Eνιαία επιδότηση ανά κατηγορία γης που θα θυμίζει το πρασίνισμα ετοιμάζει η Κομισιόν για τα eco-schemes.

Μέσα στο Μάιο αναµένεται να δηµοσιεύσει η Κοµισιόν τις αποφάσεις της για την ενδιάµεση αναθεώρηση των Κανονισµών της ΚΑΠ µε το «πακέτο» τροποποιήσεων να επικεντρώνεται µεταξύ άλλων στα οικολογικά σχήµατα (eco-schemes) και σε άλλες πράσινες διατάξεις.

Στίγµα για τις αλλαγές που έρχονται έχει δώσει ήδη η πολωνική προεδρία, και όπως φαίνεται προκρίνονται ριζικές αλλαγές όπως:

  • Κατ’ αποκοπή πληρωµές στα οικολογικά σχήµατα: Οι πληρωµές αυτές θα καλύπτουν µόνο µία κατηγορία γης, προκειµένου να αυξηθεί η ευελιξία του συστήµατος στήριξης. Αυτό σηµαίνει πως θα µπορεί η κάθε χώρα να επαναφέρει µε έναν τρόπο το γνωστό «πρασίνισµα» από την περασµένη ΚΑΠ µε διαφορετικές δεσµεύσεις. ∆ηλαδή για παράδειγµα µπορεί να προσφέρει 3 δράσεις οικολογικών σχηµάτων για αροτραίες καλλιέργειες µε όλες να πληρώνουν το ίδιο, κάνοντας κάτι αντίστοιχο για τις υπόλοιπες περιφέρειες ενίσχυσης (βοσκοτόπια, δενδρώδεις). Πρόκειται σαφώς για µία καίρια αλλαγή για όποια χώρα την επιλέξει, η οποία θα επιτρέπει να «κοντρολάρει» ως ένα βαθµό καλύτερα τις πληρωµές και οι αγρότες θα µπορούν να υπολογίζουν εκ των προτέρων τις ενισχύσεις τους χωρίς να ανησυχούν για υπερβάλλουσα ζήτηση.
  • Μπόνους στις πληρωµές οικολογικών σχηµάτων και αγροπεριβαλλοντικών: Πρόκειται για µία πρόταση η οποία µάλιστα έχει εκφραστεί και από τη συµµετοχή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Τσιάρα, κατά τη διάρκεια του Συµβουλίου Υπουργών. Μέσω αυτής της δυνατότητας, µπορεί το κράτος-µέλος να παρέχει υψηλότερες πληρωµές σε οικολογικά σχήµατα και αγροπεριβαλλοντικά Μέτρα. Σηµειώνεται πως οι «πράσινες» επιδοτήσεις υπολογίζονται µέχρι και σήµερα για να αντισταθµίζουν την απώλεια εσόδων και τις πραγµατοποιηθείσες δαπάνες. Αν περάσει αυτή η πρόταση, θα µπορεί το κράτος-µέλος να δίνει και κάτι παραπάνω.
  • Μείωση των ετών δέσµευσης στα αγροπεριβαλλοντικά προγράµµατα: Με τη δυνατότητα αυτή οι αρµόδιες αρχές µπορούν να µειώνουν τα έτη ενίσχυσης ώστε να µπορούν να εντάσσονται περισσότεροι αγρότες στα αγροπεριβαλλοντικά Μέτρα. Η δυνατότητα αυτή θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις νέες προκηρύξεις που ετοιµάζονται αναφορικά µε τη στήριξη των εαρινών καλλιεργειών (βαµβάκι, ηλίανθος, καλαµπόκι κ.α.), καθώς το µπάτζετ είναι περιορισµένο και, ούτως ή άλλως, η προγραµµατική περίοδος τυπικά τελειώνει εντός του 2027. Επίσης η σχετική τροποποίηση επιτρέπει στα κράτη-µέλη να βγάζουν µικρές προσκλήσεις ώστε να κλείνουν «τρύπες» µε κονδύλια που δεν έχουν απορροφηθεί από άλλα Μέτρα.
  • Τοµεακά προγράµµατα: ∆ροµολογείται απλούστευση των περιβαλλοντικών απαιτήσεων στα επιχειρησιακά προγράµµατα για τον τοµέα των οπωροκηπευτικών, ώστε να αυξηθεί η κλίµακα οργάνωσης του τοµέα.
  • Αιρεσιµότητα: Τίθεται επίσης το ζήτηµα της αναγκαιότητας εφαρµογής του ΚΓΠΚ 2 (προστασία των υγροτόπων και των τυρφώνων), καθώς παρόµοια υποχρέωση θεσπίστηκε στο πλαίσιο του νοµοθετήµατος για την αποκατάσταση της φύσης.
    Σηµειώνεται πως το «πακέτο» τροποποιήσεων που θα είναι «άνευ προηγουµένου» όπως έχει υποστηρίξει η Κοµισιόν δεν έχει ακόµη οριστικοποιηθεί, ωστόσο οι παραπάνω αλλαγές συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες να είναι µέσα σε αυτό.

Γιώργος Κοντονής

Πηγή: www.agronews.gr