Πλαγιοανοδικά το αγελαδινό προς τα 56 λεπτά, σε πτωτικό κανάλι η κοινοτική παραγωγή.
Στα 55 λεπτά βρίσκεται το τελευταίο διάστηµα η τιµή για το αγελαδινό γάλα στην Κεντρική Μακεδονία, µε τις προοπτικές να είναι σταθερές έως και λίγο θετικές για την συνέχεια. Σε επίπεδο χώρας, οι τιµές παίζουν από 1 έως 2 λεπτά πιο κάτω, γύρω από τα 53,5 λεπτά το κιλό.
Σε απόλυτους οικονοµικούς όρους, η κατάσταση το πρώτο τρίµηνο του 2025 είναι καλύτερη συγκριτικά µε ένα χρόνο πριν. Παραδίδεται λίγο περισσότερο αγελαδινό γάλα, στο όριο του στατιστικού λάθος, ενώ οι τιµές παραγωγού είναι χονδρικά 1,5 λεπτό του ευρώ πάνω συγκριτικά µε πέρυσι. Νούµερο που µοιάζει µικρό, ίσως και ανάξιο αναφοράς, µόνο αν κάποιος δεν γνωρίζει πως η µέση απόδοση µιας προσεγµένης αγελάδας σήµερα παίζει στους 10 µε 11 τόνους το χρόνο, αντί για 5 µε 6 τόνους πριν από κάποια χρόνια. Με µία µόνο αγελάδα δηλαδή, η διαφορά στο εισόδηµα από έτος σε έτος παίζει στα 160 ευρώ, ενώ υπάρχουν αρκετές πλέον µονάδες µε 1.000 και 1.200 ζώα.
Στα θετικά συγκαταλέγεται επίσης η σταθεροποίηση του κόστους εκτροφής και ζωοτροφών κατά τον τελευταίο 1 χρόνο. Οι τιµές τόσο στις σύνθετες όσο και στις συµπυκνωµένες ζωοτροφές παίζουν στα ίδια περίπου επίπεδα µε πέρυσι και αυτό σε µεγάλο βαθµό διευκολύνει τον προγραµµατισµό των εκµεταλλεύσεων. Άλλωστε η αγελαδοτροφία εδώ και καιρό έχει εξελιχτεί σε απαιτητικό σπορ και διανύει µια περίοδο µετασχηµατισµού προς µεγαλύτερες και αποδοτικότερες φάρµες. Όπως και να χει, περιθώριο µεγέθυνσης υπάρχει, αφού η χώρα είναι ελλειµµατική σχεδόν κατά 60% των πραγµατικών αναγκών της.
Έξοδος για 30% αγελαδοτρόφων στη 5ετία, σταθερή όμως η παραγωγή
Σύµφωνα µε τα τελευταία επίσηµα στοιχεία του ΕΛΓΟ – ∆ΗΜΗΤΡΑ, που καταγράφουν την κατάσταση τον περασµένο Ιανουάριο, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται µια σηµαντική συρρίκνωση των ΑΦΜ που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή αγελαδινού γάλακτος. Ενδεικτικά, τον Ιανουάριο 2020, παρέδωσαν γάλα 2.237 αγελαδοτρόφοι, ενώ τον Ιανουάριο του 2025, δραστηριοποιούνταν 1.602 ΑΦΜ, κοινώς σηµειώθηκε µείωση 28,4% στη πενταετία. Σηµειοτέον, η εξέλιξη αυτή δεν οφείλεται σε µια παροδική και εποχιακή αλλαγή τάσεων, κάτι που επιβεβαιώνεται αν συγκρίνει κανείς τα στοιχεία τόσο από ενδιάµεσα έτη (2022 και 2023) όσο και αν αλλάξει τους µήνες αναφοράς (πχ Σεπτέµβριος αντί για Ιανουάριος). Ωστόσο, παρά την µείωση των παραγωγών, η συνολική παραδοθείσα ποσότητα αγελαδινού γάλακτος έµεινε σταθερή. Συγκεκριµένα, τον Ιανουάριο 2020 παραδόθηκαν 55.593 τόνοι γάλακτος έναντι 55.086 τόνων τον περασµένο Γενάρη. Η αποδοτικότητα λοιπόν της µέσης φάρµας όσο και το µέγεθος της έχουν αυξηθεί.
Θετικές προοπτικές στη διετία
Όταν µια χώρα είναι ελλειµµατική σε ένα αγαθό, το εισάγει. Αν τώρα οι χώρες που το εξάγουν έχουν µειωµένη παραγωγή, τότε διαρκώς υποστηρίζονται οι τιµές παραγωγού στη χώρα που το εισάγει. Αυτή η απλή αρχή της αγροτικής οικονοµίας οδηγεί τις ελληνικές τιµές αγελαδινού γάλακτος σε ολοένα και καλύτερα επίπεδα φέτος, ίσως και πάνω από τα 58 λεπτά µέχρι να κλείσει η χρονιά. Σηµειωτέον, η Ελλάδα καλύπτει εγχωρίως µόλις το 30-35% των αναγκών της. Το κοπάδι στην Ευρωπαϊκή Ένωση µειώνεται εδώ και αρκετά χρόνια, ενώ η Κοµισιόν στις µεσοπρόθεσµες προβλέψεις της υποστηρίζει πως από το 2026, η αύξηση της απόδοσης δεν θα επαρκεί για να καλύψει αυτό το έλλειµµα σε παραγωγικά ζώα. Κάπως έτσι, οι µεγαλύτερες φάρµες που έχουν αριστοποιήσει τις διαδικασίες παραγωγής, θα είναι σε καλύτερη µοίρα τα επόµενα χρόνια, εάν πάντα µείνουν σε αποδεκτά επίπεδα
και οι τιµές ζωοτροφών. Ο κλάδος της εντατικής αγελαδοτροφίας είναι ιδιαίτερα εκτεθειµένος στις διακυµάνσεις των τιµών ζωοτροφών.
Γιάννης Ρούπας
Πηγή: tyrokomos.gr