Σε Οικολογικό Σχήμα μετατρέπεται η Δάσωση με 25 ευρώ το στρέμμα στα αροτραία για 10% κάλυψη με δενδρώδεις
Εκµεταλλεύσεις που στο 10% της αρόσιµης έκτασης επιλέγουν να καλλιεργήσουν µε πυκνότητα φύτευσης 5 έως 10 δέντρα ανά στρέµµα ή θαµνοστοιχίες, θα λαµβάνουν επιδότηση 25 ευρώ το στρέµµα µέσω των οικολογικών σχηµάτων για το έτος ενίσχυσης 2025. Πρόκειται για την τροποποίηση της ∆ράσης Π1-31.2 – Επέκταση της εφαρµογής περιοχών οικολογικής εστίασης, η οποία αλλάζει ώστε να γίνει πιο ελκυστική.
Αναλυτικότερα οι δεσµεύσεις και τα πριµ έχουν ως εξής:
Α) Σε εκµεταλλεύσεις που διαθέτουν αρόσιµη έκταση, το 10% της αρόσιµης γης της εκµετάλλευσης µετατρέπεται σε περιοχή οικολογικής εστίασης, εφόσον η περιοχή οικολογικής εστίασης αποτελείται από γη υπό αγρανάπαυση ή/και από καλλιέργειες µε αζωτοδεσµευτικά χωρίς τη χρήση φυτοπροστατευτικών ή/και από ζώνες µε ετήσια ανθοφόρα φυτά-ξενιστές επικονιαστών ή/και ωφέλιµων χωρίς την εφαρµογή θρεπτικών και φυτοπροστατευτικών ή/και υφιστάµενα στοιχεία του αγροτικού τοπίου.
Σε εκµεταλλεύσεις οι οποίες δηµιουργούν περιοχή οικολογικής εστίασης µε τη συµµετοχή καλλιεργειών που δεσµεύουν το άζωτο (σε κάθε περίπτωση χωρίς τη χρήση φυτοπροστατευτικών), θα πρέπει να δεσµεύεται το 10%, εκ των οποίων τουλάχιστον το 60% θα πρέπει να είναι γη υπό αγρανάπαυση ή/και µη παραγωγικά στοιχεία του τοπίου. Σε όλες τις παραπάνω εκµεταλλεύσεις, πρόσθετη ενίσχυση χορηγείται για τη σπορά ή/και διατήρηση, φυτών ξενιστών επικονιαστών ή/και ωφελίµων οργανισµών στις παρυφές των αγροτεµαχίων σε έκταση ίση µε το 1% της αρόσιµης εκµετάλλευσης.
Χορηγείται ενίσχυση 2,5 ευρώ ανά στρέµµα για την δηµιουργία ή/και διατήρηση περιοχών οικολογικής εστίασης σε 10% τουλάχιστον της αρόσιµης έκτασης της εκµετάλλευσης. Στην περίπτωση καλλιέργειας φυτών-ξενιστών, στην παραπάνω ενίσχυση προστίθενται 2 ευρώ ανά στρέµµα και το συνολικό ύψος ενίσχυσης διαµορφώνεται σε 4,5 ευρώ/στρέµµα.
Β) Νέα επιλογή. Στις εκµεταλλεύσεις που διαθέτουν αρόσιµη έκταση, ενισχύεται η δηµιουργία νέων στοιχείων του τοπίου ως περιοχών οικολογικής εστίασης στο 10% της εκµετάλλευσης, πέραν των υφιστάµενων στοιχείων του τοπίου που είναι επιλέξιµα στη δράση Α. Αυτά περιλαµβάνουν δενδροστοιχίες, συστάδες δέντρων, µεµονωµένα δέντρα και θαµνοστοιχίες. Επιλέξιµα είναι τα δασικά και καλλιεργούµενα δέντρα της ελληνικής χλωρίδας, µε πυκνότητα φύτευσης 50 έως 100 δέντρα ανά εκτάριο, εκ των οποίων µόνο 10 δέντρα ανά εκτάριο µπορεί να είναι καλλιεργούµενα είδη που όµως η καλλιέργειά τους δεν έχει στόχο την παραγωγή και στα οποία δεν επιτρέπεται η εφαρµογή χηµικών φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Οι θάµνοι εγκαθίστανται είτε επί των γραµµών των δέντρων είτε στις παρυφές των αγροτεµαχίων.
Χορηγείται ενίσχυση 25 ευρώ ανά στρέµµα για τη δηµιουργία νέων στοιχείων του τοπίου (δέντρων και θάµνων). Από το δεύτερο έτος και µετά, χορηγείται ενίσχυση 5 ευρώ ανά στρέµµα για συντήρηση των δέντρων και των θάµνων.
Πηγή: www.agronews.gr