Πληθαίνουν οι φωνές που θέτουν θέμα επίσπευσης της προκαταβολής του τσεκ (βασική ενίσχυση αγροτών) στις πληγείσες περιοχές, ακόμα και εντός της εβδομάδος, έτσι ώστε να υπάρξει μια πρώτη, ταμειακή έστω, διευκόλυνση των γεωργών και κτηνοτρόφων αυτές τις δύσκολες ώρες.
Οι πληροφορίες θέλουν το θέμα να έχει τεθεί υπόψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος μεταβαίνει σήμερα στο Στρασβούργο για να συναντήσει την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με την οποία και θα εξετάσει την οικονομική συνδρομή των Βρυξελλών προς τη χώρα, ώστε να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η θεομηνία στη Θεσσαλία.
Μπορεί η ταμιακή αυτή διευκόλυνση να μην αντιμετωπίζει στη βάση του το αδιέξοδο στο οποίο έχουν βρεθεί μέσα σε λίγες μέρες χιλιάδες αγροτικές εκμεταλλεύσεις και ισάριθμες αγροτικές οικογένειες, έρχεται ωστόσο να προλάβει τα χειρότερα και να αποτρέψει σ’ αυτή τη φάση μια πιθανή κρίση εμπιστοσύνης που λογχεύει σήμερα στην αγορά, ως συνέπεια των τεράστιων καταστροφών που έχουν επέλθει στο θεσσαλικό κάμπο.
Έμπειροι τεχνοκράτες εκτιμούν ότι αν δοθεί το πράσινο φως από την Ε.Ε. μια τέτοια επιλογή δεν θα έχει ιδιαίτερα τεχνικά προβλήματα στην εφαρμογή της, αν ληφθεί υπόψη ότι η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, όπως επίσης και το γεγονός ότι πρόκειται περί προκαταβολής μέρους της ενίσχυσης, η οποία, ειδικά φέτος, ακόμη και τον Οκτώβριο, στο σύνολο σχεδόν των ωφελούμενων (και όχι μόνο στους Θεσσαλούς) θα δοθεί κατά προσέγγιση.
Σε κάθε περίπτωση, πέραν της κρατικής αρωγής η οποία ακολουθεί τους δικούς της ρυθμούς και πέραν των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, οι οποίες δεν πρόκειται να βγουν (έστω και με τη μορφή της προκαταβολής) πριν το τέλος του χρόνου, οι πληγέντες του Θεσσαλικού κάμπου θα πρέπει άμεσα να διευκολυνθούν οικονομικά και οι προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης είναι μια τέτοια παράμετρος.
Θα πρέπει άλλωστε να γίνει κατανοητό ότι εδώ και κάποια χρόνια οι περισσότεροι αγρότες δεν διαθέτουν «κομπόδεμα», ακροβατούν στα όρια της βιωσιμότητας, δυσκολεύονται να επενδύσουν για τη βελτίωση της παραγωγικότητας των εκμεταλλεύσεών τους και χάνουν συνεχώς έδαφος στην ανταγωνιστικότητα. Όσο κι αν υπάρχει ένα δέσιμο με τη γη, κι όσο αν η αγροτική δραστηριότητα αποτελεί πολύ συχνά μονόδρομο, το πέρασμα της καταστροφικής καταιγίδας του εξασφαλίζει το αναγκαίο άλλοθι να εγκαταλείψουν οριστικά το αγροτικό επάγγελμα.
Αυτή την ψυχολογία κι αυτή την απόφαση, είναι που καλείται να προλάβει σήμερα η ελληνική πολιτεία. Όχι για να τους κάνει το χατίρι αλλά για να προλάβει μια μαζική έξοδο επαγγελματιών από μια περιοχή που έχει να δώσει σημαντική ώθηση στην ελληνική οικονομία. Βέβαια, υπό προϋποθέσεις. Κανείς δεν είναι διατεθειμένος να σπαταλάει τον εαυτό του και τη περιουσία του (γη και μηχανήματα) σε μια δραστηριότητα που καρκινοβατεί πριν και μετά την καταιγίδα.
Χρειάζεται αυτή τη φορά η Πολιτεία να σκύψει πραγματικά πάνω από το αγροτικό ζήτημα και να καταλάβει ότι υπάρχει μείζον ζήτημα. Οι επαναλαμβανομένη σταθερά τον τελευταίο καιρό φράση «το κράτος είναι δίπλα σας» πρέπει να σταματήσει και να αρχίσουν οι πράξεις που θα συνιστούν την επιβεβαίωση.
Το αγροτικό πρόβλημα της Ελλάδας τις τελευταίες δεκαετίες έχει γίνει βαθύ και σύνθετο. Η τελευταία καταιγίδα ήρθε να αποκαλύψει το μέγεθος του προβλήματος. Θα μπορούσε σε μια σύγχρονη Πολιτεία να αποτελέσει και την αρχή της λύσης του.
Πηγή: www.agronews.gr