Οι βαμβακάδες απαιτούν ενίσχυση 53 ευρώ ανά στρέμμα λόγω ζημιών ’24.

Αίτημα για ειδική ενίσχυση 53 ευρώ το στρέμμα στο βαμβάκι, ώστε να καλυφθεί ένα μέρος έστω από την τεράστια απώλεια εισοδήματος που καταγράφουν φέτος από την καλλιέργεια, ετοιμάζουν οι καλλιεργητές βαμβακιού της χώρας, οι οποίοι συναντώνται σήμερα το μεσημέρι στη δυτική Θεσσαλονίκη, για να χαράξουν τη διεκδικητική στρατηγική τους.

Οι εξαιρετικά χαμηλές αποδόσεις της καλλιέργειας στο χωράφι, εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών, αλλά και των ζημιών από το ρόδινο σκουλήκι που εμφανίστηκε, σε συνδυασμό με τις εξευτελιστικές τιμές, με τις οποίες πωλείται το προϊόν στην τρέχουσα εμπορική σεζόν, καθιστούν ισχυρά ζημιογόνα την καλλιέργεια και ανάβουν το φυτίλι για μεγάλες κινητοποιήσεις προσεχώς, αν δεν υπάρξει η αιτούμενη στήριξη.

Ήδη τις προηγούμενες ημέρες πήραν φωτιά οι παρασκηνιακές επαφές μεταξύ Αγροτικών Συλλόγων και Αγροτικών Συνεταιρισμών από όλη την επικράτεια, ώστε να δημιουργήσουν μια ενωμένη γροθιά, που εφόσον χρειαστεί θα χτυπήσει και το χέρι στο τραπέζι, καθώς πρόκειται για μια καλλιέργεια με περίπου 2,5 εκατ. στρέμματα, σε όλη την επικράτεια, στην οποία απασχολούνται χιλιάδες οικογένειες που έχουν περιέλθει σε απόγνωση από τις ασφυκτικές συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί.

Στο πλαίσιο αυτό έχει αποφασιστεί να συγκροτηθεί μια επιτροπή που θα υποστηρίξει το αίτημα αρχικά με διάλογο και κατόπιν με δραστικά μέτρα, γεμίζοντας τους δρόμους με μηχανήματα και μπλόκα, εάν δεν υπάρξει ανταπόκριση από τους ιθύνοντες.

Μάλιστα, το μεσημέρι της Δευτέρας 20 Ιανουαρίου, στις 12:30 έχει προγραμματιστεί συνάντηση εκπροσώπων των βαμβακοπαραγωγών στα Μάλγαρα, ώστε να επικυρωθεί το πλάνο για τη διεκδίκηση της στήριξης και να δρομολογηθούν οι επόμενες κινήσεις.

Το σκεπτικό, όσων ηγούνται της πρωτοβουλίας, όπως πληροφορείται το Agronews, είναι να βγει μπροστά η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος, ως θεσμικός εκπρόσωπος του κλάδου και υπό τον πρόεδρό της, Θύμιο Φωτεινό, ο οποίος θα πλαισιωθεί από 3-4 μέλη Αγροτικών Συνεταιρισμών και Αγροτικών Συλλόγων από τη Στερεά Ελλάδα, τη Θεσσαλία, την Κεντρική Μακεδονία και την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, να έρθουν σε επαφή με το Υπουργείο και την Κυβέρνηση, ώστε να ζητήσουν την ικανοποίηση του αιτήματος με έκτακτη ενίσχυση.

Κατ΄εικόνα του καταστροφικού 2023 οι αποδόσεις βάμβακος

Όπως υποστηρίζεται από τους παραγωγούς, με δεδομένο ότι φέτος η μέση απόδοση της καλλιέργειας σε εθνικό επίπεδο είναι στα 317 κιλά το στρέμμα, όσα και το 2023 που είχε καταστραφεί η καλλιέργεια στη Θεσσαλία από τον Daniel και η μέση τιμή πώλησης στα 47 λεπτά το κιλό, η απώλεια εισοδήματος είναι ανυπολόγιστη και ως εκ τούτου μπορεί να στοιχειοθετηθεί πρόταση προς τις Βρυξέλλες για να υπάρξει μια έκτακτη ενίσχυση προς τους παραγωγούς.

