Ως 30 Απριλίου πρώτη δόση επιστροφής ΕΦΚ, προς 2026 οι όποιες αλλαγές στα λίτρα.
Έτος δοκιμής το 2025 για την εφαρμογή του πάγιου μηχανισμού επιστροφής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, με τις όποιες αλλαγές σε μέγιστα επιδοτούμενα λίτρα ανά καλλιέργεια και τελικό ύψος της κρατικής δαπάνης να μεταφέρονται χρονικά για το 2026. Στη πράξη, όσο περισσότερο πετρέλαιο διαβιβαστεί στην ώρα του από τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, τόσο καλύτερη εικόνα θα έχει το υπουργείο Οικονομικών για διορθωτικές παρεμβάσεις από τη νέα χρονιά.
Τα όσα ειπώθηκαν από τους αρμόδιους υφυπουργούς στο πλαίσιο της σχεδόν τετράωρης σύσκεψης με τους αγροτοσυνδικαλιστές της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων, δίνουν μια εικόνα αναφορικά με το θα ισχύσει φέτος και τι αλλαγές έρχονται από το 2026.
Για την ώρα, οι λογιστές του υπουργείου Οικονομικών περιμένουν να δουν πόσα λίτρα αγροτικού πετρελαίου θα διαβιβαστούν μέσω τιμολογίων στο MyData μέχρι και τις 31 Μαρτίου, ώστε να αρχίσει να χτίζεται εικόνα αναφορικά με τα ποσά που θα κληθεί να επιστρέψει η ΑΑΔΕ έως τις 30 Απριλίου 2025. Αντίστοιχες διαδικασίες θα γίνουν μέχρι τις 31 Ιουλίου, τις 31 Οκτωβρίου και τις 30 Δεκεμβρίου αντίστοιχα.
Στην πράξη, χρειάζεται να συμπληρωθεί ένα ημερολογιακό έτος ώστε να είναι σίγουροι οι αρμόδιοι σχετικά με το ποιες καλλιέργειες «πιάνουν» ευκολότερα το πλαφόν βάσει μηχανικών δεικτών. Άλλωστε, Ιανουάριο με Μάρτιο δεν γίνονται εργασίες σε όλα τα χωράφια και εκτροφές της χώρας. Υπενθυμίζεται πως βάσει ισχύοντος πλαισίου, η επιστροφή ΕΦΚ γίνεται στο 100% με ταβάνι τα λίτρα της σχετικής λίστας (ΦΕΚ Β’ 6741) ανά στρέμμα (βλ. τέλος άρθρου).
Τι ισχύει για το αγροτικό πετρέλαιο το 2025
Ο απλός τύπος πληρωμής σε βάθος ενός οικονομικού έτους διαμορφώνεται σε λίτρα βάσει τιμολογίων Χ 0,41 Χ εκάστοτε στρέμματα ανά καλλιέργεια στο ΟΣΔΕ. Για έναν βαμβακοπαραγωγό που καλλιεργεί 100 στρέμματα, η μέγιστη επιστροφή το 2025 έχει προκαθοριστεί σε 1.230 ευρώ.
Έστω λοιπόν αυτός ο παραγωγός πως διαβιβάζει μέχρι 31 Μαρτίου περίπου 1000 λίτρα DIESEL στην ΑΑΔΕ με τιμολόγια. Ο παραγωγός αυτός θα λάβει κανονικά μέχρι 30 Απριλίου τα 410 ευρώ που του αναλογούν. Ας πούμε στη συνέχεια, ο άνθρωπος αυτός πως καταναλώνει 4.000 λίτρα πετρέλαιο το β’ τρίμηνο. Σε αυτή την περίπτωση, ο αγρότης έχει να λάβει μέχρι 30 Ιουλίου τα υπόλοιπα 820 ευρώ (1230 – 410) και όχι τα 1.640 ευρώ που θα του αναλογούσαν σε περίπτωση που δεν υπήρχε πλαφόν ανά στρέμμα και καλλιέργεια. Επίσης, για όλο το υπόλοιπο έτος, για αυτά τα στρέμματα, δεν δικαιούται άλλη επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης.
