Αναδιάρθρωση ποικιλιών στο ρύζι εντός του 2025 με αιχμή την μεσόσπερμη κατηγορία.
Νέες ποικιλίες, με ζωηρό εμπορικό ενδιαφέρον από απαιτητικές αγορές του εξωτερικού, πρόκειται να κάνουν την εμφάνισή τους στην πεδιάδα της δυτικής Θεσσαλονίκης, στην καλλιεργητική περίοδο του 2025, ώστε να υπάρξει διαφοροποίηση από τον ανταγωνισμό και το προϊόν να είναι σε θέση να διεκδικήσει με αξιώσεις υπεραξία για τους εμπλεκόμενους.
Το σχέδιο αναδιάρθρωσης των ποικιλιών αφορά, κατά μείζονα λόγο τη μεσόσπερμη κατηγορία ρυζιού και αποτελεί κοινή απόφαση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ρυζιού του Συνδέσμου Ορυζομύλων της Ελλάδας και των Συνεταιριστικών Οργανώσεων, ενώ προωθείται σε συνεννόηση με μεγάλη πολυεθνική του χώρου της σποροπαραγωγής, για να διασφαλιστούν οι αναγκαίες ποσότητες πιστοποιημένου σπόρου.
«Αποφασίσαμε να φέρουμε καινούρια σπόρια από το 2025. Έχουμε ήδη καταλήξει στις νέες ποικιλίες που θα καλλιεργηθούν», είπε ο Γιάννης Αρναουτέλης, πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ρυζιού, στο πάνελ για «τα κρυφά χαρτιά της ρυζοκαλλιέργειας», που οργανώθηκε στο πλαίσιο του θεσμού «Αγρότης της Χρονιάς 2025. Ο ίδιος αποκάλυψε πως ένας ακόμη στόχος που έχει τεθεί σε επίπεδο Διεπαγγελματικής και Συνδέσμου Ορυζομύλων είναι να αυξηθεί και η κατά κεφαλήν κατανάλωση στην Ελλάδα, καθώς το ρύζι σταδιακά έχει χάσει μερίδιο από τα μακαρόνια στο τραπέζι του νοικοκυριού.
Την αναγκαιότητα να υπάρξει διαφοροποίηση στις ποικιλίες ρυζιού που καλλιεργούνται στη χώρα μας, υπογράμμισε και η Γεωργία Κοστηνάκη, Πρόεδρος Συνδέσμου Ορυζομύλων Ελλάδος. «Δεν μπορεί μια Ελλάδα να θέλει να συναγωνιστεί χώρες τέρατα στην παραγωγή ρυζιού, όπως είναι η Ινδία για παράδειγμα και να βάζει δίπλα ένα όμοιο ρύζι. Άρα, πρέπει να διαφοροποιηθούμε, να βρούμε σπόρους αποδοτικούς για τους παραγωγούς και ποιοτικούς για τους Μύλους και να στοχεύσουμε σε αγορές, που δεν θα έχουμε ανταγωνισμό από τρίτες χώρες. Δεν θα ανακαλύψουμε την Αμερική. Αρκεί να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Ιταλίας», είπε η κ. Κωστηνάκη. Πρόσθεσε δε, πως η Euricom Hellas, στην οποία είναι επικεφαλής, για το 2025 έχει πλάνο συμβολαιακής γεωργίας για 15.000 στρέμματα με καινούριες ποικιλίες, οι οποίες «έχουν δοκιμαστεί ήδη από πέρυσι στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής μας και έχουν αποδόσεις πάνω από 1.000 κιλά το στρέμμα».
Οι ποικιλίες που έχουν επιλεγεί προκειμένου να σπαρθούν τη νέα σεζόν όπως ανέφερε στην Agrenda ο Χρήστος Γκαντζάρας, πρόεδρος του Α’ Συνεταιρισμού Ορυζοπαραγωγών Χαλάστρας, έχουν αναπτυχθεί από τη Basf και είναι η μεσόσπερμη «Elite» με τεχνολογία Provisia, οι επίσης μεσόσπερμες «CL 007» και «Iberiko» με τεχνολογία Clearfield, η μακρύσπερμη «PVL 024» με τεχνολογία Provisia και η τύπου Καρολίνα «CLG 88» με τεχνολογία Clearfield.