«Σπείραμε με μέσο κόστος στα 68 λεπτά το κιλό και πουλάμε με 45-47 λεπτά το κιλό. Είναι μια τραγωδία. Κάνει έναν τζίρο γύρω στα 150 ευρώ το στρέμμα, ενώ τα έξοδα της καλλιέργειας ξεπερνούν τα 270 ευρώ το στρέμμα. Μπαίνουμε μέσα 120 ευρώ το στρέμμα, με βάση το κόστος παραγωγής και δεν μπορεί να καλυφθεί από τη συνδεδεμένη ενίσχυση για αυτό ζητάμε να στηριχθούμε εκτάκτως με 53 ευρώ ανά στρέμμα, όσο και το ποσό που μπαίνουμε μέσα. Δεν διεκδικούμε να μας δοθεί εισόδημα για να ζήσουμε, αλλά τουλάχιστον να μπορέσουμε να καλύψουμε τις υποχρεώσεις μας προς τρίτους. Ο κόσμος είναι πράγματι σε απόγνωση», είπε στο Agronews πηγή από το χώρο των παραγωγών που συμμετέχει στη ζύμωση για την προώθηση του αιτήματος.

Η ίδια πηγή μας ανέφερε πως η στήριξη μπορεί να επέλθει είτε από τα ΚΟΑ, είτε από τα deminimis ή άλλη πηγή που θα επιλέξει το ΥπΑΑΤ και η κυβέρνηση. «Υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι σε διάφορα ταμεία για έκτακτες ανάγκες. Το αφήνουμε στην κυβέρνηση και στο υπουργείο να επιλέξουν από πού θα μας στηρίξουν. Είναι η κορωνίδα των αιτημάτων μας φέτος, δεν έχουμε περιθώρια να μιλήσουμε για τις κακές επιλογές της κυβέρνησης με την ΚΑΠ ή τους χειρισμούς του ΟΠΕΚΕΠΕ με τις πληρωμές, καθώς έστω και με καθυστέρηση και προβλήματα, οι αγρότες θα πάρουμε κάποια χρήματα. Με το βαμβάκι δεν μπορούμε να περιμένουμε σε κάτι. Η ζημιά είναι τεράστια και ελπίζουμε να έχει την ευαισθησία η κυβέρνηση και το υπουργείο να το καταλάβουν και να βάλουν το χέρι τώρα στην τσέπη για να μην βρεθούν αντιμέτωποι με την οργή των παραγωγών πολύ σύντομα», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Στην πρωτοβουλία, κατά τις ίδιες πληροφορίες, μετέχουν Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και Αγροτικοί Σύλλογοι από την Ανατολική, Κεντρική και Δυτική Θεσσαλία, από την Πιερία, την Πέλλα, την Αλεξάνδρεια Ημαθίας, τις Σέρρες, τη Ροδόπη, το νότιο και το βόρειο Έβρο.

Αναμένονται πρωτοβουλίες και για σκληρό σιτάρι – συμπήρηνο

Πληροφορίες του Agronews αναφέρουν παράλληλα πως ανάλογη πρωτοβουλία να διεκδικηθεί μια έκτακτη ενίσχυση είναι στα σκαριά και από παραγωγούς σκληρού σιταριού, που επίσης έχουν βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση. «Με 250 κιλά το στρέμμα στήσιμο και 26 λεπτά το κιλό τιμή, πάμε 62 ευρώ το στρέμμα τζίρο. Αντιλαμβάνεστε πως μιλάμε για την απόλυτη τραγωδία», μας επισημάνθηκε και σημειώθηκε πως ήδη έχει ανοίξει ένας κύκλος επαφών να συγκροτηθεί μια ολιγομελής επιτροπή που θα θέσει το αίτημα, στην οποία εκτός απροόπτου, θα είναι επικεφαλής ο Λάμπρος Κουμπρίδης, της ΕΑΣ Ορεστιάδας, η οποία αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη ένωση στην Ελλάδα στο σκληρό σιτάρι.