Κανείς όμως δεν ξέρει ακόμη πόσα θα είναι τα καταναλισκόμενα λίτρα που θα δηλωθούν μέσω τιμολογίων και θα διαβιβαστούν (έγκαιρα) στην ΑΑΔΕ, ενώ και οι αρμόδιοι υφυπουργοί Χρίστος Δήμας και Θάνος Πετραλιάς δήλωσαν στο πλαίσιο της διυπουργικής πως το Οικονομικών θα επιστρέψει χρήματα ακόμη και αν ξεπεράσει η υπολογιζόμενη δαπάνη τα 100 εκατ. ευρώ που έχουν εγγραφεί στον Προϋπολογισμό 2025. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι αρμόδιοι πιστεύουν πως η συνολική ζήτηση για το 2025 θα κυμανθεί μεταξύ 100 και 120 εκατ. ευρώ. Όπως ανακοινώθηκε, συμφωνήθηκε να συσταθεί επιτροπή μεταξύ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, του υπουργείου Οικονομικών, όλων των εμπλεκομένων και φυσικά των ιδίων των αγροτών, ώστε να επαναπροσδιοριστεί συνολικά ο τρόπος της επιστροφής, Ένα τέτοιο εγχείρημα δεν μπορεί να σχεδιαστεί και εκτελεστεί άμεσα, κάτι που ενισχύει την άποψη πως οι όποιες αλλαγές θα δρομολογηθούν από το επόμενο έτος.
Τί μπορεί να αλλάξει από το 2026
Από την στιγμή που θα συμπληρωθεί ένα έτος και θα έχει αποσαφηνιστεί ποια υποκατηγορία επαγγελματιών αγροτών θα πιάσει ευκολότερα το πλαφόν -άρα χρίζει και αύξησης των μέγιστων επιδοτούμενων λίτρων- αναμένεται να υπάρξει τροποποίηση των σχετικών δεικτών είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω.
Ενδεικτικά, σε περίπτωση που οι δείκτες μηχανικής απασχόλησης επιδοτούσαν μέχρι 40 αντί για 30 λίτρα το στρέμμα το βαμβάκι, ο ίδιος αγρότης του προηγούμενου παραδείγματος θα μπορούσε να λάβει 1.640 ευρώ για ένα έτος, αντί για 1.230 ευρώ. Κάπως έτσι, το δεύτερο τρίμηνο του επόμενου έτους θα λάμβανε 410 ευρώ παραπάνω, αν είχε βέβαια διαβιβάσει όλα τα τιμολόγια που αφορούν στη συγκεκριμένη κατανάλωση.
Συνοπτικά, το πλαφόν επιστροφής σε βασικές καλλιέργειες έχει οριστεί για το 2025 ως εξής:
- Σκληρό σιτάρι: 16 λίτρα το στρέμμα
- Λοιπά σιτηρά (και επίσπορα): 15,5 λίτρα το στρέμμα
- Καλαμπόκι: 28 λίτρα το στρέμμα
- Ζωοτροφές (μηδική, σιτηρά, ψυχανθή): 16 λίτρα το στρέμμα
- Ρύζι: 29 λίτρα το στρέμμα
- Βαμβάκι: 30 λίτρα το στρέμμα
- Ελαιώνες (για ελαιόλαδο): 9 λίτρα το στρέμμα
- Ελαιώνες (για επιτραπέζιες ελιές): 20 λίτρα το στρέμμα
- Ελαιώνες (διπλής κατεύθυνσης): 11 λίτρα το στρέμμα
- Ενεργειακές καλλιέργειες: 11,6 λίτρα το στρέμμα
- Βιομηχανική ντομάτα: 29 λίτρα το στρέμμα
- Συμπύρηνο ροδάκινο: 29,4 λίτρα το στρέμμα
- Ακρόδρυα: 3,6 λίτρα το στρέμμα
- Αμπελώνες (κάθε κατεύθυνση): 13 λίτρα το στρέμμα
- Εσπεριδοειδή: 17,5 λίτρα το στρέμμα
- Κηπευτικά: 20,5 λίτρα το στρέμμα
- Κηπευτικά υπό κάλυψη: 30 λίτρα το στρέμμα
- Αρωματικά φυτά: 7 λίτρα το στρέμμα
- Σπαράγγια: 20,5 λίτρα το στρέμμα
Γιάννης Ρούπας
Πηγή: www.agronews.gr