«Θα κάνουμε ενημερωτικές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη, στις Σέρρες, στην Καβάλα, στη Λαμία και στο Αγρίνιο για να δούμε πόσο μεγάλες θα είναι οι ανάγκες για σπόρους σποράς. Από το συνεταιρισμό μας πάντως η ζήτηση είναι μεγάλη για νέες ποικιλίες», επισήμανε ο κ. Γκαντζάρας, αλλά έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως ο πιστοποιημένος σπόρος επουδενί πρέπει να συσχετιστεί με τη συνδεδεμένη ενίσχυση, γιατί ήδη το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί πάρα πολύ και ψαλιδίζει τη βιωσιμότητα της καλλιέργειας.
Η ανάγκη για αναδιάρθρωση των ποικιλιών αναντίρρητα επιταχύνθηκε και από τη φθίνουσα πορεία των αποδόσεων, αλλά και από τη δυστοκία διάθεσης, ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια, των μεσόσπερμων ποικιλιών.
«Οι πράξεις που γίνονται αυτή τη στιγμή στα μεσόσπερμα της φετινής παραγωγής είναι στα 39 – 39,5 λεπτά το κιλό, κυρίως με προορισμό την Τουρκία. Τα μακρύσπερμα είναι σε καλύτερη μοίρα, πουλιούνται με 50 λεπτά το κιλό, ενώ με 62 λεπτά το κιλό φεύγουν οι Καρολίνες», ανέφερε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Α’ Χαλάστρας.
Στο θέμα των τιμών του προϊόντος, έπειτα από ερώτημα του εκδότη της Agrenda, Γιάννη Πανάγου, τοποθετήθηκε και η κ. Κωστηνάκη, η οποία σημείωσε ότι «οι μακρύσπερμες και οι Καρολίνες, επειδή δεν υπάρχουν και μεγάλες ποσότητες απορροφούνται με καλές τιμές. Πρόβλημα όμως διαφαίνεται στις μεσόσπερμες ποικιλίες, τόσο για τους παραγωγούς, όσο και για τους Μύλους. Θα φύγουν τελικά και αυτές, αλλά δεν νομίζω πως οι τιμές τους θα μας εκπλήξουν ευχάριστα».
Στην τεχνογνωσία που έχουν αναπτύξει οι Έλληνες ορυζοκαλλιεργητές, σε σημείο ώστε να έχουν τις υψηλότερες αποδόσεις σε όλη την Ευρώπη εστίασε ο Βασίλης Κουκουρίκης, από το Συνεταιρισμό Β’ Χαλάστρας. «Ο Έλληνας παραγωγός είναι πιο μπροστά και από τον Ιταλό σε σχέση με την καλλιέργεια. Εκείνοι έχουν πλεονέκτημα στο marketing και στην εμπορία», είπε χαρακτηριστικά, ενώ ανέδειξε και την πρωτοπορία των παραγωγών του κλάδου σε σχέση με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής και γεωργίας ακριβείας στην ορυζοκαλλιέργεια.
Τον καίριο ρόλο της χρήσης πιστοποιημένου σπόρου στην καλλιέργεια του ρυζιού υπογράμμισε η Μαρία Αϊβάζογλου, από τη Basf, λέγοντας, μεταξύ άλλων, πως με τις τεχνολογίες που ενσωματώνει, όπως είναι η Provisia και το Clearfield, αυξάνει τις αποδόσεις και απαλλάσσει την καλλιέργεια από ζιζάνια όπως η μουχρίτσα και το κόκκινο ρύζι.
Λεωνίδας Λιάμης
Πηγή: www.agronews.gr