
  4. Ετήσια ενίσχυση για χρήση υπηρεσιών γεωργίας ακριβείας κατά τη διάρκεια της λίπανσης σε αρόσιµες και µόνιµες καλλιέργειες. ∆ικαιολογητικά: Φορολογικό παραστατικό αγοράς εξοπλισµού για την λίπανση ή παραστατικό παροχής υπηρεσιών από τρίτο για τη λίπανση. Μέγιστη ενίσχυση 10 ευρώ το στρέµµα.

Σηµειώνεται πως ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έχει εκδώσει την εγκύκλιο εφαρµογής των Οικολογικών Σχηµάτων για το 2024, µε τα ΚΥ∆ να κινούνται προς το παρόν στα «τυφλά» και µε βάση την περσινή εγκύκλιο, µε σαφή κίνδυνο απώλειας επιδοτήσεων για τους παραγωγούς. Παράλληλα όταν οι αγρότες δήλωναν οικολογικά σχήµατα, δεν είχαν υπόψη τους την τροποποίηση της υπουργικής απόφασης (ΦΕΚ 5170/Β’/2024) για το πώς γίνεται η διαχείριση της υπερβάλλουσας ζήτησης, η οποία θα επηρεάσει σε ένα βαθµό το τελικό ύψος του πριµ. Αναφορικά µε την πληρωµή, αυτή αναµένεται ξανά µέσα στην άνοιξη.

Τροποποίηση εγκυκλίου, υποχρεωτικά παραστατικά

Στην τελευταία τροποποίηση της εγκυκλίου ΟΠΕΚΕΠΕ το παράρτηµα σχετικά µε τα υποχρεωτικά δικαιολογητικά που απαιτούνται στα οικολογικά σχήµατα, διαµορφώθηκε ως εξής:

  • Τιµολόγια αγοράς σπόρου (Π1-31.1 Χρήση ανθεκτικών και προσαρµοσµένων ειδών και ποικιλιών).
  • Τιµολόγια αγοράς σπόρου (Π1-31.1-Α Καλλιέργεια χειµερινών σιτηρών και ψυχανθών µικρού βιολογικού κύκλου).
  • Τιµολόγια αγοράς σπόρου (Π1-31.1-Β Καλλιέργεια προσαρµοσµένων στις τοπικές συνθήκες ειδών και ποικιλιών.
  • Υπεύθυνη δήλωση ιδιοπαραγόµενου σπόρου (31.1-Α Καλλιέργεια χειµερινών σιτηρών και ψυχανθών µικρού βιολογικού κύκλου).
  • Υπεύθυνη δήλωση ιδιοπαραγόµενου σπόρου (31.1-Β Καλλιέργεια προσαρµοσµένων στις τοπικές συνθήκες ειδών και ποικιλιών).
  • Tιµολόγιο αγοράς µικροβιακού σκευάσµατος (ECO-04.05).
  • Παραστατικά αγοράς σκευασµάτων για καταπολέµηση ωφέλιµων αρπακτικών εντόµων (ECO-06.25).
  • Παραστατικά αγοράς σκευασµάτων για καταπολέµηση ακάρεων (ECO-06.26).
  • Παραστατικό παροχής υπηρεσιών από τρίτο για τη λίπανση (ECO-06.24).
  • Φορολογικό παραστατικό αγοράς εξοπλισµού για τη λίπανση (ECO-06.24).

Γιώργος Κοντονής

Πηγή: www.agronews.gr