Εξετάζει τρόπο ενίσχυσης για τις ζωοτροφές λόγω εγκλεισμού το υπουργείο.

Στη συνδρομή και συνεργασία όλων προσβλέπει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με στόχο να εκριζωθεί απ’ τη χώρα η ζωονόσος της ευλογιάς το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, κατά τα πρότυπα της πανώλης. Παράλληλα, η Πολιτεία θα προχωρήσει σε πληρωμές αυξημένων αποζημιώσεων και δωρεάν αναπλήρωση του απολεσθέντος ζωικού κεφαλαίου ενώ εξετάζεται τρόπος ενίσχυσης των κτηνοτρόφων για τις ζωοτροφές. Όλα τα παραπάνω ειπώθηκαν από τον υπουργό Κώστα Τσιάρα στο πλαίσιο ευρείας σύσκεψης με εκπροσώπους κτηνοτροφικών Ενώσεων, Συλλόγων και Συνεταιρισμών από όλη τη χώρα στις 11 Νοεμβρίου.

Στη σύσκεψη μετείχαν επίσης ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χρήστος Κέλλας, ο ΓΓ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Στρατάκος, ο Γενικός Διευθυντής Κτηνιατρικής Υπηρεσίας του ΥΠΑΑΤ Θωμάς Αλεξανδρόπουλος και εκπρόσωποι από την ΕΘΕΑΣ και δεκαπέντε Ενώσεις, Συνεταιρισμούς και Συλλόγους από όλη την Ελλάδα.


Ο ΥπΑΑΤ εξήγησε τη σκοπιμότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί τα οποία εντάσσονται σε έναν στρατηγικό σχεδιασμό που περιλαμβάνει δύο σκέλη:

  • Πρώτον, αυξημένη αποζημίωση στα 250 ευρώ για τα καθαρόαιμα και στα 220 ευρώ για τα ημίαιμα, και δεύτερον, δωρεάν αναπλήρωση του απολεσθέντος ζωικού κεφαλαίου, κατά τα πρότυπα του Μέτρου 5.2 για τη Θεσσαλία.
  • Παράλληλα, ο υπουργός είπε ότι εξετάζεται τρόπος ενίσχυσης των κτηνοτρόφων και μέσω ζωοτροφών, αφού υπάρχουν περιοχές, όπως αυτές του Τυρνάβου στη Θεσσαλία, που είναι «κλειστές» από τις 11 Ιουλίου 2024, ενώ έγινε συζήτηση για τους λόγους που δεν προκρίθηκε η λύση του εμβολιασμού.

Ο υπουργός απευθυνόμενος στους εκπροσώπους του κτηνοτροφικού κόσμου τόνισε ότι χρειάζεται υπευθυνότητα και σοβαρότητα από όλους για να αντιμετωπιστεί η συγκεκριμένη ζωονόσος, κατά τρόπο ανάλογο με εκείνον της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών. «Προσβλέπω στη συνδρομή σας και στη συνεργασία σας», τόνισε ο κ. Τσιάρας, γιατί, όπως είπε, ο στόχος είναι κοινός και δεν είναι άλλος από το να περιορίσουμε τις επιπτώσεις στο ζωικό μας κεφάλαιο. Στη σύσκεψη ετέθησαν και γενικότερα ζητήματα που έχουν σχέση με την ενίσχυση της κτηνοτροφίας και τις εξαγωγές προς τρίτες χώρες, την υποστελέχωση της περιφέρειας σε κτηνιάτρους, το χωροταξικό και τις χρήσεις γης, τις εξισωτικές ενισχύσεις καθώς και μια σειρά άλλων θεμάτων που έχουν σχέση με τη στήριξη της κτηνοτροφίας, αλλά και την προστασία των υδάτινων πόρων.

Η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ως ακολούθως:

«Κώστας Τσιάρας προς εκπροσώπους κτηνοτρόφων: Με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, όλοι μαζί, θα αντιμετωπίσουμε την ευλογιά όπως έγινε με την πανώλη

Ευρεία σύσκεψη με εκπροσώπους κτηνοτροφικών Ενώσεων, Συλλόγων και Συνεταιρισμών από όλη τη χώρα είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, με αφορμή το πρόβλημα της ευλογιάς.

Ο Υπουργός απευθυνόμενος στους εκπροσώπους του κτηνοτροφικού κόσμου τόνισε ότι χρειάζεται υπευθυνότητα και σοβαρότητα από όλους για να αντιμετωπιστεί η συγκεκριμένη ζωονόσος, κατά τρόπο ανάλογο με εκείνον της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών. «Προσβλέπω στη συνδρομή σας και στη συνεργασία σας», τόνισε ο κ. Τσιάρας, γιατί, όπως είπε, ο στόχος είναι κοινός και δεν είναι άλλος από το να περιορίσουμε τις επιπτώσεις στο ζωικό μας κεφάλαιο.

Ο ΥπΑΑΤ εξήγησε τη σκοπιμότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί τα οποία εντάσσονται σε έναν στρατηγικό σχεδιασμό που περιλαμβάνει δύο σκέλη: Πρώτον, αυξημένη αποζημίωση στα 250 € για τα καθαρόαιμα και στα 220 € για τα ημίαιμα, και δεύτερον, δωρεάν αναπλήρωση του απολεσθέντος ζωικού κεφαλαίου, κατά τα πρότυπα του Μέτρου 5.2 για τη Θεσσαλία. Παράλληλα, ο υπουργός είπε ότι εξετάζεται τρόπος ενίσχυσης των κτηνοτρόφων και μέσω ζωοτροφών, αφού υπάρχουν περιοχές, όπως αυτές του Τυρνάβου στη Θεσσαλία, που είναι «κλειστές» από τις 11 Ιουλίου 2024, ενώ έγινε συζήτηση για τους λόγους που δεν προκρίθηκε η λύση του εμβολιασμού.

Στη σύσκεψη ετέθησαν και γενικότερα ζητήματα που έχουν σχέση με την ενίσχυση της κτηνοτροφίας και τις εξαγωγές προς τρίτες χώρες, την υποστελέχωση της περιφέρειας σε κτηνιάτρους, το χωροταξικό και τις χρήσεις γης, τις εξισωτικές ενισχύσεις καθώς και μια σειρά άλλων θεμάτων που έχουν σχέση με τη στήριξη της κτηνοτροφίας, αλλά και την προστασία των υδάτινων πόρων.

Ο κ. Τσιάρας τόνισε ότι ο ίδιος πιστεύει ότι η ελληνική κτηνοτροφία έχει τεράστιες δυνατότητες αν αξιοποιηθούν σωστά οι μοναδικές δυνατότητες που προσφέρει η χώρα μας και εφόσον οι κτηνοτρόφοι ενισχύσουν τις γνώσεις τους μέσα από πρόσθετη εκπαίδευση πάνω στις νέες δυνατότητες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες. «Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά», είπε.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χρήστος Κέλλας, ο ΓΓ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Στρατάκος, ο Γενικός Διευθυντής Κτηνιατρικής Υπηρεσίας του ΥΠΑΑΤ Θωμάς Αλεξανδρόπουλος και εκπρόσωποι από την ΕΘΕΑΣ και δεκαπέντε Ενώσεις, Συνεταιρισμούς και Συλλόγους από όλη την Ελλάδα».

Πηγή: www.agronews.gr