Από τις καλλιέργειες με μεγάλο οικονομικό ενδιαφέρον, σε παρόμοια κατάσταση είναι το συμπύρηνο ροδάκινο, με τη διαφορά, όμως, ότι για τις ζημίες που προκλήθηκαν από τις βροχοπτώσεις του Αυγούστου (σ. σ. 18 και 20 Αυγούστου) του 2024 και για τα παραμορφωμένα από τον μυστηριώδη ιό, το υπουργείο έχει αναλάβει δέσμευση ότι οι πληγέντες παραγωγοί θα αποζημιωθούν με κάποια στήριξη. Κατά συνέπεια, όπως μας ανέφερε βαμβακοπαραγωγός με τον οποίο συνομιλήσαμε, «εκεί ο καημός δεν είναι τόσο μεγάλος, όσο το χάλι στο βαμβάκι».

Υπάρχει διάθεση για συνεργασία και λύσεις επαναλαμβάνει ο Τσιάρας

«Ξέρουμε ότι υπάρχουν πραγματικά τεράστιες καταστροφές που έχουν πλήξει τον πρωτογενή τομέα, από τις φυσικές καταστροφές μέχρι τις επιπτώσεις στην παγκόσμια αγορά, που δεν ευνοούν την τιμή ή τη διακίνηση των ελληνικών προϊόντων. Δεν είμαι εδώ για να αμφισβητήσω τίποτα από αυτά. Αντίθετα, είμαι εδώ για να μιλήσω για το τι κάνουμε ως κυβέρνηση για να στηρίξουμε τον παραγωγικό κόσμο της χώρας και να τον κρατήσουμε όρθιο», είπε ο Κώστας Τσιάρας, στο πλαίσιο συνέντευξής του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100.3 και στους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Άκη Παυλόπουλο.

Ο υπουργός αναγνώρισε τα προβλήματα που απασχολούν τους αγρότες σε ένα διόλου ευκαταφρόνητο υποσύνολο βασικών καλλιεργειών και επανέλαβε πως η πόρτα του υπουργείου είναι πάντα ανοιχτή «με όποιον ζήτησε να με δει, είτε αυτός είναι εκπρόσωπος αγροτών είτε κάποιος άλλος».

Η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου έχει ως ακολούθως:

«Η κυβέρνηση αναγνωρίζει πλήρως τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας και έχει τη διάθεση να τα αντιμετωπίσει στο πλαίσιο μιας αμοιβαίας κατανόησης, υπογράμμισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100.3 και στους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Άκη Παυλόπουλο.

Ο Υπουργός τόνισε πως υπάρχει ξεκάθαρη πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί, ενώ υπενθύμισε ότι έχει ήδη επανειλημμένως συναντηθεί με τους εκπροσώπους των αγροτών, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου διαλόγου που στοχεύει στην εξεύρεση ουσιαστικών λύσεων.

Παράλληλα, επισήμανε ότι τα προβλήματα είναι γνωστά και αντιμετωπίζονται μέσα από έναν συνδυασμό άμεσων παρεμβάσεων και μακροπρόθεσμου σχεδιασμού. «Ξέρουμε ότι υπάρχουν πραγματικά τεράστιες καταστροφές που έχουν πλήξει τον πρωτογενή τομέα, από τις φυσικές καταστροφές μέχρι τις επιπτώσεις στην παγκόσμια αγορά, που δεν ευνοούν την τιμή ή τη διακίνηση των ελληνικών προϊόντων. Δεν είμαι εδώ για να αμφισβητήσω τίποτα από αυτά. Αντίθετα, είμαι εδώ για να μιλήσω για το τι κάνουμε ως κυβέρνηση για να στηρίξουμε τον παραγωγικό κόσμο της χώρας και να τον κρατήσουμε όρθιο», υπογράμμισε ο Κώστας Τσιάρας.

Ταυτόχρονα, τόνισε ότι υπάρχει διάθεση από την πλευρά της κυβέρνησης για διάλογο και συνεργασία. «Έχω συναντηθεί επανειλημμένως με όποιον ζήτησε να με δει, είτε αυτός είναι εκπρόσωπος αγροτών είτε κάποιος άλλος. Έχουμε συζητήσει όλα τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις τους. Μάλιστα, στην τελευταία μας συνάντηση, πολλοί εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για όσα έχουμε ήδη δρομολογήσει», είπε.

