Απορίες για πυκνούς έλεγχους στα χωράφια επιθεωρητών εργασίας.
Συνεχίζονται οι έλεγχοι από τους Επιθεωρητές Εργασίας. Οι «ανεξάρτητοι» εργαζόµενοι του ΣΕΠΕ, συνεχίζουν τις επισκέψεις στα χωράφια σε τέτοιο βαθµό και µε τέτοιο ρυθµό, που µόνο προβληµατισµό µπορεί να προκαλέσει αυτή η συχνότητα.
Πολλές απορίες προκαλούν πυκνοί έλεγχοι στα χωράφια των επιθεωρητών εργασίας
Θυµίζω ότι: «Η Επιθεώρηση Εργασίας είναι µία Ανεξάρτητη ∆ιοικητική Αρχή, βάσει του Ν. 4808/2021 και η λειτουργία της ορίστηκε µε την ΚΥΑ υπ Αριθ. 67759/2022. Της Αρχής προΐσταται ο ∆ιοικητής ο οποίος δύναται να εισηγηθεί στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφαλίσεως προτάσεις νόµου στον οποίον όµως δεν λογοδοτεί καθώς η αρχή υπόκειται αποκλειστικά σε κοινοβουλευτικό έλεγχο. Τα όργανα διοίκησης της Επιθεώρησης Εργασίας είναι ο ∆ιοικητής και το πενταµελές Συµβούλιο ∆ιοίκησης. Η Επιθεώρηση Εργασιακών Σχέσεων και η Επιθεώρηση Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία αποτελούν δύο κλάδους της Αρχής…».
Την Πέµπτη 10 Οκτωβρίου Επιθεωρητές Εργασίας βγήκαν επίσκεψη στα χωράφια κάποιας περιοχής της ∆υτικής Μακεδονίας και όπου έβλεπαν κόσµο και άρχισαν να καταγράφουν εργαζοµένους. Σε έναν αγρότη (και µάλιστα ειδικού καθεστώτος, που σηµαίνει τζίρος κάτω των 15.000 ευρώ) κατέγραψαν την απασχόληση 6 εργαζοµένων. Ο εν λόγω αγρότης απασχολούσε τους εργάτες για τη συλλογή πατάτας.
∆εν άφησαν οποιοδήποτε χαρτί, κάτι που να αποδεικνύει την επίσκεψη. Να σηµειώσουµε ότι το Συνεργείο των τεσσάρων (4) Επιθεωρητών συνόδευε και ένας αστυνοµικός, µία όµως προβλεπόµενη διαδικασία.
Άξιο απορίας είναι τι έχει συµβεί και ξαφνικά άρχισαν να επισκέπτονται όλο και πιο συχνά τα χωράφια; Άραγε, συνέλαβαν όλη την αδήλωτη εργασία στις κοινές επιχειρήσεις και είπαν να «τακτοποιήσουν» και τους αγρότες;
Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, οι αγρότες δεν υποβάλλουν πίνακα προσωπικού, κάτι που είναι απόλυτα λογικό: δεν µπορούν να δηλώσουν ηµέρες εργασίας, ούτε ωράριο απασχόλησης. Και πως άλλωστε να γίνει κάτι τέτοιο; Πας το πρωί, µετά από δύο ώρες αρχίζει να βρέχει, τελείωσε η µέρα. Αύριο πάλι. Ή, αν σταµατήσει η βροχή γιατί ήταν για λίγο, ξανά στο χωράφι µπας και προλάβουν να συλλέξουν κάτι και δεν πάει χαµένη η µέρα.
∆υστυχώς δεν υπάρχει η δυνατότητα αποτύπωσης σε πίνακα προσωπικού της ανωτέρω διαδικασίας, κάτι το οποίο είµαι βέβαιος ότι οι Επιθεωρητές του ΣΕΠΕ το κατανοούν απόλυτα.
Εύλογα λοιπόν γεννάται το ερώτηµα: γιατί υπάρχει τέτοιο µένος µε τους εργάτες γης; Τι είναι αυτό που στέλνει τους Επιθεωρητές στα χωράφια;
Πριν 2-3 µέρες πάλι, στην ευρύτερη περιοχή των Μεγάρων επιβλήθηκε πρόστιµο 10.500 ευρώ, µε την αιτιολογία της ανασφάλιστης εργασίας, δηλαδή µη ύπαρξη πίνακα προσωπικού. Που; Σε αγρότη που απασχολούσε εργάτη γης.
Και πάµε παρακάτω: η πληρωµή γίνεται στο τέλος της ηµέρας, κάθε µέρα. ∆υστυχώς δεν έχει εισακουστεί η από χρόνια πρόταση µου, να µπορεί ο αγρότης να αγοράζει προκαταβολικά ένα συνολικό εργόσηµο και να µπορεί, στο τέλος της κάθε ηµέρας να πληρώνει τον κάθε εργαζόµενο. Κάτι σαν το µπλοκ επιταγών δηλαδή µε πολλά φύλλα.
Με τον τρόπο αυτό δεν θα µπορεί κανείς να κατηγορήσει τον αγρότη ότι δεν θα πληρώσει τον εργάτη που απασχόλησε.
Πολλές φορές αναρωτιέµαι γιατί είναι τόσο δύσκολο να λυθεί ένα πρόβληµα από τη ∆ιοίκηση του εκάστοτε υπουργείου και η απάντηση είναι πάντα η ίδια: εµπλέκονται πολλοί άνθρωποι οι οποίοι τις περισσότερες φορές δε γνωρίζουν το αντικείµενο.
Είναι αδιανόητο να εξακολουθεί, ακόµη και σήµερα, να υφίσταται ενεργή η υποχρέωση υποβολής χειρόγραφου πίνακα προσωπικού, για τους απασχολούµενους µε εργόσηµο στον πρωτογενή τοµέα. Λύσεις υπάρχουν και πρέπει να εφαρµοστούν.
Οµάδα Εργασίας Εργοσήµου, µία επιτροπή που είναι στα χαρτιά…
Με την 44116/∆1.14687/2019 απόφαση συγκροτήθηκε Οµάδας Εργασίας Εργοσήµου και Τίτλου Κτήσης, «µε σκοπό την επεξεργασία προτάσεων για αναδιοργάνωση του θεσµικού πλαισίου του εργόσηµου και του τίτλου κτήσης.Έργο της είναι η αξιολόγηση και κωδικοποίηση των διατάξεων που αφορούν το εργόσηµο και τον τίτλο κτήσης (απόδειξη δαπάνης) και η κατάθεση προτάσεων για τη δηµιουργία ενός ενιαίου θεσµικού πλαισίου για όλες τις επαγγελµατικές κατηγορίες, και των αγροτών».
Γιώργος Παπαδημητρίου
Πηγή: www.agronews.gr