Μια ιδιαίτερα εύθραυστη ισορροπία έχει διαµορφωθεί τόσο στην ελληνική όσο και στην ευρωπαϊκή αγορά λιπασµάτων, αφού όπως δραστήρια στελέχη, η προσφορά προϊόντων θρέψης είναι σηµαντικά µειωµένη, εν µέσω µιας µάλλον υποτονικής ζήτησης από την πλευρά των παραγωγών.
Οι τιµές για τους βασικούς κωδικούς λίπανσης βρίσκονται τουλάχιστον στο µισό αν όχι λιγότερο, από τα ιστορικά υψηλά που είχαν διαµορφωθεί την άνοιξη του 2022, ωστόσο η τότε συνθήκη «έκαψε» αρκετούς οι οποίοι αγόρασαν ακριβά πριν τη διόρθωση, κάτι που τους άφησε µε ακριβά αποθέµατα στις αποθήκες.
Το βασικό ερώτηµα τώρα έχει να κάνει µε το αν υπάρχουν κι άλλα περιθώρια πτώσης, δηλαδή µε το αν οι τιµές θα µπορούσαν να επιστρέψουν σε επίπεδα µε τα οποία κινούταν η αγορά πριν τον ανοδικό κύκλο που πυροδότησε το 2021 σε όλες τις αγορές. Σε αυτό, παράγοντες της αγοράς εκτιµούν συνοπτικά πως «µάλλον όχι». Αυτό γιατί οι γεωπολιτικοί παράγοντες που ανακάτεψαν την αγορά εξακολουθούν να υφίστανται, ενώ και οι τιµές της ενέργειας διατηρούν µια έντονη µεταβλητότητα και µάλιστα σε επίπεδα υψηλότερα από ό,τι ίσχυαν στο όχι και τόσο µακρινό παρελθόν.
Περιορισµένη η ζήτηση
Από την άλλη, η διόρθωση στις τιµές των αγροτικών εµπορευµάτων και ιδίως στα χειµερινά σιτηρά, σε συνδυασµό µε την προσµονή των παραγωγών για µια νέα υποχώρηση των τιµών στα λιπάσµατα, έχουν κόψει τη ζήτηση. Μάλιστα οι τιµές για το µαλακό σιτάρι, που αποτελεί και σηµατωρό για την κατεύθυνση των τιµών στα υπόλοιπα χειµερινά σιτηρά, αφού διαπραγµατεύεται χρηµατιστηριακά, βρίσκεται µόλις 6% πάνω από τα επίπεδα του 2021.
Με δεδοµένο όµως ότι, τουλάχιστον για τους παραγωγούς µε υψηλές απαιτήσεις, η ανάγκη θρέψης των καλλιεργειών είναι ανελαστική, διαφαίνεται στον ορίζοντα ένας συµπαγής παράγοντας ώθησης προς τα επάνω των τιµών για τα λιπάσµατα.
Κουµπωµένη η αγορά
«Σήµερα όλη η αγορά είναι κουµπωµένη» θα εξηγήσει ο Κίµων Θεοφανόπουλος, ιδρυτής και επικεφαλής της Teofert σε πάνελ για τις προοπτικές των αγροτικών εµπορευµάτων που έγινε το περασµένο Σάββατο στην Ξάνθη, στο πλαίσιο της ηµερίδας και της απονοµής των βραβείων του Αγρότη της Χρονιάς. «Οι εταιρείες λιπασµάτων αγοράζουν πρώτες ύλες προσεκτικά και σε µικρές ποσότητες. Όλα τα µαγαζιά στην Ευρώπη είναι άδεια. Οι τιµές σιγά σιγά έπεσαν και τώρα είναι σε χαµηλό επίπεδο, δεν µπορούν να καταρρεύσουν παραπάνω» υποστήριξε. Σύµφωνα µε το σκεπτικό του, κάποια στιγµή η ζήτηση θα ενεργοποιηθεί. «Εκτιµώ ότι τους επόµενους δύο µήνες θα ανέβουν οι τιµές» ανέφερε. Ως προς τις τιµές, τα αζωτούχα λιπάσµατα από τα 400 ευρώ υποχωρούν αυτήν την περίοδο προς τα 380 µε 370 δολάρια ο τόνος. Ως προς το αν είναι καλή στιγµή να αγοράσει κανείς, ο συνοµιλητής µας αναφέρει πως «Καλή στιγµή δεν ξέρω αν είναι, κάθε εβδοµάδα οι τιµές πέφτουν λιγάκι. Κάποια στιγµή όµως θα γίνει το ανάποδο. Το θέµα µε το χρηµατιστήριο είναι ότι ποτέ δεν ξέρει πότε είναι η κατάλληλη στιγµή».
Πηγή: www.agronews.gr