Νέο ειδικό πριμ έως 70 ευρώ για βιομηχανική ντομάτα και 31 ευρώ για βαμβάκι μέσω ΠΑΑ, με 96 εκατ. η προκήρυξη.

Την εισαγωγή νέας, πιλοτικής παρέµβασης σχετικά µε τη µείωση του αποτυπώµατος άνθρακα στις καλλιέργειες βάµβακος, βιοµηχανικής τοµάτας και κινόας µε τριετείς δεσµεύσεις για µείωση του αποτυπώµατος άνθρακα 20% από το πρώτο έτος δεσµεύσεων µέχρι και το τρίτο έτος αυτών, προβλέπει η 2η τροποποίηση του ΠΑΑ µε επιδότηση 31, 70 και 42 ευρώ το στρέµµα αντίστοιχα.

Στη νέα αυτή παρέµβαση µε προϋπολογισµό 96 εκατ. ευρώ και τίτλο «Μείωση αποτυπώµατος άνθρακα σε αρόσιµες καλλιέργειες» δικαιούχοι θα είναι ενεργοί γεωργοί, φυσικά και νοµικά πρόσωπα ή οµάδες αυτών, οι οποίοι κατέχουν γεωργική εκµετάλλευση και καλλιεργούν βαµβάκι, βιοµηχανική ντοµάτα και κινόα, σύµφωνα µε την ενιαία αίτηση του ΟΣ∆Ε, του έτους που θα καθορίζεται στην οικεία πρόσκληση. Για να είναι επιλέξιµα τα αγροτεµάχια θα πρέπει να είναι δηλωµένα µε νόµιµη κατοχή στο ΟΣ∆Ε.

∆εσµεύσεις δικαιούχων

Για την επίτευξη του στόχου µείωσης του αποτυπώµατος άνθρακα κατά 20% οι δικαιούχοι πρέπει να εφαρµόσουν ενδεικτικά και όχι αποκλειστικά µια ή περισσότερες από τις ακόλουθες γεωργικές πρακτικές:

  • Μειωµένη / εναλλακτικές µεθόδους εδαφικής κατεργασίας: Η ένταση της εδαφικής κατεργασίας αποτελεί σηµαντικό παράγοντα εκποµπών αερίων του θερµοκηπίου στην ατµόσφαιρα, οπότε συνίσταται περιορισµός του αριθµού των αρόσεων, µειωµένη εδαφική κατεργασία ή εδαφική ακατεργασία.
  • Ορθολογική χρήση λίπανσης: µε τη χρήση νέας τεχνολογίας και τεχνικών όπως η γεωργία ακριβείας και µε την εφαρµογή νέου τύπου λιπασµάτων που περιέχουν παρεµποδιστές για την αργή αποδέσµευση των θρεπτικών στοιχείων µε αποτέλεσµα τη µειωµένη εξάτµιση και έκπλυσή τους.
  • Βελτιστοποίηση της χρήσης νερού και µείωσης της άρδευσης: Με επιλογή του κατάλληλου χρόνου και τρόπου άρδευσης αποφεύγονται προβλήµατα όπως η εξάτµιση και η έκπλυση των θρεπτικών συστατικών από το έδαφος, τα οποία επηρεάζουν τον κύκλο του αζώτου στο έδαφος. Εποµένως, πρακτικές όπως η χρήση νέων τεχνολογιών άρδευσης, στάγδην άρδευσης,
  • Μείωση της χρήσης αγροχηµικών: Τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα αυξάνουν και αυτά τις εκποµπές αερίων του θερµοκηπίου στην ατµόσφαιρα οπότε η µειωµένη χρήση τους είναι επιβεβληµένη. Νέες τεχνολογίες έγκαιρης προειδοποίησης και επέµβασης των ψεκασµών µειώνουν τον αριθµό των ψεκασµών, ενώ νέες τεχνολογίες χρήσης ψεκαστήρων µειωµένης διασποράς συµβάλλουν στη µείωση της ποσότητας χρήσης των φυτοπροστατευτικών.
  • Χρήση Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας: Κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της εκµετάλλευσης µε τη χρήση ανανεώσιµων πηγών ενέργειας σε αντικατάσταση ορυκτών καυσίµων (πετρέλαιο).

Συµβάσεις τριετίας

Η παρέµβαση αφορά σε τριετείς συµβάσεις, λόγω του πιλοτικού χαρακτήρα της παρέµβασης, ως υβριδική παρέµβαση, µε βάση τη διαχείριση και το αποτέλεσµα. Παρέχεται η δυνατότητα παράτασης των δεσµεύσεων κατά δύο έτη επιπλέον, µετά την αξιολόγηση της υλοποίησης της παρέµβασης.

Γιώργος Κοντονής

Πηγή: www.agronews.gr