Ο Κώστας Τσιάρας αναφέρθηκε εκτενώς στα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν προγραμματιστεί, με στόχο τη μακροπρόθεσμη στήριξη του αγροτικού τομέα. «Στη Θεσσαλία, για παράδειγμα, έχουμε ιδρύσει ήδη τον Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων, ενώ δρομολογούνται σημαντικά έργα, όπως τα φράγματα στο Μουζάκι και την Πύλη. Αυτά τα έργα βρίσκονται στον κεντρικό κυβερνητικό σχεδιασμό και είναι κρίσιμα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων άρδευσης και διαχείρισης του νερού», ανέφερε και υπενθύμισε ότι δύο από τα έξι μεγάλα αρδευτικά έργα που πραγματοποιούνται μέσω ΣΔΙΤ από το πρόγραμμα ΥΔΩΡ 2.0, γίνονται στη Θεσσαλία.

Επισήμανε, ωστόσο, ότι τα έργα υποδομής απαιτούν χρόνο, περιβαλλοντικές μελέτες και σωστό σχεδιασμό: «Δεν μπορούμε να ζητάμε έργα που έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες να ολοκληρωθούν σε έξι μήνες ή σε έναν χρόνο. Χρειάζεται χρόνος για τον σχεδιασμό, τις μελέτες και την κατασκευή. Παρ’όλα αυτά, η δουλειά προχωράει με γρήγορους ρυθμούς».

Σε ό,τι αφορά στο κόστος παραγωγής, ένα από τα βασικά αιτήματα των αγροτών, ο Υπουργός υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση ικανοποιώντας τα περσινά αιτήματα των αγροτών έχει λάβει συγκεκριμένα μέτρα: «Η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο στους κατ’ επάγγελμα αγρότες είναι πλέον νομοθετημένη. Ταυτόχρονα, η ρύθμιση για τα “κόκκινα” αγροτικά δάνεια αναμένεται να περιληφθεί στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο θα έρθει στη Βουλή μέχρι το τέλος του μήνα, το πολύ στις αρχές Φεβρουαρίου», ανέφερε.

Υπενθύμισε, δε, ότι η κυβέρνηση έχει λάβει επί πλέον μέτρα για την μείωση του κόστους ενέργειας, επισημαίνοντας: «Η τιμή του ρεύματος για τους αγρότες έχει ήδη μειωθεί στα 0,09 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Αυτό είναι ένα κρίσιμο μέτρο για την ανακούφιση του αγροτικού κόσμου». Και πρόσθεσε: «Ξέρουμε ότι υπάρχουν προβλήματα που δεν λύνονται με μαγικό ραβδί. Υπάρχει, όμως, ένας κεντρικός πολιτικός σχεδιασμός που συνδυάζει την άμεση στήριξη με τη μακροπρόθεσμη στρατηγική. Θέλουμε έναν πρωτογενή τομέα ανθεκτικό στις προκλήσεις του μέλλοντος, είτε αυτές αφορούν φυσικές καταστροφές είτε τις μεταβολές στις διεθνείς αγορές. Είμαστε εδώ για να δουλέψουμε μαζί με τους αγρότες μας και να πετύχουμε αυτόν τον στόχο», προσέθεσε χαρακτηριστικά.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ξεκαθάρισε ότι θα αξιοποιηθεί κάθε εργαλείο της ΕΕ σε συνδυασμό με τις πολιτικές της κυβέρνησης. «Είμαστε εδώ «εκμεταλλευόμενοι» και τα εργαλεία τα οποία μας δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπη, αλλά πολύ περισσότερο τις όποιες δυνατότητες υπάρχουν για να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα και να τον κάνουμε ανθεκτικό, αξιοποιώντας τα εργαλεία της Ε.Ε. και της πολιτικής μας».

Τέλος, υπενθύμισε ότι ήδη «τρέχουν» συγκεκριμένες πρωτοβουλίες: «Το πρόγραμμα για τους νέους αγρότες δίνει τη δυνατότητα σε πολλούς να ενταχθούν στην παραγωγή, δημιουργώντας μια νέα δυναμική για τον αγροτικό τομέα. Παράλληλα, δίνουμε έμφαση σε δράσεις που ενισχύουν την προστιθέμενη αξία των ελληνικών προϊόντων, όπως η “θερμοκηπιακή καλλιέργεια”, που στοχεύει στη διαφοροποίηση και την ανάδειξη της ελληνικής αγροτικής παραγωγής σε διεθνές επίπεδο».

Λεωνίδας Λιάμης

Πηγή: www.agronews.gr